Сибіряк із Волині написав книгу про репресованих земляків

Сибіряк із Волині написав книгу про репресованих земляків
Мешканець російського міста Ханти-Мансійська, син уродженців волинського села Воротнів Леонід Струсь написав книгу про репресованих земляків.

Також він записав альбом пісень рідною мовою, які присвятив пам'яті цих людей. Про це пише Радіо Свобода.

Леонід Струсь домагається створення в Ханти-Мансійському окрузі меморіального музею спецпоселенців і прагне, щоб Україні не забували про земляків, які вимушено стали сибіряками.

Матері Леоніда Струся нинішнього року могло б виповнитися 100 років. Саме їй автор присвячує книгу.

Перша книжка під назвою «Мерзлота» стосувалася життя кількох виселених до сибірського села Зенково волинських родин.

Нині Леонід Струсь розширив своє дослідження, пояснюючи це тим, що поряд з українцями подібної долі зазнали молдавани, євреї, калмики та представники інших народів.

«Основу економіки Югри (Ханти-Мансійського автономного округу) багато в чому заклали спецпоселенці – «люди особливої соціальної категорії», як їх називали в окружній енциклопедії «Югорія». Вони справді були особливими. А зараз вони мають статус реабілітованих. В окрузі їх більше двох тисяч трьохсот осіб», – зазначає Леонід Струсь.

«Побувавши на Волині, в музеї Уласа Самчука і на Козацьких могилах, на місцях розстрілів у Луцьку, доторкнувшись до непростої історії України, послухавши пісні волинської письменниці Сіми Кордунової, я багато на що поглянув іншими очима. І як нам у Росії все подавалося?» – запитує сибіряк із Волині.

Нещодавно Леонід Струсь із дружиною побував на весіллі племінниці на Волині. Вінчання молодих відбувалося у відреставрованій воротнівській церкві, де 1935 року поєднали долі його батьки.

«Тягне повернутися до родинних коренів, до витоків. Мої пісенні вірші, чудово перекладені українською мовою, щемливим теплом лягають на душу. Милує слух українська мова моїх рідних у селах Воротнів, Лище та в місті Луцьку. Там я відчуваю, що не чужий. Червоні маки у хлібному полі туманним ранком навіяли таку ностальгію, що за півгодини я написав 20 куплетів, і народилася пісня «Повернення до витоків». Планую випустити альбом пісень, присвячених пам'яті жертв репресій. Можливо, для мене це головна моя місія – щоб Волинь пригадала імена багатьох. У тому числі моїх батьків», – розповідає Леонід Струсь.
Леонід Струсь на Волині
Леонід Струсь на Волині

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
што курил автор?
Відповісти
Останні новини
Сибіряк із Волині написав книгу про репресованих земляків
05 січень, 2012, 09:20