Будинок у Луцьку, де жила Леся Українка, може впасти

Будинок у Луцьку, де жила Леся Українка, може впасти
У будинку, де жила Леся Українка у Луцьку, руйнується несуча стіна на першому поверсі. Фахівці переконують: якщо не вжити заходів, це може призвести до завалу пам’ятки архітектури вже через півроку-рік.

Про це повідомив власкор IA ZIK.

Як розповів директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, працівники Державного історико-культурного заповідника у Луцьку провели обстеження архітектурної пам’ятки, що розташована на вулиці Драгоманова, 28. Це – славетний будинок Косачів, де мешкала і Леся Українка.

У результаті експерти знайшли випадки руйнування будівлі: на стінах і стелі лівого крила будинку наявні великі тріщини, несуча стіна першого поверху повністю просякнута вологою і осідає по всій своїй довжині, що спричиняє руйнацію будівлі, підвал приміщення підтоплюють дощі, а його стіни покриті грибком та цвіллю.

Зазначимо, що будинок на Драгоманова, 28 є архітектурною пам’яткою, де з 1890 по 1891 роки квартирувала родина Косачів, яка увійшла в літературну історію України двома іменами: письменниці та перекладачки Олени Пчілки, а також великої поетеси Лесі Українки.

Зараз в приміщенні будинку функціонує музей Лесі Українки, проводяться мистецькі виставки та заходи, а також розташувалася дирекція Державного історико-культурного заповідника.

Директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський розповів, що значна частина проблем будівлі – через місце її розташування. Раніше тут проходив оборонний рів. Рів засипали, але він зберіг свою здатність конденсувати ґрунтові води.

Фахівець запевняє, якщо зайти всередину будівлі, то видно, що несучої стіни вже майже нема. По несучій стіні проходять різні комунікації – труби, електромережі – які вже окислилися і роз’їдають стіну.

«Самі опори – вони вже не існують», – каже він.

Ще однією проблемою, за словами Златогорського, для будівлі є те, що навколо неї наразі ведеться активна забудова, яка теж шкодить архітектурній пам’ятці.

«Ми можемо втратити цей будинок, який пов’язаний з родиною Корсачів. Це питання не років. Будинок може завалитися вже через півроку-рік», – зазначає експерт.

Зазначимо, що працівники Державного історико-культурного заповідника у Луцьку надіслали звернення до Волинської облдержадміністрації з проханням створити комісію для більш детального обстеження будівлі. Окрім того, комісія має надати рекомендації стосовно проведення невідкладних робіт зі збереження архітектурної пам’ятки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Будинок у Луцьку, де жила Леся Українка, може впасти
25 жовтень, 2012, 18:18