Лучанам пропонують новорічні лохотрони

Лучанам пропонують новорічні лохотрони
Вітрини магазинів рясніють гірляндами, привітаннями з Новим роком та оголошеннями про карколомні знижки - однак, насправді переконуєшся: підприємці намагаються збути залежалий товар або по-іншому дурять «нашого брата».

Про це пише «Віче-інформ».

По телебаченню крутився ролик, що в одній точці відомої торговельної мережі акція – при покупці товару від ста гривень отримаєш у вигляді бонусу 15 гривень, на які зможеш обрати вподобаний товар. До того ж у рекламі обіцяли небувалі знижки. Йду туди. Не секрет, що кожна господиня до свят хоче зробити генеральне прибирання дому. Особисто я фанат побутової хімії. Тож пішла саме за нею та вирішила ще придбати шампунь, бо закінчувався.

Яке розчарування. Де знижки?! Товари, які я зазвичай купувала, навпаки подорожчали. Ціна рідини для чищення виросла майже на дві гривні. Кондиціонер для білизни теж підвищився у ціні. Шампунь, який хотіла, подорожчав майже на три гривні. Втішала себе, що отримаю бонус – 15 гривень. Теж нічого не вийшло. На касі мені запропонували лише 30% знижки на фарбу для волосся.

Така невдача мене не зламала. Вирішила піти до бутику із одягом, сумками та різними аксесуарами. Як мені розповідали продавці, товар не якась там китайська підробка, а справжній французький, італійський та німецький. На вітрині пише знижка до 50 – 70%. Зраділа. Бачила там напередодні сумку за чотириста гривень. Сподобалася та ціна не влаштовувала. Ну, а за двісті вже можна й купити. Зайшовши, знову не побачила знижок. Товар, щоправда, не подорожчав, але й не подешевшав. Подумала, що не встигли ще цінники змінити. Запитую, а де у вас товар зі знижками? Відповідь ошелешила: ось на цьому вішачку. На ньому висіли десь п'ять одиниць товару. Джинси лише дуже великих розмірів та закурений ремінь. І заради цих п'яти штучок вітрину отак розписали?! Так і пішла ні з чим.

Та ж ситуація, як під копірку, повторилася і в двох сусідніх торгових точках. На розпродажах більшість товару йде з мінімальними знижками, однак на вітрину виносяться солідні цифри. Чи варто говорити, що на таких розпродажах ви мало виграєте, однак часу втратите багато.

Не краща ситуація й у магазинах побутової техніки. Рекламні щити по місту обіцяють величезні знижки на всі категорії товарів. Але на місці все виявляється дещо прозаїчніше. Улюбленим прийомом наших супермаркетів є не зниження цін, а видача ваучерів на знижку при наступній покупці. Але і тут іноді бувають додаткові умови. Ще одна хитрість власників магазинів: на ціннику товару, який розпродав за акцією, вказана лише одна ціна. І незрозуміло, чи це ціна зі знижкою, чи то від неї треба щось віднімати. Не секрет, що за кілька днів до розпродажів магазини штучно задирають ціни на товар, а потім починають активно збувати його з чесними 70-відсотковими знижками. От тільки на ділі ці знижки сягають від сили 10 – 15%. Найчастіше цим грішать магазини побутової техніки та косметики.

Як же не потрапити на гачок таких псевдорозпродажів? Ось кілька найпоширеніших схем.

Дезінформація клієнта про розмір знижок. Як тільки наближаються святкові дні, вітрини багатьох магазинів обклеюються написами, що проголошують що-небудь на зразок: «Знижки на товар 50%» або «Святкові знижки до 80%». Зайшовши в маркет в передчутті вигідної покупки, ми раптом виявляємо, що розмір знижок ледве-ледве сягає 10%, а на питання «А де ж обіцяні 80 відсотків?» продавці вам відповідають, що «весь товар із вказаною знижкою вже розібраний. Вибирайте те, що є». Ще однією відмовкою служить те, що, мовляв, «на вітрині написано до 80%, тобто знижки можуть складати і 5 відсотків й навіть 1. Де ви бачите обман?» Мета всіх цих маніпуляцій з цінами і відсотками полягає в тому, щоб примусити покупця зайти в магазин, а вже в самому магазині продавці повинні плавно підвести вас до покупки товару. Що нерідко і відбувається.

Маніпуляції з цінами до і під час розпродажів. Іноді, зайшовши в магазин, який оголосив про зниження цін, наприклад, на 30 відсотків, ви бачите цінники, на яких стара ціна закреслена, а нова написана від руки. І ця нова ціна дійсно нижча на 30 відсотків. «Ось це чесний магазин!» – думаєте ви. І помиляєтеся. Схема обману покупця в цьому випадку така: перед початком розпродажів ціни в магазині піднімають на розмір планованої знижки (у нашому випадку на 30%) і ще трохи. Тобто, навіть купуючи товар із знижкою, ви заплатите за нього більше, ніж він коштує в звичайні дні.

Надання знижки тільки при виконанні певних умов. Тут можливі різні варіанти. Буває так, що покупець, зайшовши в магазин, на вітрині якого вказано щось подібне до «- 50%», радісно вибирає собі річ, і лише на касі дізнається, що 50% – це номінал знижкового ваучера на наступну покупку, який ви отримаєте, придбавши сьогодні обрану річ за повну вартість. Ця схема обману вельми ефективна, оскільки багато покупців посоромляться влаштувати скандал або відмовитися від покупки на людях із-за її дорожнечі, щоб не осоромитися. Також в супермаркетах електроніки широко використовується схема «Купуй три товари, а плати за два!» Але і вона не приносить ніякої вигоди покупцеві. Річ у тому, що ціна на весь товар в магазині на період подібних акцій буває спочатку завищена, а в подарунок часто пропонується товар, який з тієї або іншої причини не вдалося реалізувати раніше (бракований, знижений в ціні, некондиційний і так далі). У результаті все одно виграє магазин, а не покупець.

Приховування дати кінця розпродажу. Зустрічаються ситуації, коли клієнт, обравши відповідну річ, починає за неї розплачуватися і раптом його інформують, що розпродаж закінчився і ціна товару тепер дорожча на 10 – 15 відсотків. Як показує практика, покупець все одно купує товар, оскільки багатьом не хочеться показати себе неплатоспроможними. Отож двічі подумайте перед тим, як заходити у магазин, який обіцяє величезні знижки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Колись в Фуршеті, під вивіскою знижка 70%, вибрали м"яку іграшку, яка коштувала 83 гривні, щож думаємо, за 30 гривень велика іграшка, чудово. На касі пробили ціну 83 гривні, без ніякої знижки. Я відніс іграшку назад, і більше ми там ніколи не дивились на іграшки.
Відповісти
Останні новини
Лучанам пропонують новорічні лохотрони
04 січень, 2012, 15:45