Дитячі рани і мамині муки: що заважає вилікувати скалічене в лікарні немовля?

Дитячі рани і мамині муки: що заважає вилікувати скалічене в лікарні немовля?
Після того, як на новонароджене немовля в лікарні впала лампа і попекла п’яту частину тіла дитини, мама півроку намагається врятувати малу від наслідків травми.

Мешканка Маневич Тетяна Шульга у грудні 2013 року народила здорову дівчинку. Втім, ніхто не чекав біди: уже за кілька днів дитина знаходилася в обласній лікарні зі страшними опіками. Попекли малу …самі ж медики.

Щоб залагодити конфлікт, батькам запропонували можливість лікувати доньку за кордоном. Однак, переконує Тетяна, виявилося, що зіштовхнулася з ситуацією, яка нагадує …схему відмивання коштів.

Дитину попекли в лікарні

28 грудня 2013 року у Маневицькій районній лікарні Тетяна народила дівчинку.

- Дитина була доношеною, 39 тижнів. Вага – 3,420 грама. Одразу після народження лікарі поставили дівчинці 9 балів за десятибальною шкалою Апгара, тобто вона була здорова, - каже мама.

Однак дівчинка постійно плакала.

- Тоді медсестра сказала, що очевидно у немовляти болить животик й запропонувала зробити клізму, - продовжує оповідь жінка. Погодилася. Першу клізму дитинці зробили через 4 години після народження.

Після другої клізми дитина втратила свідомість. Сказали: дуже серйозна ситуація, готуйтеся, будемо направляти немовля на Луцьк у реанімацію.

Рідня хотіла відвезти дитину з Маневич до Луцька власним авто. Але тільки лікарі почали дівчинку відключати від апарату штучного дихання, як перестали працювати легені. Медики викликати з Луцька реанімобіль і ввечері відправили малечу до Луцька – без батьків. До слова це було у новорічний вечір, 31 грудня.

«Вранці 1 січня Ми приїхали до неонатального центру Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання й прочекали десь години зо дві під дверима. Думали, що так треба, що так усі чекають. До нас вийшов завідувач центру Микола Гнатів. Повів нас до себе у кабінет і повідомив, що у медичному закладі стався нещасний випадок: на нашу дитину через дві години після поступлення впала обігрівальна лампа», - розповідає жінка.

Жінка розповіла: реанімаційне відділення неонатального центру розраховане на 15 дітей, а Катруся була вже 18-та. Її поклали на сповивальний столик, роздягнули, підключили до апаратів і поставили над нею стару,ще радянську ультрафіолетову лампу (спеціальна лампа, якою мав бути обладнаний столик, не працювала).

«Хтось погано її закріпив й лампа поволі зсовувалася і обпекла доньку. Якби лампа впала, вона б дитину роздушила», - розповіла мама.

Від жінки приховували подробиці трагедії, навіть прізвища лікарів, які тоді були на тій злощасній новорічній зміні.

– Дитинка була дуже важка. Опіки – 20% тіла ІІ та ІІІ ступенів важкості. Лежала на животику, тож лампа обпекла голівку, шию, спину та руку дитини. Найбільше - голівку.
Фото зроблене за кілька тижнів після отримання дитиною опіків
Фото зроблене за кілька тижнів після отримання дитиною опіків


Десь три доби доньці вводили наркотики, щоб їй не було так боляче. Два тижні вона лежала на животику у інкубаторі. Мене хоч туди і пускали, але самій було важко дивитися, як воно корчиться від болю, - пригадує Шульга.

Ваша дитина – ваші проблеми?

За два тижні дівчинці стало краще, загроза життю минула. Її з мамою перевели в опікове відділення Луцької міської клінічної лікарні. Та оскільки у відділенні було холодно, то домовилися, що немовля залишається у неонатальному центрі, а лікарі з опікового приїздитимуть лікувати.

- Ми з дитиною знаходилися 3,5 місяця в лікарні. Домовилися: не будемо звертатися у правоохоронні органи зі скаргами на дії лікарів, але медики вилікують дитя і не будуть брати грошей за лікування, - відзначає Тетяна Шульга.

За словами жінки, керівник Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання Григорій Ващілін вибачався і казав, що за 25 років такий випадок у них трапився вперше.

Водночас заявляв: або йдіть у суд (чого, втім, не радив робити – «все одно нічого не доб’єтеся»), або домовляйтеся. «Повірте, пластика на сьогодні не така вже дорога річ», - сказав він тоді Тетяні Шульзі.

Операція, втім, була необхідна: після опіків лишилися рубці, й до того ж на голівці не росло волосся.

- У київському опіковому центрі сказали, що операція з відновлення волосся на голові, сьогодні коштує від 70 до 100 тисяч гривень. Але ціна точно зміниться, бо моїй дитині можна буде робити операцію тільки з 5-річного віку – кістка черепа ще не сформована. Все ж ми лікарні виставили рахунок: 70 тисяч гривень. Наголосили: ми просимо компенсувати нам гроші тільки за одну операцію. Загалом плануємо робити й інші, наприклад видалення рубців із шиї, спини та руки дитини, - каже Тетяна Шульга .

Однак, як переконує Шульга, Гнатів заявив, що це «не підйомна» для лікарні сума. Доведена до відчаю жінка поставила медикам ультиматум: або переказують вказану суму на рахунок, або їх стягне суд. Але жодних коштів від лікарні не надійшло.

Остання надія – на благодійників


Випадок допоміг жінці зустріти київського медика - голову Асоціації неонатологів України Тетяну Знаменську. Та якраз приїхала перевіряти роботу Луцької лікарні і мама Катрусі практично зловивши Знаменську за руку, привела оглянути дитину

Знаменська розвела руками: мовляв, коштів лікарня точно не має. Порадила шукати благодійні фонди. І пообіцяла допомогти.

«В обмін на це я повинна була тримати язик за зубами і не розголошувати що насправді сталося з дитиною», - каже Тетяна Шульга.

За трохи часу до Тетяни Шульги зателефонували з так званої «Української біржі благодійності». Послалися на Знаменську і заявили, що готові допомогти дитині.

Все, що вимагалося від волинянки, це скинути факсом копію свідоцтва про народження доньки та копію сторінок паспорта. Виписку з лікарні та фото дитини їм надала Знаменська.

7 травня на сайті «Української біржі благодійності» стартував проект збору коштів на лікування Катрусі Шульги. За посередництвом «біржі» кошти на лікування збирав благодійний фонд «Свічадо».



- Благодійний фонд сам вирішує де дитині лікуватися, сам робить запит на клініку. Вони вирішили, що моїй дитині потрібне лікування в Ізраїлі. Обрали медичний центр імені Сураскі у Тель-Авіві, вислали туди фото й дані дитини. Клініка виставила рахунок – 350 тисяч гривень. Я не вірила до кінця, що цю суму вдасться зібрати. Гроші спочатку надходили дуже повільно, але коли на одному з центральних каналів прокрутили сюжет про мою дитинку, їх зібрали за добу.

На початку червня до Тетяни Шульги зателефонувала Тетяна Знаменська й повідомила, що усі формальності завершено, гроші зібрано і дитина вже може летіти на лікування до Ізраїлю.

Але згодом виявилося, що 350 тисяч гривень – це лише рахунок на медичні послуги: за діагностику, оперативне втручання та проживання дитини у лікарні. Треба були ще кошти на переклад текстів, консультації лікарів та на сам переказ коштів клініці.

- Зателефонували з «біржі благодійності», кажуть, сталося непорозуміння: клініка вислала не повний рахунок. Треба ще 43 тисячі 55 гривень. Тому кошти будемо дозбирувати, - розповідає Шульга.

Зібрала біржа і ці гроші. А Тетяні поставили умову: вона мусить за свій кошт оплатити переліт в обидва боки, оренду житла на період лікування дитини, проїзд і харчування. Це – 1360 доларів США.

«У мене тяжка фінансова ситуація. Тож знову звернулася до Тетяни Знаменської. Вона з квитками допомогла. 7 червня ми з Катрусею вилетіли до Ізраїлю.

Сумні «пригоди» в Ізраїлі

За словами Шульги, в аеропорту їх зустрів Денис - представник фірми, що займається медичним туризмом. Чоловік їй повідомив, що вільного житла у Тель-Авіві немає, адже розпочався курортний сезон. Жінку він поселив за сто кілометрів від Тель-Авіва, у місті Хайфа – в апартаментах з ціною 100 доларі за добу. Тетяна каже: погодилася, куди ж вже діватися?..

- Наступного дня нас із Катрусею завезли у клініку. Лікар Давид Лешем попросив роздягнути дитину, навіть не торкаючись, глянув на рани, і заявив: дитина у хорошому стані, операція не потрібна. Мовляв на фото вона виглядала значно гірше. Сказав, що ці рани самі загояться. Рекомендував користуватися мазями. Марно було йому наводити власні аргументи та висновки наших спеціалістів, що рани настільки глибокі, аж до кістки, перепалені волосяні цибулинки і волосся там саме не виросте, - обурюється Тетяна Шульга.

Так виглядає Катруся зараз
Так виглядає Катруся зараз


Представник тур фірми відвіз матір із донькою назад у Хайфу і сказав, що оскільки лікування не буде, то він квитки поміняє, щоб уже 9 червня вони летіли додому.

- Втім того ж дня під час прогулянки я випадково познайомилася з українкою Лілею, яка вже 16 років живе в Ізраїлі. Коли та дізналася, що ми лікуємося в Тель-Авіві, а живемо у Хайфі, платячи 100 доларів за день, її здивуванню не було меж. Ліля запевнила, що таких цін тут немає.

Нова знайома Тетяни запросила землячку жити у неї. А заодно стала шукати контакти хазяйки кімнати, в яку поселили маму з донькою. Зателефонувала їй, а хазяйка заявила: вона грошей із Тетяни не брала.

- Невдовзі після цього до мне приїхав Денис із своїм колегою, який назвався Олександром. Я їм розповіла про Лілю, про те, що вона мене запросила у себе пожити. Сказала, що хочу повернути передоплату за проживання. На що Денис обурився і попередив: якщо так, то їх фірма мені не буде допомагати – не мінятимуть квитки й не будуть перекладачами. Я перелякалася, адже була в чужій країні без знання мови з маленькою дитинкою на руках. Боялася, що вони зі мною щось зроблять, тому від допомоги Лілі відмовилася.

Однак, як розповідає Тетяна Шульга, Ліля не хотіла залишати її у біді. Адже на її думку, Тетяну просто дурили. Така престижна клініка просто не може ставити діагноз по фото і лише глянувши на дитину. Мовляв її мали обстежити, взяти аналізи.

І Тетяна вирішила не здаватися – заявила Денису і Олександру, що хоче повного обстеження дитини.

- Вони ж відразу зателефонували Знаменській. Передають мені слухавку. Вона на мене накричала й заявила, щоб я уже завтра була в Україні. Я настоювала на своєму. Зрештою, Катрусі справді потрібен був лікар – через зміну клімату вона втратила апетит.

Денис із Олександром відмовилися везти нас у клініку, натомість привезли дитячого лікаря на квартиру. – продовжує Тетяна. - Та оглянула дитину, сказала, що вона повністю здорова й розвивається нормально.

Коли Денис з Олександром поїхали, знову втрутилася українка Ліля, каже - відчуваю щось недобре. Викликала на квартиру поліцію – мовляв, це єдиний шанс, що поліція доправить дитину до лікарі і її огляне спеціаліст. Адже самим їхати у лікарню марно, на прийом до лікаря слід записуватися за два-три дні, а Тетяні треба було вже відлітати. Втім, і тут нічого не вийшло: документи про стан здоров’я дитини були у Дениса, тож поліція відмовилася щось робити

- Ліля зателефонувала у клініку й поцікавилася, чи дійсно нас оглядав лікар і чи такий там працює, розповідає Тетяна. – Виявилося, що клініка справжня і лікар теж. Але відразу після її дзвінка до мене зателефонували Денис і Олександр, вони були налякані й питалися, що знову відбувається. Виходить, той лікар зв’язався з ними…

Нова знайома Тетяни Шульги поспілкувалася із представниками туристичної фірми Денисом і Олександром. Ї заявила: на її думку це грамотно організована схема відмивання коштів, і її організаторів слід шукати в Україні.

- Я зрозуміла, що мою дитину просто використали, - резюмує Тетяна Шульга. – Гроші списали, а лікування не було. Ще більше у цьому впевнилася, коли дізналася, що кошти фонд переказував не на рахунок клініки у Ізраїлі, а фірмі, яка займається там медичним туризмом.

Ніхто грошей мамі не поверне

Ми намагалися отримати коментарі від волинських медиків. Керівник неонатального центру Микола Гнатів хоч і не заперечує, що з дитиною Тетяни Шульги трапився нещасний випадок саме у його медичному закладі, однак коментувати ситуацію не став.

Голова Асоціації неонатологів України Тетяна Знаменська висловила своє обурення тим, як себе поводить Тетяна Шульга.

- Ця мама поводить себе неадекватно, - вважає Тетяна Знаменська. – Ці гроші їй особисто не повернуть, адже згідно з договором із фондом кошти виділяються на лікування дитини. Оскільки спеціалісти заявили, що її доньці не потрібна операція, гроші підуть на лікування іншої дитини. Поки ми збирали кошти, оформляли документи, минуло два місяці. Шкіра немовляти регенерувалася. Тобто ізраїльські лікарі на фото бачили одну картину, але коли їм привезли дівчинку, то ситуація була іншою, дитина пішли на поправку й медики вирішили, що операція вже не потрібна.

Пояснила Знаменська і ситуацію із переказом коштів туристичній фірмі. Виявляється, що це звична практика.

- Ми шукаємо людей, які можуть швидко допомогти зорієнтуватися в Ізраїлі. Я звернулися до своїх друзів в Ізраїлі. Це фірма-посередник, яка за свої послуги не взяла ні копійки, так ще за свої гроші купували ліки, - переконує Знаменська.

* * *

Важко передбачити, чи тримала б себе у руках будь яка людина, на долю якої випали б випробовування, схожі до тих, які пережила героїня нашої розповіді… І чи можна було б називати таку людину «неадекватною». А може все ж просто мамою, яка будь-якою ціною намагається повернути здоров’я дитині?...

Так чи інакше, Тетяна Шульга не втрачає надію на те, що її доньку вилікують спеціалісти. І попросила редакцію ВолиньPost оприлюднити реквізити рахунку, куди можна переказати кошти на лікування її доньки. Р/р 29245031571001 (транзитний рахунок по картках VIZA). Банк: ПАТ КБ «Надра»; МФО: 380764; ЄДРПОУ: 20025456. Призначення платежу: 3158310708 (ідентифікаційний код Тетяни Шульги). Номер карткового рахунку: 80707318

Галина БАРАН

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 19
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як жінці нема чого втрачати, може хай спробує в Генпрокуратуру зі скаргою?
Відповісти
Шкала Агпар http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0_%D0%90%D0%BF%D0%B3%D0%B0%D1%80
Відповісти
тоді вже правильно Шкала Апгар (див Вашу ссилку)
Відповісти
Є явна причина для люстрації є прізвища є назви фірм є опис обставин шахрайства. Чекайте доктори до себе у гості Правий Сектор крім того готуйте помешкання та майно до екскурсій. Думаю Вам дешевше і для здоровя ліпше буде повністю за свій кошт допомогти дитині бо скупий платить двічі. А криши з прокурорів та суддів нині такі вже ненадійні навідь лікарська мафія вже не може протистояти (своїми переписуваннями діагнозів)!!!!
Відповісти
УЖАС! це як мамі вийти з цього положення? знищили здорову дитину!!!що робити їй?брати автомат і валити всіх винних!!тільки така правда в її випадку!
Відповісти
А до адвокатів звернутися???
Відповісти
Медицина робить із здорової людини хвору. Читайте Р. Мендельсона. Інколи бувають і такі випадки. Але ще ні одного лікаря не посадили за решітку. Здогадайтесь з 3 раз чому. Хто не зрозумів, відповідь у першому речені.
Відповісти
От наволоч та Знаменська!! Як таких людей земля носить?? А ті медсестри з лікарями - просто с..кі: як можна обирати таку відповідальну професію з дітками, коли вони для тебе - ну, просто неживий предмет?
На допомогу мамі повинен прийти адвокат, скажімо так, на громадських засадах та власному ентузіазмі, волонтер. зрозуміло, що на плечі родини лягає поточне лікування , тому оплачувати послуги адвоката їм не в силах.
Яким чином можна зв'язатися безпосередньо з мамою? Дякую.
Відповісти
Телефон мами 0979057115
Відповісти
просто нема слів..!
мало того що лікарі зробили зі здорової дитину хвору, так ще й вирішили добити морально і матеріально.Це ж яку треба мати совість щоб обзивати маму неадекватною?Цікаво як би вони поступили якби з їх чадом таке сталось.
Відповісти
Не спішіть судити,коли незнаете як було все насправді...... в цій статті дуже багато викривлених фактів!
Відповісти
Про які факти ви кажете - зруйноване життя маленької дитинки, а ви про факти.... Ви були біля тої дитинки... коли ті ранки гоїлись,коли хотіла рухатись, а не могла.... а мама кожен день з цим бореться... Ви торкались ніжної дитячої шкіри.... А ця дитинка позбавлена цього, завдяки "ВІДПОВІДАЛЬНИМ" лікарям і медичній системі - не допомогти, а остаточно вгробити, минаю лікарні 10-ю дорогою, бо боюсь потрапити, щоб не зробили хворою
Відповісти
Подія для Луцька - НЕОРДИНАРНА !!!!!!!!
Чому про це в жодних засобах масової інформації не було повідомлено громадскість... ????
Відповісти
Мда, це не дивно, що у нас так відбувається, лікарі шкури як правило, взичайно що не заявляйте, а там по тихому все спустять на томрзах.
Накосячили, ну така вже доля, але ж тоді вже треба випрвляти свої помилки, думаю в головного врача є звязки й великому бажанні він мігби все зробити на великому рівні, а тут немає слів просто.

PS: Всю нашу медицини "похоронили" всі, хто при владі, для того щоб отримувати відкати від зарубіжних клінік. Тому що я не повірю, що за ці всі гроші, що коштують операції не можна в кожному обласному центрі побудувтаи надсучасну лікарню, з супер спеціалістами. Треба просто щоб було бажання!
Відповісти
Немає в нашої медицини ні совісті ні честі . Анаші лікарі починають співчувати і лікувати тоді коли бачать товсті кошильки . А до страждань і до болі людської їм давно байдуже . Але памятайте що все іде по кругу і колись та неправда повернеться .Ті муки які пережила ця дитина та її мама не доведи ГОСПОДИ нікому .А таких лікарів потрібно просто сажати за грати .Таня тримайтесь БОГ Вам в поміч .
Відповісти
Наші медики взагалі як психічно хворі, ніякої відповідальності ні за які свої дії не несуть. Чому Гнатів ще працює, після такого випадку?? До речі я також з дитиною пролежала в неонатальному 2.5 місяця і як раз лежали в палаті після цієї жіночки і не менш шокуючу історію про страшну халатність наших медиків розказати можу, після якої дитина тяжко хвора і прочитавши цю історію думаю також наважусь пресі повідати про все. Тут порада була в суд подавати..та якби ж в нашій країні хоч щось можна було б довести по справедливості??? А так я впевнена, що там вже все шито крито, так як і в нашому випадку. Одна надія на Господа, він все бачить і кожному по його заслугам буде в кінці кінців...Так, що медики задумайтесь...ви ж все таки давали клятву Гіпократа
Відповісти
Гнатів і Ващилін - це і є диявол...
Відповісти
Прошу звернутись . Можемо допомогти. Www.valikhnovskimd.com
На Безоплатнiй основi
З повагою, Ростислав Валiхновський.
0981111911
Відповісти
За дитину вбила б і не пожаліла всіх тих хто зробив їй такі рани
Відповісти
Останні статті
В гостях у квасу*
21 липень, 2014, 13:13
Дитячі рани і мамині муки: що заважає вилікувати скалічене в лікарні немовля?
14 липень, 2014, 13:05
Ті, хто забезпечує тил
11 липень, 2014, 15:57