Біженцям на Волині як на курорті, - депутат

Біженцям  на Волині як на курорті, - депутат
Сомалійці, які зчинили бунт у розподільнику для біженців у пункті для іноземців та осіб без громадянства у селі Журавичі Ківерцівського району, живуть на Волині як на курорті, - вважає депутат Волинської обласної ради Олександр Пирожик.

Про це він розповів 12 квітня.

Близько половини усіх 113 нелегалів у Журавичах – це сомалійці. Є також представники Афганістану і деяких інших країн.

Нещодавно сомалійці зчинили бунт, адже незадоволені терміном перебування, який, згідно із законом, раніше був 6 місяців, а тепер рік.

«Всі сомалійці мають такий собі центр в Вінниці, бо там є такий собі Діма Гройсман, який очолює Вінницьку правозахисну групу і ними опікується. Заробляє на тому гранти європейські по захисту прав людини. Він сомалійців там групує, вони там стікаються і потім їх переправляють до нас», - розповів Олександр Пирожик.

Аби вдовольнити вимоги сомалійців, потрібно або депортувати їх на батьківщину (що неможливо згідно з міжнародних конвенцій, адже в Сомалі триває громадянська війна), або ж залишити в Україні. Тут, зі слів Пирожика вони також не дуже хочуть залишатися, а прагнуть їхати в Західну Європу.

«Можна або поселити їх в нас в Україні, або вони розчинялися серед українців з своїми екзотичними соціокультурними уявленнями, які формувалися - піратська нація, що все треба здобувати зі зброєю в руках, агресією вигризати... Або їм треба спробувати прориватися туди нелегально в Західну Європу», - говорить Пирожик.

«Вони дуже агресивно себе ведуть. А охоронці, після того як їх передали з підпорядкування МВС до міграційної служби, перестали фактично бути охоронцями. В них немає ні зброї, ні дубинок, ні газових балончиків. У них є тільки уніформа і голі руки», - розповідає депутат.

Нині на 113 нелегалів у Журавичах працює 131 охоронець. Втім варта працює по змінах. Для біженців є усі умови проживання. Є можливість отримувати грошові перекази. також кожного тижня приїжджає машина з товарами, які можна придбати. Єдине чого не продають – це алкоголь.

Олександр Пирожик каже, що вони там живуть як на курорті. В деяких волинських лікарнях пацієнти утримуються гірше, - каже депутат.

Однак нині волинян виставляють в агресивному світлі перед світовим товариством – «мало не кровожерів, формують образ поганого волинянина», - каже депутат. Крім того зі слів Пирожика жителям навколишніх сіл влада обіцяла провести газ - аби селяни не були проти розподільника. Проте газ досі не провели.

Відтак у Волинській обласній раді створили комісію, що вивчає це питання та внесе пропозиції до державних органів влади з метою урегулювання питання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: нелегали
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Біженцям на Волині як на курорті, - депутат
12 квітень, 2012, 11:29