Не можна сподіватися, що «взяв гроші, але проголосую як захочу», - експерт

Не можна сподіватися, що «взяв гроші, але проголосую як захочу», - експерт
На виборах до парламенту можуть бути як спроби маніпуляції, так і фальсифікація виборів, зокрема завдяки підкупу виборців.

Про це під час прес-конференції руху ЧЕСНО у Луцьку повідомив координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп.

Першими сигналами, що фальсифікації матимуть місце, стали три схеми підкупу виборців, про які повідомляють різні джерела.

Наприклад, агітатори кандидата Івана Смітюха у 21 окрузі в селі Велимче роздавали гроші, аби люди голосували за «регіонала».

Крім цього є інформація про спроби підкупу виборів у Луцьку, - каже Шелеп. Ніби-то виборцям пропонують за 500 гривень продати свій голос. При цьому у тих, хто погодився взяти гроші, беруть паспортні дані. Це може означати, що за правильне голосування після виборів, буде ще й грошовий «бонус», каже спостерігач.

Шелеп додає, що ті виборці, котрі думають, що візьмуть гроші, а проголосують як хочуть, вочевидь, помиляються. Адже у цій схемі будуть застосовувати різні системи контролю за правильністю голосування. Наприклад, людей примушуватимуть демонструвати бюлетень або виносити його з дільниці. Виборців можуть і залякувати.

Крім того, ймовірно, будуть люди на дільниці, які контролюватимуть хоча б явку «куплених» виборців.

У 21 виборчому окрузі з центром у місті Ковелі знайшли ознаки іншої схеми підкупу: людям видають гроші ніби-то за роботу агітаторами, проте не вимагають від них проводити агітаційну роботу. Михайло Шелеп каже, що це може свідчити або про байдужість роботодавця, або про те, що за отримані гроші люди просто беруть на себе зобов’зання проголосувати за певного кандидата. Таким чином «покупець-кандидат» має гарантовану кількість голосів виборців.

«У Луцьку на жаль досі у руки не попався ніхто, хто би брав гроші або давав гроші. Ніхто не хоче про це свідчити. Всі говорять про це позаочі, в соціальних мережах. Але публічно це не хоче ніхто підтвердити…», - пояснив Михайло Шелеп.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З підкупними телятами збудуємо заможну та багату процвітаючу країну(
Відповісти
Предурки!Неужели даже 1000гр. можно продать свое будуще.будущее своих детей и внуков?
Відповісти
2Донецк: а за скільки можна: 50 000, 100 000, 1 000 000, 10 000 000 ? чи може можна за лікування приреченого нашою медициною ? чи може за імунітет від нашого правосуддя ? чи за справедливе покарання винного ? чи за доступність освітніх закладів та творчих гуртків ? Нам треба наші місцеві олігархи які вкладатимуть гроші у нас та інфраструктуру бо знатимуть дамо під дупу і пролетять на виборах а пролетівши їхні капітали разом із ними роздеруть такі ж як вони. Дароване дарма не ціниться чим вища сплачена ціна тим більше бережуть дароване. А час поетів і інших творчостей прийде пізніше коли наситимось і відчуємо потребу видовища. Так, тумка не етична, самого верне але це те, що потрібно вже і саме зараз. Думайте. Після нагромадження капіталу його треба оберігати, що спонукатиме до створеня і дотримання правил та законів обовязкових для всіх. Зараз саме цей етап коли боряться ті хто вже хоче зберегти гроші та зацікавлені у практичному запуску законодавчого захисту проти середовища (нашої дійсьності) яке було ними спровоковане але вще їх не влаштовує і в якому виросли і постали спраглі до наживи представники всіх гілок влади. Колумбія відпочиває а Гондурас сміється.
Відповісти
Є інформація, що 28 жовтня (акурат у день виборів, зауважте) очікується десант із Володимира-Волинського до славетного Львова. Кожен бажаючий зможе не тільки ознайомитися з архітектурою та історією древнього міста Лева, але й отримає нахаляву 350 грн, ну і, звичайно, щоб час дарма не тратити, проголосує на одній зі львівських дільниць.

http://board.lutsk.ua/topic/115781-vibori-v-verhovnu-radu-2012/page__st__1000
Відповісти
Останні новини
Не можна сподіватися, що «взяв гроші, але проголосую як захочу», - експерт
25 жовтень, 2012, 09:46