Коли депутатство від «УКРОПу» не допомагає. Як з ЛНТУ «витягують» майже 2,3 мільйона гривень

Коли депутатство від «УКРОПу» не допомагає. Як з ЛНТУ «витягують» майже 2,3 мільйона гривень
Минулого року на вулицях Луцька з'явилися білборди, які розповідали про чергову "перемогу" фонду укропівця Ігоря Палиці "Тільки разом", а саме - студенти можуть отримати 50 000 гривень на реалізацію власного проекту. Здавалося б, гідна ініціатива для підтримки спудеїв і фонд дбає про них. Проте в той же час підприємство, пов'язане з функціонерами партії "УКРОП", через суд стягує з Луцького національного технічного університету майже 2,3 мільйона гривень, які могли б піти на зарплати працівникам вишу або вдосконалення його інфраструктури.

ТРИВАЛА СПІВПРАЦЯ, ЯКА ЗАВЕРШИЛАСЯ СУДАМИ

Судиться з університетом товариство "Житлобуд №1". Чимало років ця фірма була підприємством, яке "закривало" всі будівельні підряди Луцького національного технічного університету. Зокрема, в 2008 році фірма взялася реконструювати колишнє кафе "Меридіан" (вул. Даньшина, 10) під учбово-лабораторний корпус.

У 2011 році фірма і дві посадові особи університету від імені вишу уклали додаткову угоду щодо цього об'єкту, в якій йшлося про виплату 1,25 мільйона гривень за роботи на "Меридіані". Однак ці кошти не надійшли на рахунки підприємства. Опісля розпочалися судові суперечки, які тривають і понині.

"Житлобуд №1" в позовах посилається на акти виконаних робіт, які підписані представниками вишу.

Натомість в Луцькому НТУ пояснюють, що ні угода, ні решта паперів - недійсні. Виявилося, що їх підписала нині звільненні посадова особа, а саме, проректор з адміністративно-господарської частини Микола Баховський, який на це повноважень аж ніяк не мав.

До того ж документи завірили печаткою, яка не діяла на дату їх складання. Виглядає на те, ніби представники університету допомогли приватному підприємству "витягнути" гроші з вишу.

Додаткові підозри створює стан "Меридіану", де ЛНТУ довелося власними силами проводити консервацію будівлі, аби зберегти її від руйнування, початки якого видно неозброєним оком.

Зокрема в лівому передньому куті екс-кафе довелося замурувати частину вікну та прилаштувати металеву підпірку. Через надмірне навантаження (до об'єкту фактично добудували третій поверх) цей кут почав руйнуватися. До того ж на другому поверсі видно, як "сповзли" на бік стіни майбутньої актової зали.

Руйнування стіни (вигляд з двору)
Руйнування стіни (вигляд з двору)
Руйнування стіни (вигляд з будівлі)
Руйнування стіни (вигляд з будівлі)



ПОРАЗКА ЗА ПОРАЗКОЮ

У серпні 2015 року, коли працівники вишу виходять з відпусток і очікують на відповідні виплати, університет програв першу апеляцію "Житлобуду №1" і гроші замість потрапити на картки працівників потекли на рахунки підприємства.

Таким чином університет втратив майже 1,25 мільйона гривень. Однак не здався і подав касацію. Вищий господарський суд звернув увагу на згадані вище доводи ЛНТУ і відправив справу на перерозгляд у місцеві суди, які, до слова, ухвалюючи рішення не розбиралися, чи виконанні роботи в актах відповідають реально виконаним роботам.

Зрештою знову почалася тяганина, яка нещодавно завершилася поразкою університету, а в "Житлобуді №1" вирішили подати до суду на ЛНТУ ще й на стягнення 1 мільйона гривень пені. Мовляв, університет неналежним чином виконував зобов'язані договору від 2008 року.


ПОЛІТИЧНІ МОТИВИ

І з цього моменту починається найцікавіше. Адже з червня 2015-го в університеті на посаді ректора Петро Савчук. Як відомо, в попередній каденції Луцької міської ради він входив до групи "Новий Луцьк", а нині є депутатом обласної ради від партії "УКРОП". Тобто з 2014 року він співпрацював з політичною силою, яка сьогодні є домінуючою в області, а один з її лідерів - Ігор Палиця - є головою облради.

Здавалося б, що партія прийде на допомогу своєму колезі, та ще й зробить благу справу - врятує гроші для університета.

Однак, як виявилося, у цьому протистоянні в Луцького "політеху" програшні позиції, адже його опонентом є давній партнер функціонерів "УКРОПу" та колеги самого Палиці, а саме - радника голови облради Олександра Товстенюка та бізнес-партнера голови облради Олександра Лазорка. Саме "Житлобуд №1" в 2006 році будував офісний центр "Директорія", в якому сьогодні розташований Фонд Ігоря Палиці "Тільки разом" та деякі "укропівські" структури, і саме ця фірма здійснювала реконструкцію готелю "Лучеськ" та, ймовірно, надавала інші послуги нинішнім "укропівцям".

До того ж у всіх засіданнях інтереси "Житлобуда №1" представляв депутат міськради від "УКРОПу" Микита Рабан. І виглядає вдвічі дивніше, що відома своєю дисципліною та чітким вертикальним управлінням партія не може "допомогти" "своєму" депутату Савчуку в скрутну хвилину.

Чи все-таки між "Житлобудом №1" і "УКРОПом" є домовленості, які переважають позиції депутата обласної ради?


ПРИБОРКАННЯ НОРОВЛИВОГО?

Існує й ще одна можлива причина, чому в "УКРОПі" не поспішають втручатися в справу.

Ще з часів каденції в Луцькій міській раді Савчук відзначився тим, що не завжди йшов за рішенням голови фракції, а "тримався" своєї думки. І хоча "Батьківщину" не зрадив, але неодноразово голосував у розріз з колегами.

Така ж ситуація спостерігається й в обласній раді, де Савчук, як відомо, депутат у фракції "УКРОПу". Мабуть, саме через це цьогоріч підтримка ЛНТУ з обласного бюджету як ніколи мала.

І цю ж ситуацію з судом функціонери "УКРОПу" можуть використати, аби "приструнити" Петра Савчука. Адже правила "послугу за послугу" ніхто не скасовував.

Одна з депутаток обласної ради на умовах анонімності розповіла Інформаційному агентству ВолиньPost, що Савчуку пропонували допомогу з судом в обмін на преференції для укропівців та пов'язаних з ними структур. Проте суди тривають і схоже ректор не пристав на цей так би мовити "шантаж".


************

Тож поки ЛНТУ продовжує самостійно боротися в судових кабінетах за гроші для вишу, за гроші на заробітні плати та комунальні, різноманітні фонди з білбордів розповідають про підтримку освіти та талановитих студентів.



ТЕКСТ - Анатолій КОТЛЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Толково написано
Відповісти
Який нафіг житлобуд? Я пам*ятаю як в останній тиждень березня 2008 року Я і Моя група там виносили пісок, щебінь і вирівнювали підлогу. І був над нами старший прораб (не працівник ЛНТУ). Після нас в наряд заступив технологічний факультет, після них автомобілісти і т.д.. В той період, житлобудом там і не пахло. Крім студентів, там працювало 2 особи - які різали бетонну підлогу.
Відповісти
підтримка для Вас в міській раді є і дуже велика неприбідняйтеся,тому що ми неодноразово зверталися з проханям ,щоб наш гуртожиток по Відродження передали в комунальну власність який був проданий незаконо з людьми то Ваша партія клеє дурня і наше прохання жодного разу невинесли на сесію..А купили нас тоже незаконо .вже всі люди які зверталися з таким проханям отримали підтримку кроме Нас бо це Укропа будинок через те Нас відфудболюють,вот так а ви плачите що вас непідтримують ..то Наас простих непідтримують ,а Вас ще й як....
Відповісти
а ми "політично" пилятимемо бюджет!
Відповісти
Савчук спочатку, не подумавши, вліз в укропівське лайно, а потім зрозумів, що не в ті двері постукав. Але раптово вилізти з цих штучних тенет не вдається, позаяк це тягне за собою великі складнощі. Секта є секта. Ці складнощі стануть ще складнішими. З іншої сторони, навіщо ректору "партійність"? Невже не зробили висновків, як Зоряна Божидарник шикувала в шеренгу студентів, тицяла їм в руки хоругви за тимошенківців і силоміць випихала в місто на так звані "акції"? Примусова політизація молоді попахує 1933 роком в Німеччині. Чи не настав час ректорам зробити відповідні висновки і позбутись цієї, не вельми свіжої "партійної шинелі"?
Відповісти
Пустили вовка в стадо, то не дивутеся, що вівці пропадають.
Укроп - це не партія, це організоване злочинне угрупування, треба речі називати своїми іменами.
Відповісти