Як довго лучани ризикуватимуть впасти під землю?

Як довго лучани ризикуватимуть впасти під землю?
Лучани ризикують впасти в каналізацію - протягом 2011 року у Луцьку вкрали 119 решіток зливової каналізації та 42 люки.

Хто не сподівається на оперативність комунальників, які повинні встановити нові люки й решітки – ті закривають небезпечні отвори кріслами, гілками, дверима та іншими підручними засобами.

Окремі відкриті каналізаційні люки люди спостерігають щоразу, йдучи на роботу і з роботи.

Як розповів начальник відділу санітарного нагляду департаменту ЖКГ Луцькради Микола Осіюк, найбільше крадуть люки у районах Луцького цукрового заводу, вулиці Володимирської та району Балки. Тобто, де є приватні житлові будинки. Крадуть заради наживи – люки й решітки можна здати на металобрухт як кольоровий метал.

Наприклад, зафіксовані на фото відкриті люки на вулицях Боженка, Підгаєцькій та Бульварі Дружби народів зі слів місцевих мешканців, ніхто не закриває протягом років.



Лучани падають під землю

Лучанка Дарина розповідає, що кілька місяців тому поверталася в темну пору додому від подруги, що мешкає в районі ДПЗ. В незнайомій місцевості на неосвітленому провулку вона та не помітила відкритий люк.

«На щастя, я нічого не зламала, а лише відбулася синцями, поломаною супінатрою на чоботі і переляком. Якби я вчасно не зорієнтувалася і не підставила руки – не відомо чи узагалі би жива залишилася», - розповідає Дарина.

Жінка каже, що через деякий час люк закрили. Однак з того часу вона уважніше дивиться під ноги.

«Ви знаєте, тепер кожен раз боюся, що земля знову з-під ніг піде. А якби там була відкрита каналізація з гарячою водою?», - каже постраждала.

Кришки люків крадуть групи злочиців

Начальник відділу санітарного нагляду департаменту ЖКГ Луцькради Микола Осіюк каже, що сказати, коли саме найбільше крадуть кришки люків – важко.

«Це відбувається такими напливами можливо тоді, як група зловмисників сформувалася», - пояснює комунальник.

«Бувало таке, що за ніч могли 15-20 люків взяти. На початку грудня зняли вісім решіток зі зливної каналізації і чотири люки… Отак пройшлись чи проїхалися за одну ніч», - пригадує Осіюк.

Комунальник каже, що кожен факт про крадіжку департамент фіксує і подає відповідну заяву до міліції.

Крадений метал – у дядька на подвір’ї

Зі слів начальника Луцького МВС Романа Крохмаля усі легальні пункти прийому металобрухту у Луцьку обліковані. Власник мають ліцензію. Право на ліцензію дає спеціальна комісія у складі санстанції, МНС та інших контролюючих органів.

«Якщо десь є крадіжки металів, то ми звертаємося на ці пункти і з’ясовуємо, чи хтось тут намагався здати люки чи решітки… Таким шляхом було розкрито ряд крадіжок тих самих люків. Здають їх часто розбитими. Навіть уламками», - каже Крохмаль.

Втім головний міліціонер Луцька змушений визнати: в Луцьку можуть бути і підпільні пункти – «у якогось дядька на подвір’ї».

Вихід – у самонівеляційних кришках. Але…

Крохмаль каже, що міська влада повинна ретельніше дбати про збереження кришок люків і решіток. Наприклад, комунальники мали б ставити замки на люки чи користуватися сучаснішими конструкціями.

Адже аргумент влади «нема грошей» у цьому випадку недоречний - лише у цьому році зловмисники вкрали у Луцьку кришок люків і решіток на суму майже 60 тисяч гривень.

Міські комунальники запевняють, що знають про цю проблему і намагається замінювати кришки люків на сучасніші, які набагато важче вибити з бетону, та й відкрити проблематично.

Такі кришки набагато більше залиті в бетон, мають спеціальну систему закривання і важчі – пояснює начальник відділу санітарного нагляду департаменту ЖКГ Луцькради Микола Осіюк.

Комунальник каже, що такі кришки немає сенсу красти, бо бетон важко вибити, а металу у ньому мало. Крім того, така конструкція важить 120 кілограм. А отже підняти цей, так звану самонівеляційну кришку люка, навіть двом чоловікам буде не так легко.

Такі кришки люків в Луцьку почали встановлювати у 2008 році. І з того часу їх розмістили у Луцьку понад 50, зокрема в районах вулиць Винниченка, Ківерцівської, Парковій, Стрілецької, інших.

Проте поряд з більшою надійністю самонівеляційна кришка має і більшу ціну, - нарікають комунальники. Встановити звичайний люк – коштує 450 гривень. Встановлення ж однієї самонівеляційної кришки обходиться у суму від 3,5 тисяч гривень - залежно від типу і діаметра колодязя.

Нині такими конструкціями, за словами Осіюка, користуються у Польщі та Німеччині. Гарантія на них – 15 років і вони довговічні. З моменту встановлення таких люків жоден з них у Луцьку ще не вкрали, і нарікань на них не було.

Довідка

З Кримінального Кодексу України

Стаття 270-1. Умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства

1. Умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства, якщо це призвело або могло призвести до неможливості експлуатації, порушення нормального функціонування таких об'єктів, що спричинило небезпеку для життя чи здоров'я людей або майнову шкоду у великому розмірі, -

карається штрафом від ста до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або загальнонебезпечним способом, -

караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили майнову шкоду в особливо великому розмірі або загибель людини чи інші тяжкі наслідки, -

караються позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років.

Примітка. 1. Під об'єктами житлово-комунального господарства в цій статті слід розуміти житловий фонд, об'єкти благоустрою, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також їх мережі чи складові (кришки люків, решітки на них тощо).

2. Майнова шкода вважається заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, що в триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а в особливо великих розмірах - якщо прямі збитки становлять суму, що в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тему потрібно назвати "Коли перестануть п"здити люки свідомі громадяни міста Луцька". Тоді і мешкані перестануть туда попадати :)
Відповісти
Останні новини
Як довго лучани ризикуватимуть впасти під землю?
05 січень, 2012, 11:25