Українцям хочуть дозволити писати закони

Українцям хочуть дозволити писати закони
У парламенті зареєстрували законопроект, яким пропонується розширити перелік суб'єктів, які мають право законодавчої ініціативи.

Про це повідомляє Главред.

Крім Президента, Кабінету міністрів, Верховної Ради та Національного банку, право подавати законопроекти пропонується надати громадянам за умови, що вони зберуть в свою підтримку 100 тисяч підписів не менш ніж у п'яти областях країни, пише Коммерсант України.

Проект закону підготував і зареєстрував у Раді народний депутат Олександр Фельдман (Партія регіонів).

У документі уточнюється, що така законодавча ініціатива не буде поширюватися на питання територіального устрою України, податків, бюджету та амністії.

«Багато країн вже зробили серйозні кроки назустріч громадянської законодавчої ініціативи, – пояснив актуальність свого законопроекту Фельдман. – Подібний інститут працює в Швейцарії, Італії, Австралії, Перу, Іспанії, США і ФРН».

Автор документа пропонує надати рядовим громадянам право «в порядку громадської ініціативи» подавати свої законопроекти в Кабмін, який після проведення експертизи на предмет їх відповідності основному закону і вимогам до збору підписів буде зобов'язаний подати його до Верховної Ради протягом трьох місяців.

На думку Олександра Фельдмана, підписи повинні бути зібрані «не менш ніж у п'яти областях і не менше ніж по 15 тисяч в кожній з них».

Фельдман запевнив, що внесення проекту закону до парламенту не пов'язане з початком кампанії з виборів до Верховної Ради.

Ініціативу Олександра Фельдмана підтримали представники опозиції, але піддали критиці у фракції Партії регіонів, членом якої є автор законопроекту.

«Так звана «громадянська законодавча ініціатива» існує в багатьох країнах Європи, тому я не бачу проблем в тому, щоб це питання піднімати і розглядати, – зазначив заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Юрій Ключковський («Наша Україна-Народна самооборона»). – Що ж стосується конкретних механізмів її реалізації, то про це можна дискутувати».

Інший заступник голови комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Черноморов (Партія регіонів) розкритикував ідею свого однопартійця.

«Для цього не потрібний окремий законопроект – досить доопрацювати закон «Про місцеве самоврядування» та законодавчо закріпити можливість реалізації ініціатив місцевих громад. Навіщо вигадувати новий велосипед, якщо достатньо полагодити старий?» – сказав Черноморов.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Українцям хочуть дозволити писати закони
04 квітень, 2012, 09:54