Комуністи хочуть заборонити перейменовувати вулиці

Комуністи хочуть заборонити перейменовувати вулиці
Компартія пропонує законодавчо заборонити органам місцевого самоврядування перейменовувати вулиці, названі на честь військовослужбовців Червоної армії, які здійснили героїчні подвиги.

Про це повідомляє Дзеркало тижня.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, авторами якого є народні депутати від Компартії Володимир Даниленко і Петро Цибенко.

Вони пропонують внести зміни до закону «Про увічнення перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років», заборонивши органам місцевого самоврядування перейменовувати вулиці, названі на честь «військовослужбовців, які здійснили героїчні подвиги, червоноармійців, партизанів, підпільників і бойових формувань Червоної армії».

«Останнім часом за особистим бажанням керівників міст і селищ, без врахування думки місцевих жителів, стали масово перейменовувати вулиці, назви яких, на думку представників місцевої влади, пов'язані з негативним минулим. На жаль, при реалізації їхніх особистих бажань український народ, а саме молодь, втрачає пам'ять про тих, хто ціною свого життя наближав перемогу радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років», – цитує «Коммерсантъ-Украина» пояснювальну записку до документа.

Політичні опоненти комуністів сприйняли цю ініціативу негативно.

«Ми послідовно виступаємо за перейменування окупаційної топоніміки і за знесення будь-яких пам'ятників діячам СРСР. Всі країни, що вийшли з-під впливу радянської імперії, давно прибрали радянські назви і йдуть шляхом національного розвитку», – заявив голова Київської міської організації ВО «Свобода» Андрій Іллєнко.

Історики оцінюють пропозицію депутатів від КПУ більш обережно.

«Незрозуміло, навіщо потрібно зберігати назви вулиць, пов'язані з іменами учасників Великої Вітчизняної війни. У цьому відсутня логіка, і такої практики немає ніде у світі. Звичайно, деякі вулиці можуть мати їхні імена, але кожен випадок треба розглядати конкретно, а не перейменовувати все відразу або повністю забороняти змінювати назви вулиць», – зазначив заступник директора з наукової роботи Інституту історії Національної академії наук, професор Станіслав Кульчицький.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Комуністи хочуть заборонити перейменовувати вулиці
15 березень, 2012, 11:58