«Які гарантії, ви ж ще причин обвалу не знаєте!» – жителі «горе-будинку» до влади

«Які гарантії, ви ж ще причин обвалу не знаєте!» – жителі «горе-будинку» до влади
Мешканці обваленого будинку на вулиці Рівненській, 109, заявляють, що висновки експертів щодо причин руйнації будинку можуть бути «підігнані» під проект його реконструкції.

Про це йдеться у листі до голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука від імені мешканців будинку на Рівненській, 109. Цей лист мешканці підготували у понеділок, 2 липня, й у вівторок мають намір вручити його губернатору.

Люди пишуть, що шоковані рішенням влади витратити 12 мільйонів гривень, виділених урядом, на відновлення й укріплення будинку.

Їх вкрай здивувала заява Клімчука про те, що на відновлений будинок будівельники голові дати гарантію 50 років.

Експерти досі не назвали причини обвалу – про яку гарантію можна говорити? – дивуються люди.

Люди заявляють, що категорично відмовляються жити в будинку, «закованому» у металеву сітку, і просять повністю розібрати будинок. А гроші, виділені урядом, витратити на придбання інших квартир для мешканців.

Подаємо текст звернення мешканців обваленого будинку до голови Волинської облдержадміністрації:

«Шановний Борисе Петровичу!

Звертаються до Вас мешканці будинку по вул.Рівненській,109.
02.07.2012 р. на сайті Волинської облдержадміністрації розміщено Ваше повідомлення на оперативній нараді про те, що кошти у сумі 11 млн. 968 тис.грн., виділені Кабінетом Міністрів України, будуть витрачені на реконструкцію будинку, якому понад 40 років і який був збудований з порушеннями будівельних норм.

Мешканці будинку шоковані таким рішенням.
Розтлумачте, будь ласка, як Ви можете гарантувати експлуатацію будинку після «реконструкції» ще 50 років, якщо й досі немає висновків експертизи?

Якщо ж проект на реконструкцію готується без висновків, то який же це проект??? Отже, висновки експертизи будуть «підігнані» під так званий «проект реконструції». Закріпити цю «руїну» можна лише закувавши всі стіни та плити перекриття в метал. Таким чином Ви пропонуєте поселитися в металеву клітку?

Але згідно із законодавством, навіть підсудна людина в суді не повинна знаходитися за гратами до винесення вироку. А Ви пропонуєте всіх мешканців довічно посадити за грати? Дуже ж хвилюється за нас Влада…

Не викликає сумніву те, що усі виділені кошти будуть «оформлені» на так звану «реконструкцію». Інша справа - куди вони підуть насправді? Але за цим повинні слідкувати спеціальні служби (КРУ, прокуратура), а ми зі свого боку також хочемо бути впевнені у правильності Ваших рішень, та у законності витрати бюджетних коштів.

Незалежні фахівці – архітектори та будівельники стверджують, що будинок не придатний для подальшої експлуатації, а виділені на «реконструкцію» кошти будуть витрачені даремно, а тому ми хочемо висловити своє бачення вирішення цього питання.

1. Розробка будь-якого проекту реконструкції не може починатися без остаточних висновків експертизи.

2. Так як методом закріплення стін першого поверху вибране улаштування подвійних металевих грат, то слід чекати, що аналогічним способом планується укріпляти стіни до п’ятого поверху. Це в свою чергу перетворить будинок у подвійну металеву клітку, яку влаштовують в звіринцях для проживання хижаків. Ми, мешканці будинку, КАТЕГОРИЧНО відмовляємося проживати в клітці для хижаків, або бути навічно ув’язненими у власних квартирах.

3. Ще раз просимо Вас, як представника президента, прислухатися до думки спеціалістів, розібрати будинок, як такий, що не відповідає вимогам Державних будівельних норм, та не може бути визнаним придатним до подальшої експлуатації.

4. Виділені Кабінетом Міністрів України кошти направити на придбання нових квартир для мешканців будинку. Якщо цих коштів не вистачить, то ми будемо звертатися до благодійних фондів, меценатів з проханням про виділення коштів, яких не вистачає.

5. Для упередження витрат державних коштів не за призначенням, пред’явити на ознайомлення повний комплект проектної та кошторисної документації, яка стосується ліквідації наслідків аварії.

6. Пред’явити оригінал Заключного експертного висновку, який було передано Замовнику на перше читання. Не пізніше 5 липня 2012 року оприлюднити остаточний висновок експертної комісії.

7. Так як прокуратурою області було відкрито кримінальну справу по факту аварії, та проводиться паралельна експертиза будинку спеціалістами Львівського інституту судової експертизи, вимагаємо використати результати цієї експертизи при прийнятті рішення про долю людей та будинку.

Надзвичайну ситуацію, яка виникла по вул. Рівненській, 109 у м.Луцьку визнано подією регіонального рівня. Ми вважаємо себе постраждалими, так як позбавлені можливості безпечного проживання у власних квартирах. Відповідно до основного закону України – Конституції - кожен громадянин має право на захист свого життя і здоров’я і гарантом цього права є держава.

Ми залишаємо за собою право надалі відстоювати свої інтереси в адміністративно-правових органах влади.

З повагою, мешканці будинку по вул.Рівненській, 109 м.Луцька
02 липня 2012 року»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
12 млн.грн це 1,5 млн.доларів.Це орієнтовно 35 новісіньких квартир.
Відповісти
ОР! Це які такі квартири по 40 тисяч у.о.????
В центрі міста трикімантні?
Якщо рахувати "один-до-одного" - там весь будинок виселити хватить!
Відповісти
Це знову відмиють гроші за рахунок постраждалих людей!!!Люди,боріться за свою безпеку!!!Не дайте їм нажитись!!!
Відповісти
коли вже та влада нажереться???
Відповісти
Останні новини
«Які гарантії, ви ж ще причин обвалу не знаєте!» – жителі «горе-будинку» до влади
03 липень, 2012, 09:03