Велосипедистка, яку збив польський консул, загинула

 Велосипедистка, яку збив польський консул, загинула
Волинянка, яка на велосипеді потрапила під колеса джипа польського консула, не вийшла з коми і померла в лікарні.

Про це 6 вересня пише газета «Волинь-нова».

Нагадаємо, 26 серпня поблизу селища Голоби трапилася дорожньо-транспортна пригода за участю одного з консулів Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку та велосипедистки.

Рухаючись джипом «Тоyota RAV4» до Луцька, консул візового відділу Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Єжи Юзеф Зімни скоїв наїзд на 27–річну місцеву жительку Анастасію Байду, яка їхала велосипедом. Сталося це на рівній і сухій автомагістралі за хорошої видимості, де є обмеження швидкості — не більше 60 кілометрів на годину.

Удар був такої сили, що від старенького велосипеда відлетіло переднє колесо, а джип врізався в дерево, залишивши на своєму кузові велику вм’ятину. Внаслідок зіткнення молода жінка отримала відкриту черепно–мозкову травму, перелом таза, травми рук та ніг. У стані клінічної смерті її було оперативно доставлено машиною «швидкої допомоги» в реанімаційне відділення Ковельської центральної районної лікарні.

На місце події прибули слідчо–оперативна група УМВС України в області, керівництво обласного управління ДАІ та Ковельського міського відділу внутрішніх справ. Нібито побував тут і Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Марек Мартінек. Однак інцидент у амбасаді журналістам коментувати не стали, мотивуючи тим, що необхідні пояснення консул дав інспекторам державтоінспекції.

Прес–служба обласної прокуратури заявила, що Анастасія Байда їхала велосипедом у зустрічному напрямку. Так говорить і сам Єжи Юзеф Зімни, звинувачуючи її в порушенні правил дорожнього руху. Рідні та близькі жінки цю версію (слідство ще не завершилося) категорично заперечують, кажуть, що в протилежну від селища сторону їхати вона ніяк не могла, бо поверталася додому із кладовища, де провідала могилу матері.

Старша сестра загиблої Олеся Сидоренко наголошує: «Настя їхала польовою дорогою саме в Голоби. Консул Єжи Юзеф Зімни теж їхав у цьому напрямку, але чомусь злетів з автомагістралі на узбіччя і збив Настю. Є свідок, який це бачив.

Колишній чоловік Ілля Байда переконує: «Я впевнений, що поляк летів на великій швидкості, інакше Настя не отримала би такі важкі травми. Я не здивуюся, якщо Настю зроблять винною. Вже зараз в міліції кажуть, що вона виїхала на зустрічну смугу. Це брехня!»

Більше того, в інтерв’ю кореспонденту газети «Комсомольська правда в Україні» Ілля Байда заявив, що коли сестри Анастасії прийшли в прокуратуру дізнатися подробиці справи, то їм відразу дали зрозуміти, щоб ішли й нічого не просили, бо поляк — дипломат і його «відмажуть». У свою чергу, прокуратура Волинської області вимагає від столичного видання спростування, називаючи інформацію недостовірною. Мовляв, під час службової перевірки ці факти не підтвердилися.

Слідче управління обласної міліції порушило кримінальну справу за частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України — порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами. Начальство доручило розслідувати це резонансне ДТП лейтенанту міліції Тарасові Шевченку.

У прокуратурі стверджують, що консул Єжи Юзеф Зімни добровільно пройшов тест для встановлення наявності факту алкогольного сп’яніння. А відділ зв’язків із громадськістю УДАІ у Волинській області повідомив, що водій був тверезий, це ж підтвердила й експертиза. Але, як виявилося, дипломат лише подув у «трубку» (контроль тверезості), яку йому дав інспектор.

Олеся Сидоренко каже, що «кров на аналіз щодо визначення в ній вмісту алкоголю консул не здавав. Він не захотів цього робити. Так нам сказав слідчий».

Наразі призначено експертизу технічного стану автомобіля Єжи Юзефа Зімни і транспортно-трасологічну експертизу щодо встановлення конкретного місця наїзду, якими частинами і під яким кутом відбувся первинний контакт транспортних засобів. Розслідування справи перебуває на контролі в прокуратурі Волинської області.

Протягом дев’яти днів лікарі боролися за життя Анастасії Байди. У неї не раз зупинялося серце. Вона знаходилась на апаратній вентиляції легень. І все-таки медицина виявилась безсилою. Так і не вийшовши з глибокої коми, у вівторок, 4 вересня, молода жінка померла, залишивши напівсиротами двох своїх малолітніх синів.

До слова, ніхто не зателефонував до родини Анастасії Байди із консульства, аби поцікавитися, чи жива ще жінка, ніхто не запропонував допомоги, пише газета.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ДТП, смерть
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шановна редакція, а навіщо передруковувати слово в слово статтю газети "Волинь" від 06.09.2012 ?
Тим більше, що ця стаття "заказна" і багато фактів не відповідає дійсності?
Відповісти
Як тільки журналіст пише те, що йде в розріз із позицією влади, міліції, прокуратури чи ще якоїсь «крутої» структури, останні його статтю відразу ж називають «заказною», «заказухою» і т.п. Тут дві причини. Або ці відророзки просто не встигли її купити, або їх просто «послали»…
Відповісти
Таких козлів треба вішати на шибениці.
Відповісти
Поляков надо убивать еще в детстве при родах. При разрешенных 60 км/ч автомобиль не может получить такие повреждения, нарушение ПДД налицо
Відповісти
клятого ляха -посадити на палю а брехливу ментуру-перевiшати!!!
Відповісти
Заказним є твій пост і писанина прес-служби обласної прокуратури. Чиста заказуха, якою прокурор хоче відмазати консула. У нас все рішає бабло. Ні честі, ні совісті, одне слово - сволота!
Відповісти
таких козлов выращивает наше правительство.Им все дозволено и они и полякам все позволяют за деньги потому-что они продали народ заради собственного обогощения.
Відповісти
Гів**на країна! Не захищаємо своїх, чужинців вигороджуємо. Журналісти, не будьте оленями - проведіть розслідування, не дайте вбивати близьких.
Відповісти
Останні новини
Велосипедистка, яку збив польський консул, загинула
06 вересень, 2012, 16:28