Школяр був би втопився, якби не односельчанин

Школяр був би втопився, якби не односельчанин
Мешканець села Мокрець Турійського району Іван Шостак врятував 13-річного односельчанина Сашка Галича, який тонув у ставку.

Про цей випадок розповідає Волинь-нова за 26 травня.

Сергій та Сашко Галичі разом з товаришем відпросилися у батьків покупатися до місцевого ставка.

13-річний Сашко Галич плавати навчився минулого року, тож у нинішньому хотів спробувати свої сили та разом з іншими хлопцями допливти до середини ставка, де був невеликий острівець.

В одну сторону сил йому вистачило, а на зворотному шляху за 15 метрів від берега ненароком набрав повен рот води, розгубився і почав тонути.

«До мене донісся дитячий лемент та крики: «Сашка немає!», – розповідає мокречанин Іван Шостак, рятівник хлопчика, який у той день рибалив неподалік. – Відразу кинувся туди. Ще по дорозі скинув одежу, чоботи. Двічі пірнув під воду, та хлопця ніде не міг знайти. Не знаю, де й сили взялися, у мене ж велика задишка, бо маю хронічний бронхіт. Мабуть, Божа воля на те була, щоб його врятувати. Коли вдруге випірнув, побачив на воді бульбашки і в тому місці ногами намацав Сашка».

На берег чоловік виніс вже бездиханне тіло, проте не розгубився. Миттю згадав всі знання з надання першої медичної допомоги, які отримав, коли був санінструктором в армії, тож, перекинувши хлопця через коліно, відразу почав робити все, аби вийшла вода з легень. А потім – штучне дихання і непрямий масаж серця.

Зупинився чоловік лише тоді, коли дихання хлопця відновилось.
Як розповіла мама Сашка, оперативно та професійно спрацювала сільський лікар Неля Гарбар. Вчасно підоспіла й карета «швидкої допомоги».

Завдяки зусиллям цих людей, а особливо небайдужості Івана Шостака її Сашко нині знову посміхається, ходить до школи, грає з хлопцями у футбол, допомагає батькам по господарству.

«Ніякого героїзму у моєму вчинкові немає, – каже Іван Шостак. – Тоді часу думати не було, все робив автоматично. Вже потім, прокручуючи в голові ті події, ловив себе на думці: «Як би я жив, коли б не врятував Сашка?». Це він герой, бо боровся за життя».

Односельці Івана Івановича розповіли, що це вже другий випадок, коли чоловік вириває з водяної пащі людське життя. Близько 40 років тому на цьому ж ставку Іван Шостак врятував молодшого товариша, якого також звуть Сашком.

Як і в цьому випадку, юнак хотів доплисти до того ж острівця. Правда, тоді все обійшлося лише переляком.

21 травня Івану Шостаку виповнилося 54. Напередодні Олександр Галич подарував своєму рятівнику ікону «Таємна вечеря» з надією, що вона буде оберегом його дому від лиха та біди.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: пригода
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дорога редакція!

Що то за "був би втопився"?

Літературної мови вніверситеті не навчилисі?
Відповісти
Останні новини
Школяр був би втопився, якби не односельчанин
27 травень, 2012, 10:12