На Волині проводили міжнародні розкопки. ФОТО

На Волині проводили міжнародні розкопки. ФОТО
На Волині працювала українсько-німецько-польська археологічна експедиція.

Про це повідомили в ДП «Волинські старожитності».

Спільно з Жешовським інститутом археології (Польща) і Регензбурзьким університетом (Німеччина) «Волинські старожитності» продовжують втілювати розпочатий ще в минулому році міжнародний проект.

У його рамках археологи досліджують пам’ятки культури лінійно-стрічкової кераміки на Волині. Серед учасників цьогорічної експедиції професор Томас Сайле (Регенсбургський університет), Мартін Посселт (Регенсбургський університет), Мартін Шрейнер (Регенсбургський університет), професор Анжей Пелісяк (Жешовський університет), Мачей Дембєц (Жешовський університет).

Наразі здійснено попереднє дослідження поселення ранньої фази культури лінійно-стрічкової кераміки в селі Межиріч Острозького району на Рівненщині. На пам’ятці було проведено шурфування для уточнення місць майбутніх розкопок.

Ця пам’ятка відома також як місце розташування замку князя Януша Острозького. Від його палацу залишилися лише фундаменти, приховані товщею будівельного сміття. В шурфах було відкрито фундаменти і встановлено, що вони були залиті вапняковим розчином перемішаним з фрагментами вапняку. Там же було знайдено матеріали ранньослов’янського часу і давньоруського періоду.

Експедицією також було здійснено геомагнітні дослідження двох пам’яток класичної нотної фази культури лінійно-стрічкової кераміки в селі Новомалин Острозького району (урочище Іванова гора і урочище Подобанка), однієї в селі Хорів Острозького району (урочище Підлужжя), та поселення желєзовської фази цієї культури в селі Рованці біля Луцька (ур. Гнідавська Гірка).

Одночасно було опрацьовано фондові колекції неопублікованих матеріалів з розкопок поселеннь Рівне (урочище Пляж, розкопки П’ясецького В. К.), Межиріч (розкопки Позіховського О. Л.) і Рованці (ур. Гнідавська Гірка) для підготовки введення їх в науковий оббіг. За матеріалами експедиції планується спільне монографічне видання англійською мовою.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.