Луцьк вийшов на віче - захищати мову. ФОТО

Луцьк вийшов на віче - захищати мову. ФОТО
У Луцьку народне віче на захист української мови 10 червня зібрало до тисячі людей.

Віче на Театральному майдані розпочалося з хвилини мовчання за загиблими у зруйнованому будинку Луцька. Нагадаємо, що трагедія сталася на початку четвертої години ранку по вулиці Рівненській.

Присутні підтримали резолюцію, в якій вимагали від глави держави Віктора Януковича ветувати прийнятий у першому читанні 5 червня Закон «Про регіональні мови», який, на думку багатьох, посилить вплив російської мови та зупинить розвиток української.

Майдан майорів прапорами ВО «Свобода», об’єднаної опозиції, «Народного руху України», «Громадянської позиції» та державними стягами.

На віче зібралася чимала кількість депутатів Луцької міської ради (Василь Гриб, Володимир Никитюк, Сергій Григоренко, Андрій Осіпов, Богдан Шиба, Олександр Магеровський, Анатолій Бірюков,Олександр Пиза, Святослав Боруцький та інші), обранців Волинської обласної ради (Ігор Гузь, Анатолій Грицюк та інші ). Були члени виконавчого комітету Юрій Бондарук та Юрій Циганюк, місцеві політики та небайдужі лучани.

Завітав навіть екс-депутат Олександр Вікторов.

Чимало присутніх прийшли на мітинг з ріднею, у вишиваних сорочках.

Віче розпочалося з виступу представників духовенства, зокрема священиків Свято-Троїцького кафедрального собору, які закликали берегти своє, не спати і не вестися на підкуп.

На віче не бракувало палких промов - лідера волинської «Батьківщини» Анатолія Грицюка, очільника виборчого штабу об’єднаної опозиції Ігоря Гузя, керівника місцевої «Свободи» Анатолія Вітіва, лідера осередку партії Реформи і порядок Олександра Мартинюка та інших. Чи не найемоційнішим і несподіваним став виступ лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока.

Він закликав Луцьку та Волинські ради провести виїзне засідання у Києві під стінами парламенту, коли той розглядатиме закон у другому читанні. Ігор Гузь запросив усіх небайдужих прийти на найближчу сесії обласної ради, аби та висловила своє негативне ставлення до «закону про мови».

А керівник волинської організації ПРП Олександр Мартинюк закликав починати з малого: не купувати і не продавати наприклад футболки і товари нерідною мовою, а підтримувати національного виробника.

Представників діючої влади на віче не було, втім можна було нарахувати зо три десятки міліціонерів у формі.


























Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тетяня Єремеєва. Ах, яка вона гарна!
Відповісти
Оба языка: и русский и украинский, красивы и достойны уважения. Нам же не мешают вывески в Луцке на английском языке. Никому и в голову не приходит назвать это англоманией или еще как-нибудь. Думаю, что русский язык ближе к нашему народу, чем английский.
Відповісти
Англійська мова? Ви справді такі недалекоглядні? Англійська є найпоширенішою мовою в світі, вона визнана як інтернаціональна мова, і тому вивіски роблять відповідно на ній, тому що коли приїдуть туристи, для них це буде зручніше. А туристи привозять, гроші, а гроші розвивають інфраструктуру ;)
Відповісти
а де "громадський діяч року", до речі, ЧЛЕН тіпа ВО "Свобода" містер "чорний мерседес - сірий піджак" пан Чернецький?
батько партійний приїхали, а воно не прийшло, не гарно...
хоча вся свобода така, понамішали бабло з патріотами...
Відповісти
на цьому не заробишь, от і не прийшов.
Відповісти
Граждане Украины имеют право говорить на родном языке. Для многих - это русский язык. На этом языке писали Шевченко и Гоголь. Русский и украинский языки - это языки-братья. Они восходят из одной ветви - словянской. Пусть люди сами выбирают на каком языке говорить! А таких политиков как Тягнибок - надо гнать метлой: они враги своего народа и не хотят, чтоб народ знал больше, потому что русский язык - это возможность общения, это пласт культуры, истории. Русский и украинский языки неотделимы друг от друга. Давайте учить оба языка!!!
Відповісти
Ви дурні і коментар ваш теж дурний. Ніколи не були ні український, ні російський "мовами-братьямы". Російської в природі не існували, вона створено із суцільних запозичень, трохи там, трохи там, потім Пушкін все вклав в одну велику купу і вийшов вєлікій і могучій. Український народ обрав, у нас є мова, нам не потрібна інша, мова імперії, мова через яку нашу утискали і забороняли. Почитайте історію, будьте свідомим. Відстоюйте споконвічну рідну мову!
Відповісти
Мову геть!
Відповісти
Справедливость, встаньте з колін, скільки можна кланятись Росії. Якщо ви вважаєте себе українцем, то будьте ним. В Росії - своя мова, в України - своя. І чужого нам не треба. Ми сильна нація. У нас своя самобутня культура, мова!!! Я люблю свою Україну!
Відповісти
Нажаль не був на мітингу. Але душею і серцем я підтримую вимоги мітингу.
Відповісти
Голову треба проломити тому, хто ТАК різко ініціює мовні питання, тим більше напередодні виборів. Це звичайна PR штука, така сама як і вибухи у Дніпропетровську. Тільки народ на грані масового протесту - БАХ, і вся увага на теракт...
Не можна не визнати, що в Україні багато російськомовних громадян України. Вони розмовляють на рідній мові - російській - між собою, але живуть в державі Україна, яку зробили Україною - українці, патріоти, ті, які не просто існують на нашій території, а ті, яким болить серце за кожну спалену сторінку нашої історії. Треба бути вдячними їм. Цінувати їх подвиг, їх жертви. Для цього, зокрема, треба цінувати все українське... ВЧІТЬ українську мову, нам же треба всім спілкуватись в нашій єдиній державі!
Відповісти
як на мене все гуд. не може все бути тільки гарно і супер-пупер. редакція показала все так як є. без фотошопа і глянцю

колекції є гарні, є лайно повне. кожному своє :)
Відповісти
На те вона і держава Україна , щоб люди, що тут живуть, вивчали її культуру, мову, історію! А хто хоче розмовляти і вивчати російстьку мову, нехай їде в Росію і насолоджується. Якщо навіть так сталось, що рідною мовою для когось є російська, то я вважаю, що з поваги до країни в якій проживаєш необхідно вчити державну мову.
Відповісти