Сьогодні - день Андрія Первозванного

Сьогодні - день Андрія Первозванного
13 грудня православні християни відзначають День святого апостола, проповідника і пророка Андрія Первозванного, який першим пішов за Христом.

Вірніше, до Христа його послав Іоанн Хреститель. Саме Андрій привів до Ісуса свого рідного брата, який став апостолом Петром, що нині зберігає ключі від раю.

До речі, спочатку Петра звали Шимоном, але Христос його перейменував. Брати займалися рибальством. Андрій був холостий, а Петро одружений.

Проповідуючи християнство, Андрій пройшов Малу Азію, Македонію, по Дунаю дібрався до Чорного моря, обійшов Крим, Причорномор'я і далі по Дніпру вгору. На його мальовничих берегах він передбачив і народження нашого красеня Києва.

Своє життя святий Андрій Первозванний закінчив у Патрах - він був розп'ятий на хресті у вигляді літери Х. З того часу цей хрест називають Андріївським.

Треба сказати, що день Андрія в народі є великим зимовим молодіжним святом. На Андрія дівчата зазвичай ворожили.

У цей вечір дівчата намагалися побачити свого обранця в дзеркалі, дізнатись професію майбутнього чоловіка. Щоб це вгадати, дівчина посипала на долівку трохи пшениці, наливала в мисочку води і ставила люстерко. Коли все готове, впускала півня: якщо півень нап’ється води, чоловік буде п’яницею, клюне пшениці – буде господарем, а як гляне у люстерко – буде паничем або ледарем.

Бігали дівчата також до річки, набирали намулу з дна і приносили до хати. В хаті цей намул уважно розглядали: якщо там є шматочок заліза або цвях – чоловік буде ковалем, тріска – теслею, скло – склярем, шкіра – шевцем, пісок – мулярем, а якщо, крім землі, немає нічого, – хліборобом.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Джерело: Радіо Ера
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Сьогодні - день Андрія Первозванного
13 грудень, 2011, 12:27