Українці можуть захворіти новими небезпечними типами грипу

Українці можуть захворіти новими небезпечними типами грипу
Медики закликають українців розпочинати вакцинацію, адже щепитися потрібно встигнути до грудня.

Про це 18 вересня повідомляє «Сегодня».

Цієї зими здоров'я українців будуть випробовувати на міцність одразу три штами грипу. Очікують, що в країні розгуляються: каліфорнійський та «Вікторія» (так званий «свинячий грип»), якими українці встигли перехворіти в минулі роки. Ще з'явиться зовсім новий грип, до якого поки немає імунітету, типу В «Вісконсін». За симптомами він не відрізняється від інших типів - висока температура, біль у горлі і в м'язах, головний біль та інше. Але оскільки до нього немає імунітету, то ймовірність його підхопити зростає.

Епідеміологи прогнозують, що грип може початись у грудні. «Припускаємо, що першим проявиться «Вікторія », а за ним у лютому з'явиться новий штам. Хоча не виключено, що пік епідемії може випасти на березень. Очікуємо, що найменше люди будуть хворіти каліфорнійським вірусом - в українців вже встиг виробитися імунітет проти нього, але він найбільш небезпечний серед цієї трійки і переноситься важче», - розповіла заввідділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Алла Мироненко.

«Українці самі створюють вірусу сприятливу обставини. У нас дуже мало людей прищеплюється - всього 0,5% населення. Для порівняння, в Канаді 30%. Наші люди воліють відлежатися вдома, а не йти в лікарню. А коли звертаються за допомогою до медиків, то нерідко буває пізно - вже складно уникнути важких наслідків», - стверджує Мироненко.

За словами експерта, протистояти грипу може тільки вакцина. «Організму дорослої людини досить 10-14 днів, щоб виробити імунітет до вірусу після щеплення, дитині буде потрібно близько трьох тижнів. А маленьким дітям до 3 років, які прищеплюються вперше, потрібно робити вакцинацію поетапно. Тому варто починати вже зараз готувати їх до грипу», - каже медик.

У поліклініках розповідають, що зараз вкрай мало людей приходять зробити щеплення, більше пацієнтів очікують до кінця місяця. «На безкоштовне щеплення можуть розраховувати малозабезпечені, багатодітні сім'ї, медперсонал... Інші можуть придбати вакцину в аптеці », - розповіли в одній з поліклінік Полтави. Ціна на ампулу 50-300 гривень. Правда, в аптеках твердять, що поки залишилися минулорічні запаси, нові чекають до кінця місяця.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Українці можуть захворіти новими небезпечними типами грипу
18 вересень, 2012, 11:31