Як люди з Старого ринку «штурмували» Луцькраду. ФОТО. ВІДЕО

Як люди з Старого ринку «штурмували» Луцькраду. ФОТО. ВІДЕО
Сесія Луцької міської ради 30 серпня обіцяла бути гарячою, адже серед пропонованих до розгляду питань було декілька рішень, які викликали широкий резонанс серед громадськості. Зрештою, так і сталося – у сесійному засіданні оголосили перерву після візиту підприємців із Центрального ринку, які прийшли відстоювати свої інтереси.

Після оприлюднення порядку денного питань ще вчора «базарники» заявили, що прийдуть та пікетуватимуть міську раду, тож під стінами мерії вони почали збиратися о 8:00.



Декілька сотень людей тримали плакати «Ми працюємо 20 років, а ви сидите 5!», «Дайте нам працювати!», «Я залишаюся без роботи» та іншими гаслами такого штибу. Проте всередину муніципалітету ніхто не заходив, а за акцією слідкували патрульні поліцейські.



У стінах міськради тим часом затвердили порядок денний та перейшли до розгляду питань. Депутати вирішили розглядати питання стосовно ринку на початку засідання. Тож зо два десятки підприємців зайшли до сесійної зали та чекали на вирішення питань стосовно ринку.



Спершу депутати розглянути питання про продовження договору оренди Волинській обласній спілці споживчих товариств на ділянку під Центральним ринком площею 2,2125 га терміном на 1 рік. Без обговорень депутати проголосували за це рішення.

Опісля на голосування внесли питання щодо непоновлення Волинській облспоживспілці договору оренди іншої ділянки для обслуговування ринку «Центральний» на вул. Глушець, 1. Йдеться саме про землю, розміщену ліворуч вулиці Замкової.

Депутати навели низку доказів, чому договір оренди не варто поновлювати договір. Мовляв, на ринку та території поблизу брудно і безлад, а поряд знаходиться туристична перлина Луцька – замок Любарта. Окрім того, йдеться й про інтереси самих підприємців, адже вони сплачують у рази більшу плату обспоживспілці, яка лише наживається на торговцях. Тому співпраця із підприємцями можлива, але лише без спілки-посередника.

Голові волинської обласпоживспілки Володимиру Горгуту слова не надали, та висловитися мали змогу підприємці. Євген Галяс апелював до того, що люди можуть залишитися без роботи та засобів для існування. Він навіть пригрозив безстроковим страйком «базарників», якщо рішення приймуть не на їхню користь.

Зрештою, депутати таки проголосували за непродовження договору оренди. Домовилися обранці громади, аби підприємці мали час на роботу, тому з рішення виключили пункт про демонтаж металевих конструкцій. Відтак, як вчиняти далі, має вирішити спільна комісія із представників органу місцевого самоврядування та підприємців.

Одразу ж після цього одна із торговців, які перебували у залі, передала рішення «на низ», тобто з-під стін мерії: завтра вони «перекриють місто», адже облспоживспілка відключить енергопостачання та фактично позбавить можливості користуватися робочими місцями. Депутати зауважили, що це ще один доказ того, як спілка ставилася до своїх підприємців – не дбала за їх інтереси, а лише викачувала гроші.



Поки у сесійній залі продовжували розгляд інших питань порядку денного, під стінами міськради мітинг перетворився у протест – люди вийшли на дорогу та почали скандувати «Ганьба!» і «Владу геть!». На вулиці Богдана Хмельницького зупинився рух, а до протестувальників зібрався вийти заступник міського голови Костянтин Петрочук.



Натовп ніяк не міг вгамуватися – скандували «Розглянути питання по-новому!», «Владу геть!». Дочекавшись мінімальної тиші, Петрочук запевнив, що ніхто не планує завтра зносити точки підприємців. Мовляв, робоча група напрацює шляхи виходу із ситуації, обговорять, зокрема, нове місце для базару.

Опісля Горгут заявив, що від нього нічого не залежить, а облспоживспілка нібито виконувала всі умови, передбачені у договорі. Мовляв, міськрада хоче забрати землю, аби збудувати там парковку. Підприємці ж не зможуть працювати, бо не буде кому забирати сміття та платити за електроенергію.



Зрештою, конструктивної розмови не вийшло, і усі вирішили заходити всередину ради.

У сесійні залі саме оголошували перерву на 20 хвилин. Проте в кінці залу зібралися підприємці, частина з них заповнила хол та коридор 3-го поверху мерії. Таким чином, люди заблокували вихід із сесійної зали і заявили, що не випускатимуть депутатів. Від депутатів вимагали перегляду рішення. У залі стояв неабиякий шум, підприємці постійно перекрикувалися та «ганили» депутатів.





Після заявлених 20–ти хвилин перерви градус суперечки не спав. Секретар міськради Григорій Пустовіт закликав продовжити роботу, проте протестувальники залу не покинули. Тоді він уголос прочитав прийняте рішення та запевнив - пункти про знесення металевих конструкцій виключили, а подальший шлях співпраці шукатимуть разом із підприємцями. Натомість на нього посипалися вигуки «Де договір оренди?».

Деякі депутати намагалися покинути сесійну залу, або ж просто вийти до вбиральні. Але «базарники» були налаштовані рішуче: звідси ніхто не піде, поки рішення не переголосують. Тим часом групки людей «атакували» окремих депутатів, які стояли найближче до виходу. У хід йшли аргументи «ви не народні», «чому тут сидиш? Йди в АТО!» і «хто вас таких вибирав».





Спостерігаючи цю ситуацію, Пустовіт оголосив переву у сесійному засіданні. Мовляв, про час продовження роботи повідомлять згдодом. Але підприємців такий поворот пдій не задовольнив: вони вирішили не віддпускати депутатів, поки рішення не відмінять чи не переголосують. Проте більшості депутатів вдаося вийти через інший вхід. Декілька ж обранців громади, які залишилися, попри спроби поговорити, «потрапили під роздачу».

Наразі більшість людей покинули будівлю мерії, натомість продовжують стояти біля входу та чатувати на окремих запізнілих депутатів, аби вчергове висловити їм претензії.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У базарників один метод вирішення питання - горлянкою.
Відповісти
Він такий.вміє пустити пиль та пару копійок занести куди треба..так довго це тянулось бо дружплік його ще по влксму теревенив..без осс не будуть платити оренду..податки .буде безлад...дружалік канув в лєто..женя перебіг..пєсня осталась..цікаво хто потхватить по новій..
Відповісти
З такими базарними бабами в Луцьку все завжди буде не по-людськи!!!
Відповісти
Знищити?
А що на його місці?
Розважальний центр?
Скільки поверхів?
Ви реально вважаєте що це робиться на користь Лучанам? Тут зовсім інші інтереси.
Я живу в самому центрі, і для мене той ринок, то радість. Що можу піти і купити свіжі, домашні овочі, фрукти або ягоду.
Реставрувати не пробували?
Я жила в багатьох містах України і такої хренової інфраструктури як в Луцьку, не бачила ні де.
Приведіть його до ладу. Але забирати у людей робочі місця? Забирати у людей можливість купити свіже і смачне?
Відповісти
ті базарники як таргани плодяться та захвачують кожен клаптик землі .Нафіг на ДПЗ! Там для них вже давно місце наготовлено! Загаджують постійно історичну частину міста! Туристи тікають мабуть від такого жаху як той базар.
Відповісти
Давайте і далі будемо дивитись на цей шанхай і жити як бидло.
Відповісти
Замок Любарта, або Луцький замок — пам'ятка архітектури та історії національного значення. Один з найбільших, найдавніших [1] і найкраще збережених в Україні замків. Головний об'єкт історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», культурний осередок та найстаріша споруда [2] Луцька.
Обїхав всю західну Україну, в жодному місті, де є замок чи інша древня споруда, такого "срачу" як у нас під замком немає ніде!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Тільки у нас найбільша "достопрімечатільность" Луцька- гумка біля центрального парку. Давайте всюди у нас буде базар!!!!!! Ми в Україні - не в Китаї. Перемістіть підприємців в інше місце. Після обіду там гори сміття. У всьому цивілізованому світі туризм -це величезні гроші для країни. А нам аби гумка з вонючими лахами.
Відповісти
Не може ринок існувати в теперішньому його стані це сором на всю Західну Україну,там за день перебуває кілька тисяч людей,а навіть лавки присісти немає!!На моїх очах бабуся років 80 "просиділа" 40хвилин спершись на свою палицю,бо всі місця, на тій бетонній,(невідомо що воно таке),бордюр(??) чи залишок від якоїсь огорожі(???)були зайняті.Термінова реконструкція ринку покаже чи є у Луцьку влада
Відповісти
Територія ринку має бути впорядкована!!А там навіть лавки немає!!Сплогшні смітники і туалети!!Люди сидять на якомусь цементі,Та зупинка на зупинку не схожа,такий стан ,як зараз не допустимий,торгівля гуманітаркою це спекуляція,кожна людина купить в магазині ті ж тряпки,тільки у десятки разів дешевше,бо позгрібавши з полиць і вішалок ту гуманітарку,продають її у 100 разів дорожче.Не потрібені людям ці маніпуляціїї!!!Реконструкція ринку покаже чи є в Луцьку влада,яка може вирішувати питання для громади.
Відповісти
Останні новини
Фото запуску ракети КНДР
30 серпень, 2017, 15:29
Як люди з Старого ринку «штурмували» Луцькраду. ФОТО. ВІДЕО
30 серпень, 2017, 15:11