Луцькі депутати пояснили Януковичу, що українська мова - в небезпеці

Луцькі депутати пояснили Януковичу, що українська мова - в небезпеці
Луцька міська рада звернулася до Президента Віктора Януковича з вимогою «забезпечити всебічну підтримку розвитку і розширені вживання в Україні української мови».


Текст звернення, розробленого депутатом Сергієм Григоренком (ВО Батьківщина) затвердили 28 березня під час сесії Луцької міської ради.

Як зазначив Григоренко, в таких принципових питаннях, як мовні, треба висловити позицію міської ради. Він вважає, що питання про утиски російської мови є штучними і надуманими. Натомість українська мова, вважає депутат, дійсно під загрозою.

З ним не погодився депутат від "Фронту Змін" Микола Дендіберін. За його словами, такі звернення є недоречними. Він вважає, що утиск російської мови є, і наводить приклад з радянського часу, коли деякі луцькі школи були російськомовними.

«А сьогодні вони вже мають іншу мову викладання», - зазначив Дендіберін.

Депутати все ж зійшлися на тому, що звернутися до Януковича варто.

У Зверненні ідеться, що Президент як гарант Конституції має припинити розмови про російську мову як другу державну, оскільки вони «поглиблюють розкол в українському суспільстві».

Текст звернення:

«Шановний пане Президенте!

В одному з нещодавніх інтерв’ю російському інформаційному агентству ІТАР-ТАРС Ви заявили, що незабаром в Україні планується введення другої державної мови – російської. Ми, депутати Луцької міської ради, висловлюючи волю переважної більшості жителів нашого міста, заявляємо про незгоду із такою позицією.

Адже сьогодні в Україні внаслідок несистемної мовної політики центральних органів влади звужується сфера вживання української мови. Тому в цих умовах введення російської мови як другої державної поставить під загрозу існування української мови, сприятиме її витісненню з офіційного діловодства, науки, культури, політичного життя.

А поставити українську мову у таке становище – значить, поставити під сумнів подальше існування України як незалежної, суверенної держави, одним з найголовніших атрибутів якої є мова. Як приклад, можна згадати сусідню Білорусь, де внаслідок введення російської мови як другої державної білоруська мова практично припинила своє існування.

Вважаємо розмови про утиски російської мови штучно надуманими і необґрунтованими, адже сьогодні в Україні, на нашу думку, російська, як і мови інших національних меншин, мають всі можливості для розвитку, для вжитку у повсякденному спілкуванні.

Тому звертаємось до Вас, пане Президент, як до гаранта Конституції, покласти край розмовам про введення в Україні другої державної мови. Вважаємо, що такі теми лише поглиблюють розкол в українському суспільстві. Просимо Вас забезпечити всебічну підтримку розвитку і розширенню вживання в Україні української мови

Луцька міська рада, 28 березня 2012 року»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Микола, ну що ж ти таке говориш?
Відповісти
Останні новини
Луцькі депутати пояснили Януковичу, що українська мова - в небезпеці
29 березень, 2012, 09:01