Додати запис

Діти Бога (частина друга)

Зі шкільного курсу історії я пам’ятаю лише кілька випадків, коли політична партія була озброєна.

Один з них – це більшовики. Інший - націонал-соціалісти Німеччини.

Озброєна партія, яка бере участь у виборах, уже одним цим тисне на виборців, на виборчі комісії, на конкурентів, на суди.

Коли я з однодумцями виходив на Майдан, я йшов туди захищати європейські цінності. Потім це перетворилось на боротьбу з режимом. Але у мене точно не було думки про те, що «от переможемо – і я займу якусь впливову посаду».

Чи мало було днів, коли на Майдані стояло не більше десятка людей? Але прийшла перемога – і тих, хто «мерз на Майдані» з’явилося тисячі. (Пригадалися розповіді старших людей про те, як тисячі ліквідовували аварію на ЧЕС, а мільйони потім отримували посвідчення ліквідаторів…)

Сьогоднішні Діти Бога готові інквіз… вибачте люструвати будь-кого. Навіть тих, хто теж був на Майдані.

В чому ж сила новітніх інквізиторів, які шукають відьом і потім публічно їх спалюють?

Моя відповідь: їх сила – в безсиллі інших.

Хто вони, безгрішні і непорочні, які взяли на себе функції останньої інстанції?

Я думав, що знаю їх. Але чим далі, тим більше розумію, що не знав цих людей, їх думок, їх намірів, їх методів.

На сьогодні все більш очевидним стає, що їхня мета – це влада. Монополізувавши істину, видавши самим собі «патент» на неї, вони отримали і право брати стільки влади, скільки можуть донести.

Дехто вже отримав владні крісла. Без люстрації. Яка люстрація може бути стосовно недоторканих?

Але… Хіба громадське середовище - це вся громада? А кілька громадських лідерів – це все громадське середовище?

Хіба «Автомайдан» - це всі автомобілісти, і тим більше всі майданівці. Та й «Автомайдан», як і правда – у кожного свій…

Хіба «Правий сектор» – це всі, хто робив революцію в Києві?

* * *

На одному Віче я мав честь стояти поруч з Героєм Майдану. Він, ризикуючи власним життям, виносив поранених з поля бою у Києві. Простий хлопчина в синіх джинсах, чорній куртці, з рюкзачком за плечима.

Скромний, чесний, пролюстрований кулями. Без берців, військового одягу, балаклави, нашивок, хустинок, пов'язок. Без амбіцій бути істиною в останній інстанції.

Скільки таких моїх знайомих і не знайомих мені людей, повернувшись з Майдану, одягли звичайний одяг і почали жити своїм звичайним життям? Знаю, що багато.

Сьогодні у кожного, хто вважає себе патріотом, може бути тільки такий вибір: або йти в армію, або йти працювати на благо України, яка мусить якнайшвидше піднятися з колін.

…А того хлопчину я не побачив у виконкомі Луцької міської ради. Шкода.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
вован уважуха 100 проц прав
Відповісти
йти до правої секти і нічого не робити...
Відповісти
Вам будет сложно. Вы публичны: Вас охают, многие отвернутся. Но Вы таки увидели! Давайте вместе надеятся, что мы с Вами обязателльно будем участвовать в выборах настоящего народного украинского президента 25.05 и 10.06 не под дулами местных бандитов или нового Муравьева. И все станет на свои места. Держитесь! "Делая добро - да не унываем, ибо в свое время пожнем, если не ослабеем".
Відповісти
неправдивого слова. На щастя, народ український не приймає ідеологій,які на практиці нехтують правом людини на власний погляд і думку.
Відповісти
Дуже душевно. А того хлопчину з Віче я теж пам'ятаю . Хто знає , як звати героя?
Відповісти
Володимир намагається догодити такими статтями, отим можновладцям, які намагаються зараз систему не змінювати, а просто під себе налаштувати. Виставили на аукціон кандитатуру прокурора за мільйон і все чекають доки не з'явиться достойний, головний міліціонер теж не дешеве задоволення, всунув бабло а тут попросили. Нас розводять як котят не змінюючи системи.
Про роль люстраторів, вам одна ремарка, 6-ро загиблих, були членами 35-ї сотні Самооборони, сотником якої був від початку Павло Данильчук і найактивнішими бійцями ті хто зараз в ПС, сотні яка була штурмовою і завше була на передовій. Тому пане Пащенко, одна справа бути на сцені діджеєм, а інша бути на передовій. Годі лизати владі, яка з кожним днем все більше здає свій народ. Люструвати будуть позапартійні люди, морально авторитетні і мабуть Пащенку страшно, бо його теж буде за що:)
Відповісти
Бачу Ви мій палкий прихильник
Не мучайте себе зверненням пане Пащенко
Кажіть зразу клятий сраколиз і боягуз
Так загиблі хлопці були з 35 ї сотні самооборони і ніяк не з правого сектору
Павла Данильчука коментувати не буду
Одне діло бути на сцені і інше під кулями згідний але в ті часи не так і багато було бажаючих бути на сцені і квиток на сцену коштував ВСЕ ЩО БУЛО
Пащенку ;) точно не страшно від люстрації, а люструвати мене буде моя дружина, діти, друзі
Можливо я щось пропустив, що вже люструють всіх? І тих хто йде у владу і хто не йде?
То зразу зробіть гетто, концтабори бачу, що саме в цьому напрямку Ви і рухаєтесь
Відповісти
Доречі Вам страшно бо на відміну від Вас я пишу відкрито під власним прізвищем, а ви АНОНіМ ;)) Чого чи кого боїтесь?
Відповісти
Гарний допис. Без натяків і мішури. Все як є.
Відповісти
Хороша стаття. І правдива і повчальна. Її було тижні три назад написати тільки коли сектор правий безлад робив, а народ ще тоді їх трохи підтримував і нічого нерозумів.
Відповісти
Не завжди бу прихильником ВП, бо більшість журналістів вважаю залежними людьми. Але Автора і Власника ВП варто відзначити і за Його принципи і за здоровий глузд. Так, я противник тамких депутатів у МР як Микола Федік і таких світил як Майя Москвич - їм ще треба книжки читати, щоб відшліфувати свою мову але Вас згадую з великої букви, бо дійсно ризикував, не анонім, не при посаді, не фашист... А
Відповісти