Гурт «Тартак» не захотіли слухати в польському Любліні – через Бандеру

Гурт «Тартак» не захотіли слухати в польському Любліні – через Бандеру
Мер польського міста Люблін вирішив, що український гурт «Тартак» не виступатиме на цьогорічних Днях студентської культури в Любліні.

Таке рішення було прийнято на прохання студентів, - пише польське видання Dziennikwschodni.

Проти запрошення «Тартака» стали протестувати користувачі мережі Facebook. Їх підтримав Академічний клуб суспільно-політичної думки.

За словами учасників акції, музиканти «Тартака» не приховують своєї прихильності до лідера українських націоналістів Степана Бандери. А в деяких піснях прославляють Українську повстанську армію (УПА), - пише польське видання.

Як пояснив мер Любліна Кшиштоф Жук, взагалі рішення запросити «Тартак» не було помилковим. Адже «Тартак» - відома в Україні команда, він виступав у Познані, Білостоку, Жешуві. Він був запрошений міністром культури, Міністерством закордонних справ і Національним культурним центром, - підкреслив Жук.

Проте запрошення для «Тартака» скасували через протести студентського самоврядування Любліна. Студенти вважають, що виступ «Тартака» може призвести до подій, які завадять проведенню їхнього свята у травні. «Ризик, на думку студентів великий», - пояснив мер Любліна.

Заявили про це студенти ряду вузів. Саме вони організовують разом з містом концерт з нагоди Днів студентської культури. Відкривати ці дні має концерт 17 травня, організований і профінансований Люблінською мерією. Саме на ньому мав виступати «Тартак».

«Студенти звернулися до нас. Звернули увагу на це. Це їхнє свято, вони мають право на задоволення і відчуття безпеки. Вони хотіли, щоб усунути всі можливі ризики», - сказав Жук.

Одночасно мер Любліна повідомив, що «Тартакові» буде запропоновано виступити в Любліні в інший час – на спеціальному концерті, де виступатимуть польські на українські гурти, творчість яких пов’язана з патріотизмом.

Раніше, 3 квітня на сторінках Dziennikwschodni пропонувалося проголосувати: чи хочуть читачі бачити «Тартак» на студентському концерті.

«Чи хочемо слухати музику гурту, який прославляє людей, що мордували наших співвітчизників?», - йшлося у питанні.

«Так» відповіло 12 % опитаних, «Ні» - 85 %. 4,6 % не визначилися. Всього проголувало 351 користувач польського сайту.

Нагадаємо, раніше Рада міста Любліна висловлювала обурення героїзацією ОУН-УПА та дивізії СС «Галичина» у містах-партнерах: Луцьку, Львові та Івано-Франківську. Польскі депутати вимагають, у тому числі і від влади облцентру Волині, вшанувати мирне населення, яке, на думку польської сторони, загинуло від рук українських націоналістів під час «Волинської різанини» у 1943-44 роках.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тартак - наша музика!

Українці, вчіться у поляків патріотизму!
Відповісти
Мочилово Украины началось.
Відповісти
Вас, товрисч AntiUkr, ваші вожді мочитимуть..., ну ви знаєте де самі.
Читайте твори т. ВВП.

Відповісти
Останні новини
Гурт «Тартак» не захотіли слухати в польському Любліні – через Бандеру
06 квітень, 2012, 09:09