У Луцьку обвалилася багатоповерхівка. Загинула людина

У Луцьку обвалилася багатоповерхівка. Загинула людина
(оновлено о 9:40) У Луцьку в будинку за адресою вул. Рівненська,109 (де розміщений магазин "Ліга Нова") донизу рухнули п"ять поверхів з квартирами.

Зруйнованими виявилися 8 квартир, частини яких обвалилися.

Як повідомляють в МНС трагедія сталася о 4:25 ранку. "Між першим та другим під'їздами будинку, який збудований у 1971 році, сталося раптове руйнування несучих конструкцій з першого по п'ятий поверхи", - йдеться у повідомленні МНС.

ДИВИТИСЯ БІЛЬШЕ ФОТО З МІСЦЯ ОБВАЛУ

Внаслідок обрушення, зруйновано 8 квартир. Одна мешканка постраждала - літня жінка наразі в у відділенні нейрохірургії Луцької міської клінічної лікарні.

Близько 9-ї години з-під завалів дістали тіло однієї з жертв - чоловіка 1935 року народження. Станом на 9:30 доля ще одного мешканця - невідома.

Мешканка 3 поверху будинку Наталя розповідає, що біда трапилася близько 4:15.

«Я спала в залі. Заснула. Прокинулася, бо почула, що ніби як сиплеться штукатурка. Пішла на балкон – і почало все провалюватися. Відразу кинулася до дітей, але опинилася …на другому поверсі. На двір вибігла боса в сорочці. Діти були в тій частині квартири, тому не постраждали»

Підрозділи МНС врятували 18 людей, проводиться розбір завалів. Біля будинку рятувальники розбили польову кухню і наметове містечко для постраждалих.

До будинку з обвалом приїхали луцький міський голова Микола Романюк і його заступник Лариса Соколовська. Людей вирішили тимчасово поселити у готелі "Світязь"

Як розповіли жителі будинку, два тижні тому на першому поверсі біля прикріпленого до стіни кондиціонера, який належить меблевому магазину «Ліга Нова», з’явилася тріщина. Мешканці кажуть, що під час ремонту, який проводив магазин кілька років тому, було знесено частину несучої стіни, тож обвал міг статися через це.

Окрім того, як розповідають люди, і зараз магазин проводить реконструкцію, зокрема у підвалі. Через це, зокрема у підвалах стоїть вода, а людей туди часто просто не пускають.

До обіду рятувальники планують розібрати завали, і людям дадуть можливість забрати свої речі. Місце охоронятиметься - пообіцяв міський голова.

Також стало відомо, що створена спеціальна комісія, яка терміново буде обстежувати весь будинок.

Причина події встановлюється.

Загалом на місці події працює 87 осіб та 21 одиниця техніки, у тому числі від МНС: 37 осіб та 9 одиниць техніки, швидка допомога: 12 осіб та 4 одиниці техніки, комунальні служби: 9 осіб та 3 одиниці техніки, МВС: 29 осіб (у тому числі внутрішні війська 20 осіб) та 4 одиниці техніки.

О 7:50 один з користувачів луцького форуму board.lutsk.ua залишив у форумі таке повідомлення:

"Магазин опори ніякі не забирав, зараз як розбирали уламки казали, що цегла взагалі не трималась, її просто руками виймали, тобто стіна яка мала бути опорною, виявилась "трухлявою" і просто не витримала, а тріщина що з`явилась дві неділі назад, там вbсів кондиціонер, який обвалився сам, спочатку думали, що хтось відірвав, наші "вандали", але замітили, що саме на тому місці пішла тріщина вверх по будинку і ніхто про це нікому і не заявляв!!!"

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 19
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Підприємців ГЕТЬ з житлових будинків...
Відповісти
Висловлюю співчуття мешканцям будинку. Це біда. Як на мене причину обвалу треба шукати у підвалі, підмив фундаменту . Адже наші комунальні служби труби не міняли з того року коли збудований будинок. В нас аналогічна ситуація по пр.Молоді в підвалі течуть постійно труби , в арці почав провалюватись асфальт. шо робиться під асфальтом не відомо.
Відповісти
я не будівельник, але маю здогад що навіть якби та стіна взагалі без розтвору була - то чого б їй падати ? під
власною масою тримається. А якщо знизу несучу прибрати - то будуть нюанси.
Я дивився як під моєю квартирою горе ремонтники розширяли проходи в несучій стіні - підпирали плиту (потолок) колодами.... млять, типу це б допомогло якби не витримали залишки несучої стіни
взято тут http://board.lutsk.ua
Відповісти
Зовсым не дивуюсь. Моя мама теж вже 10 років ходить просить, пише листи до жеку, до мерів, куди тільки, бо тріщина на її будинку вже завтовшки 2 пальці і весь час збільшується - всім плювати. Вже 3 мери відбрехувалися, що коштів нема - цікаво куди ділися кошти, які мешканці платять жеку з місяць в місяць, з року в рік і так десятки років. А як рухне стіна і люди загинуть - вони будуть їхати, "питання вирішувати". Доводити не треба до таких питань і гроші красти
Відповісти
Це страшно!Те саме може відбутися і по Відродження, яке вічно підтоплюється, і по Молоді, і по Соборності. Влада міста нічого не робить. А навіщ? Приїдуть, попіаряться з скорботними обличчями, й забудуть.
Відповісти
Як би там небуло, а у житлових будинках не місце ніякому бізнесу. Житло це житло,спальні райони,відпочинок і т.д.а бізнес-геть у окремі будівлі,майже завжди гроші перемагають здоровий глузд,і заради прибутку бізнес здатний на все!!!
Відповісти
Згідна з Галиною.ЖЕКи тільки гроші вправно збирають,а на що їх витрачають невідомо нікому.Без квитанції за оплату довідки не видадуть,а як біда то нема грошей.Я взагалі не можу зрозуміти про яке утримання будинку йдеться,коли фактично ніхто нічого не робить.
Відповісти
Цілком згоден з Інгою, ЖЕКи - це дозвільна система (видати довідку). Забули про обслуговуючу роль коперативів, ніхто ж не запитує у ЖЕКів куди використовуються зібрані кошти і чому не перевіряють стан будинків та своєчасно не сигналізують про можливі наслідки. Сантехніка чи електрика викликати дуже проблемно, вони чимось постійно зайняті і з "бодуна", просять гроші "на чай"...
Відповісти
Цілком згоден з Інгою, ЖЕКи - це дозвільна система (видати довідку). Забули про обслуговуючу роль коперативів, ніхто ж не запитує у ЖЕКів куди використовуються зібрані кошти і чому не перевіряють стан будинків та своєчасно не сигналізують про можливі наслідки. Сантехніка чи електрика викликати дуже проблемно, вони чимось постійно зайняті і з "бодуна", просять гроші "на чай"...
Відповісти
Така ситуація може відбутися і в будинку №85 по вул.Рівненській, де підприємці влаштували магазини і аптеку. Несучі стіни були зруйновані. В стінах, з"явилися тріщини. Підписи на згоду жителів про відкриття магазинів і аптеки були підроблені, на скарги ніхто не прореагував.
Відповісти
По-перше, якщо це сталось по вині бізнесу, то ситуація з переплануванням підвалів і перших поверхів доходить до абсурду. Підприємці самі собі "риють яму" і витрачають на це свої ж гроші. По-друге якщо це через підмивання фундаменту в підвалі, то куди дивились відповідні служби та й мешканці будинку.
Відповісти
По-перше, якщо це сталось по вині бізнесу, то ситуація з переплануванням підвалів і перших поверхів доходить до абсурду. Підприємці самі собі "риють яму" і витрачають на це свої ж гроші. По-друге якщо це через підмивання фундаменту в підвалі, то куди дивились відповідні служби та й мешканці будинку.
Відповісти
По-перше, якщо це сталось по вині бізнесу, то ситуація з переплануванням підвалів і перших поверхів доходить до абсурду. Підприємці самі собі риють яму і витрачають на це свої ж гроші. По-друге якщо це через підмивання фундаменту в підвалі, то куди дивились відповідні служби та й мешканці будинку.
Відповісти
спочатку зекономили а тепер такі наслідки
Відповісти
Почитати інтернети - так ви всі тут умні аж страшно. А шо ви в жизні зробили, шоб так не було?
Відповісти
На світанку 22 липня 2003 року в центрі Києва в житловому будинку № 37 по вул. Червоноармійській (Великій Васильківській) через незаконні будівельні роботи та бездіяльність комунальних служб (які більше року лише спостерігали за маячками та не зупинили незаконні будівельні роботи) обвалися частина житлового будинку - також нібито раптово і по одному стояку. Тоді обійшлося без жертв. Була порушена кримінальна справа. Пройшло вже майже 9 років, а слідство й наш “незалежний” суд так і не притягнули до відповідальності всіх осіб, з вини яких стався обвал. Вирішили все повісити на “стрілочників”- один з яких – головний інженер Жеку помер, а чиновників більш високого рангу та власників приміщень, які замовили й організували проведення незаконних робіт, зокрема в приміщеннях 2-го поверху (влаштували готель Укргазвидобування), в підвалі, де спочатку був антикварний магазин (за словами свідків, до якого нібито була причетна дружина Л.Кучми), а потім спортивний магазин Рибок, який вирив котлован біля фундаменту та побудував двоповерхову прибудову, відвели від відповідальності.
До речі, в апеляції кримінальну справу по обвалу будинку розглядали судді, які раніше судили Ю.Тимошенко – О.Сітайло (була головуючою) та суддя Т.Фрич.
Проте цих суддів, як і представників прокуратури, чомусь уже не цікавили завдані державі збитки та явні докази того, що до відповідальності притягнуті не всі особи, через яких стався обвал будинку.
Допоки в нашій державі буде панувати безкарність щодо впливових осіб, будинки й далі будуть обвалюватись, а люди гинути.
Відповісти
бездіяльність посадових осіб особливо Соколовсько. управління капітального будівництва порушення ЗУ про зверненя громадян не реагування з прав по експлуатації будівлі.без дозволу свавілля ремонтних робіт. прикривання і підтримання розкрадання державних коштів прокуратурами міста і області,прикривання порушення посадових осіб Луцької міської рали іншими контролюючими органами дали результат сьогоднішньго дня в Луцьку 10.06.12р. Прошу не мовчати
Відповісти
Така ж біда може трапитись і в будинку № 10 по проспекту Відродження між 2-им та 3-им під'їздом, де новими господарями квартир на першому поверсі було проведене безграмотне перепланування несущих конструкцій.
Відповісти
ми все гарно пишемо а яки особисто сами дии приймаемо а чому не контролюють мешканци будинкив будивельни роботи якщо ми уси будемо байдужи то й таки будуть результати особиста думка
Відповісти
Останні новини
У Луцьку обвалилася багатоповерхівка. Загинула людина
10 червень, 2012, 07:39