Науковці розповіли, яка доля чекає Шацькі озера

Науковці розповіли, яка доля чекає Шацькі озера
Українські науковці з Інституту гідробіології стверджують, що через розбудову Хотиславського кар’єру загроза нависла не лише над Шацькими озерами, але й над природою усього Полісся загалом.

Про це йдеться у сюжеті 5 каналу.

«Увесь регіон, який знаходиться в межах впливу Хотиславського кар’єру знаходиться під загрозою – в чому це – перше - поміняється гідрологічний режим, тобто вода опуститься в озерах, крім озер, також можуть загинути дубові, тварини, птахи, земноводні вони мігрують так, як вони мігрували тисячі років», – вважає провідний співробітник Інституту гідробілогії, доктор наук, професор Володимир Щербак.

Хотиславський кар’єр може випити воду з українських озер та земель, переконані і науковці з Інституту водних проблем.
Кажуть, вода і так тече в бік північного сусіда, якщо ж біля кордону з’явиться яма – глибокий кар’єр – вона може піти туди.

«Ми знаємо, що ці озера карстового походження – в пустотах ці озера. І якщо кар’єр потягне воду цю, не буде цих заходів, то тоді через ці пустоти вода піде в кар’єр туда і осушить ці озера, будуть міліти, а деякі – які не дуже глибокі – взагалі – можуть перетворитися в болото», – каже провідний науковий співробітник Інституту водних проблем та меліорації Олена Цвєтова.

Поки що місцеві науковці кажуть, що Шацькі озера вони моніторять регулярно, і запевняють: поки що впливу Хотиславскього кар’єру на водойми не помітили.

«Все в нас добре, рівень не падає, нічого не всихає, нічого не міліє, чому ми дуже-дуже раді. І це ми можемо підтвердити науковими дослідженнями, які ми проводимо у своємо парку. В межах 20 см помінялася амплітуда коливання рівня води – вона може бути 20, 30, до 70 см максимум і відхилень ми не бачили», - стверджує старший науковий співробітник Шацького національного парку, гідролог Наталія Хомик.

Щонайменше раз на місяць науковці міряють рівень ґрунтових та напірних вод і запевняють: коливання є, але лише сезонне.

Але сусідство з Хотиславським кар’єром фахівців таки хвилює.

«Як поведе себе карст, коли кар’єр вийде на проектну потужність по видобутку, ми не знаємо, і тому небезпека імовірна», - пояснює заступник диретора з наукової роботи Шацького національного парку Василь Матейчик.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Науковці розповіли, яка доля чекає Шацькі озера
27 травень, 2012, 11:29