Першим на Волині зустріне 2012-й село Липне

Першим на Волині зустріне 2012-й село Липне
Новий 2012 рік у столицю прийде рівно опівночі, а далі він «побіжить» Київщиною, Житомирщиною і Рівненщиною до нас, на Волинь - коли ж дістанеться Новий рік до Луцька?

Як пише «Волинь-нова», найшвидше в області 2012 рік прийде у Липне, що на Ківерцівщині. Географічна координата зафіксувала тут «прописку» на позначці 26о 02/ 04// східної довготи.

«Разом із секретарем виконкому сільської ради Надією Чабан на топографічній карті ми і визначили ту вулицю, той дім, куди першим завітає Новий рік. Це оселя багатодітної сім'ї Олександра та Людмили Харчуків. Мабуть, родина ніколи і не здогадувалася про подібне. Тепер хоч бери господареві прибивай табличку на двері: «У мою хату першим приходить день і Новий рік», - розповів Валентин Люпа.

А ось у Луцьку подібну табличку можна розмістити на будинку №101 на вулиці Гущанській в обійсті Віктора та Ніни Висоцьких. 33 роки, як вони побралися, не відали, що у батьківську хату першим в обласному центрі приходить Новий рік. До речі, тут, на околиці міста, майже щоденно забігають зайчики та хитрий лис, який може і курочку поцупити. Оце нещодавно небажаний гість спробував вкрасти одну чубатурочку. Але пес наздогнав грабіжника і відібрав власність своїх господарів. Так собака віддячує своїм рятівникам. Його малесенького і знесиленого, одна шкіра та кості, пані Ніна підібрала у лісі.

А тепер, після гостин у Висоцьких, відправляємося на Красне, бо тут, коли на східній околиці вже господарює Новий рік, ще живе старий рік. Саме у крайній садовий будиночок товариства «Дружба» і завітає він наостанок. А на прощання — до волинських прикордонників, які чатуватимуть у селі Грабове, де «прописана» географічна позначка 23o 41/ 56//.

Та є на світі місця, багаті на дивовижі. Наприклад, мандрівник і приятель Магеллана Себастіян ель Кано, повертаючись в Європу, «привіз» четвер, хоча на материку вже була п'ятниця. А трапилося це тому, що в той час ще не всі знали про демаркаційну лінію на східних морях, яка розділяє четвер від п'ятниці.

Сьогодні таке диво у країнах, де сходить сонце, відбувається постійно. Якщо ви пароплавом перетнете цю лінію із заходу на схід, тоді один і той же день рахується двічі. А коли навпаки — випадає ціла доба. Настають так звані «діряві» тижні. Уявімо собі тиждень без понеділка, або дня, на який випадає Новорічне свято.

Як добре, що ми живемо на такому меридіані, де Новорічне свято приходить щороку і вчасно.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Першим на Волині зустріне 2012-й село Липне
31 грудень, 2011, 13:24