Громада Зміїнця проти «ПМК-19»: коли забудовник не чує людей

Громада Зміїнця проти «ПМК-19»: коли забудовник не чує людей
Безапеляційні дії керівника фірми «ПМК-19» Ірини Гордійчук не дозволили вивести з глухого кута проблему «прокурорського будинку» в селі Зміїнець.

3 березня під час сесії Княгининівської ради, в яку входить згадане село, громада передала чітку умову забудовнику - поверховість не повинна перевищувати 4. Однак «ПМК-19» збирається будувати 7 і схоже відступати не збирається. Побачивши, що переконати депутатів підтримати цю пропозицію вона не зможе Ірина Гордійчук ледь не влаштувала сварку з головою ради Оленою Твердохліб та покинула сесійну залу.

ВолиньPost нагадує історію конфлікту між громадою і забудовником.

На початках забудовник взагалі планував звести 9-поверхівку, потім ніби погодився на 4 поверхи, аби усе було у відповідності до Державних будівельних норм, а зрештою – просить у місцевих депутатів погодити проект будинку на 5-7 поверхів.

Проте мешканці села Зміїнець виступили категорично проти такого сусідства, адже переконані, що будівництво ведеться з грубими порушеннями, а відтак просять усе, що стосується забудови виносити на громадські обговорення.

*****************

Все почалось у 2015 році, коли рішенням Маяківської сільської ради прокуратурі Волинської області видали 1,4 га землі для будівництва житлового будинку. Планувалось, що на цій ділянці будуть зводити будинок для працівників прокуратури.

І уже в лютому 2015 року земельну ділянку почали розчищати від хащів та готувати під будівництво. Працівники компанії забудовника спершу не хотіли зізнаватись, що ділянка готується під будівництво, мовляв, їх просто друзі попросили прибрати сміття.







Проте згодом представник «ПМК-19» пояснив, що на вищезгаданій земельній ділянці буде зводитись житловий будинок, інформацію про який буде вказано у паспорті об’єкту.

Коли ж довкола земельної ділянки звели паркан та встановили будівельний паспорт – у ньому було вказано, що планується будівництво 9-поверхового будинку на 27 однокімнатних, 45 двокімнатних та 9 трикімнатних квартир. Підрядник будівництва — приватне підприємство «ПМК-19», проте жодної інформації про декларацію, яка і є підставою для початку будівельних робіт.



Варто наголосити, що відповідно до Державних будівельних норм України, зведення багатоквартирних будинків у сільській місцевості обмежено чотирма поверхами, та ще й при умові, що місцева інфраструктура зможе обслуговувати майбутніх жителів будинку.

Наприклад, наразі поблизу запланованого житлового комплексу фактично немає дитячих садочків, магазинів, стоянок, дитячих майданчиків, а школа №13, яка поруч, потенційно не зможе вмістити стільки дітей.

Це неабияк обурило місцевих мешканців і вони почали «бити у всі дзвони». На допомогу громаді прийшов рух «Народний контроль». Результатом спільної роботи стало звернення в СБУ, прокуратуру, Волинську обласну та Луцьку районну державні адміністрації та ЗМІ, скликали громадські слухання та навіть ходили на зустріч до голови райдержадміністрації Ігоря Ярмольського.

Люди були налаштовано категорично та навіть робили спроби самостійно зупиняти будівництво.

Так, голова Луцької РДА запевнив людей, що ніякої «висотки» у Зміїнці не буде, а буде лише 4-поверховий будинок, висотою 15 метрів та житловою площею 2943,2 м2. Мовляв, старі будівельні норми, якими буцімто дозволялось зведення 9 поверхів у сільській місцевості, відкликані, а тому забудовник буде працювати відповідно до нових.



Через рік громадські активісти разом з військовими звертались до прокуратури області та депутатів Маяківської ради з проханням розглянути питання про зменшення площі «прокурорської» землі, задля того, аби частину ділянки віддати учасникам АТО, бо в селах біля Луцька бракує вільної землі.

Депутати Маяківської сільської ради проголосували за те, аби звернутись до прокуратури області з пропозицією добровільно відмовитись від частини земельної ділянки на користь громади. Та, вочевидь, думку громади не врахували.

*****************

Відтак, уже в січні 2017 року місцеві мешканці знову скликали громадські слухання, адже забудовник «ПМК-19» подав на розгляд сесії проектну документацію, яку просив затвердити. У ній забудовник просив депутатів погодити будівництво, висотою не 9 чи 4, а 5-7 поверхів. В свою чергу місцеві мешканці просили депутатів не розглядати це питання без громадського обговорення, оскільки люди мали дуже багато питань, як до проектанта, так і до забудовника.

Насамперед людей цікавило чому замість 4-поверхового будинку наразі зведено уже 5 поверхів. На це представник компанії проектанта пояснив, що останній поверх – технічний, тобто не житловий, і це будівельники не розрахували з висотою. Мовляв, зазвичай технічний поверх роблять висотою близько 1,70-1,80 м, орієнтовно на зріст людини, а будівельники «перестарались», а тому 5 поверх вийшов заввишки 2,5 м, тобто як і звичайний житловий.

Окрім цього люди нарікали на відсутність освітніх закладів для дітей, які проживатимуть на території цього будинку. Тоді проектант взявся переконувати, що забудовник передбачив на території комплексу будівництво дитячого садка на 57 місць, а діти шкільного віку відвідуватимуть луцьку ЗОШ №13.

Ще однією причиною обурення селян стала дорога, яку вщент знищила великовагова будівельна техніка.

Зрештою люди вирішили рекомендувати забудовнику внести в документацію зміни, які було запропоновано під час обговорення. А коли забудовник подасть новий проект будівництва – знову винести його на розгляд громади і лише тоді – на сесію сільради.

Проте компанія «ПМК-19» так і не дослухалась до вимог селян та подала на розгляд чергової сесії Княгининівської сільської ради проект забудови такий же, як і кілька місяців тому. Тобто з завищеною поверховістю.

*****************

Тому й під час сесії 3 березня не вдалося зрушити проблему з місця. Ірина Гордійчук спочатку сипала обіцянками про те, як забудовник змінить інфраструктуру після зведення будинку, але коли мова зайшла про поверховість будинку, вона була невідступною.

Депутати, наприклад, Сергій Стрихарчук пропонували шукати компроміс та напрацювати нові варіанти. Однак Гордійчук не захотіла його слухати, і натомість накинулася зі звинуваченнями на Олену Твердохліб.

Зрештою діалогу так і не вийшло. Розгляд питання перенесли на наступну сесію ради.

ТЕКСТ - Анатолій КОТЛЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А як з погодженням з археологами?
Відповісти
Хто така Ірина Гордійчук????
Відповісти
Так цей ПМК-19 ніколи нікого не слухав і в подальшому не буде слухати. Прикладом того є багатоповерховий будинок в м. Ковелі, де жителі даного будинку по сьогоднішній день не можуть добитись справедливості: на документах, планах, рекламі пропонують одне, а по факту взагалі не те... Навіть освітлення на прибудинковій території та ліфти по сьогоднішній день не працюють, хоча в будинку живе вже достатньо жильців. Так що не ведіться на гарні слова даного забудовника. Ціни Європейські, а якість савдеповська!!!
Відповісти
А Чорнуха побудував там вже 6(шість) чи 7(сім) поверхів))) і вже «громада» не проти)))))))))))
Відповісти
Останні статті
Громада Зміїнця проти «ПМК-19»: коли забудовник не чує людей
06 березень, 2017, 12:00