Додати запис

Студентство і Корупція у розрізі революційних подій

В контексті подій останнього року студентство виступало чи не основним каталізатором до змін та двигуном подій Революції Гідності. Саме студенти першими вийшли на мітинг підтримки євроінтеграції та проти політики тогочасної влади. Студенти отримали перший удар з боку системи. Чимало молодих людей і досі не припиняють відстоювати мир та справедливість: хто на Сході, хто у цивільному світі, воюючи з бюрократією та корупцією у різних сферах суспільного життя, і в освітній у тому числі.

Яка роль студентів зараз у боротьбі з корупцією в університетах зараз? Чи відбулись під впливом революційних подій зрушення у свідомості студентства щодо методів здобуття освіти?

Ми вирішили дослідити яким чином змінилося ставлення луцьких студентів до такого явища як корупція та провести аналіз перспектив динаміки відношення активності/пасивності щодо процесів боротьби з проявами хабарництва у контексті політичних та соціальних змін останнього року.

За даними «Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» загалом в Україні 62% студентів стикались або чули про випадки корупції у вищих навчальних закладах. Для кожного третього студента корупція - один з можливих інструментів вирішення проблем. Для кожного п’ятого – норма сучасного життя. Переважно, корупція у вишах асоціюється з хабарництвом протягом навчального процесу з метою отримати певну оцінку.

Що ж до ситуації в Луцьку, вдалось простежити певні тенденції до зміни. Для аналізу використовувались дані представників студентських самоврядувань СНУ імені Лесі Українки, Луцького НТУ, КТБП СНУ, Луцького педагогічного коледжу імені Ярослава Галана.

У дослідженні взяті до уваги результати за грудень 2013, травень 2014 та грудень 2014. Це проміжок часу від початку студентського Євромайдану і до нинішніх подій в зоні АТО. Постає питання, чи під впливом цього готова за зміну системи посадових зловживань в університетах братись молодь. Та яким чином відбулись зміни у свідомості студентів щодо хабарництва за останній рік.

Ставлення студентів до корупції (грудень 2013)

За результатами анкетування за грудень 2013 року, корупцію вважали позитивним(прийнятним) явищем близько 7,53% студентів. Нейтрально до неї ставились понад половина опитаних – 51,10%. І 41,37% вважали це злом, з яким необхідно боротись.
Можна зробити висновок, що ситуацію означили як допустиму 58,63% – студентів (ті, хто не вважав за потрібне викорінювати корупцію як явище).
Коефіцієнт негативного ставлення до корупції χ = 0,71 (χ – відношення учасників, що виявляють негативне ставлення до явища, до учасників, які підтримають позитивне та нейтралів, які по суті виступають за збереження статусу кво).
Грудень 2013 року – це час перших протестних хвиль в Україні. Саме тоді майже у всіх університетах пройшли студентські страйки. Це для частини молоді стало поштовхом до аналізу та переусвідомлення на фоні цих подій потреби у встановленні справедливості, принаймні на рівні університету.

Ставлення студентів до корупції(травень 2014)


У травні 2014 року, корупцію вважали позитивним(прийнятним) явищем близько 5,37% респондентів. Нейтральне ставлення спостерігалось у 47,92% опитаних. Частка тих, хто вважає корупцію у виші неприйнятною – 46,71%.
Така зміна відношення спостерігається як наслідок подій у Києві та інших містах України: прийняття «законів 16 січня», розстріл на Інститутській 22 лютого, окупація Криму та початок АТО на Донбасі. На цьому графіку спостерігаємо тенденцію до позитивних змін у розумінні студентами потреби у боротьбі з корупцією .
Проте, ще 53,29%, все ще не вважають за потрібне викорінювати хабарницво.
Коефіцієнт негативного ставлення до корупції χ = 0,88. 

Ставлення студентів до корупції(грудень 2014)


На початку грудня 2014 року, корупцію все ще вважали позитивним явищем всього 1,70% спудеїв. Нейтрально до цього ставились понад половину опитаних студентів – 33,23%. І 65,06% вважали це злом, з яким необхідно боротись.
Коефіцієнт негативного ставлення до корупції χ = 1,86
Отже підведемо підсумки. З грудня 2013 по грудень 2014 частка студентів, що негативно ставляться до корупції у своїх вишах в місті Луцьку збільшилась з 41,37% до 65,06%, тобто майже в 1,4 разів. Найбільший стрибок зафіксований в останній період дослідження (динаміка змін з травня 2014 по грудень 2014).

Найвірогідніше, що позитивні зрушення в освітній сфері стались внаслідок кількох факторів: це і події на Сході України, коли збільшилась відповідальність кожного українця за мирне життя та розуміння ціни, яку платять бійці в зоні АТО; вибори президента та парламенту; громадські люстрації, підвищення суспільного інтересу до політики та залучення широких мас до благодійності.

На сьогодні коефіцієнт негативного ставлення до корупції χ, виріс у 2,6 разів і в грудні цього року вперше перевищив одиницю (тобто частка тих, хто вважає корупцію суто негативним явищем перевищила).

Відповідно до цього можемо сказати, що спостерігається стійка тенденція до підвищення свідомого ставлення студентів до проблеми боротьби з корупцією у вишах та викорінення цього явища в Україні вцілому.

З цього приводу Репницька Дарина, голова студентської ради СНУ, зазначила: «Студентське самоврядування СНУ імені Лесі Українки проводить опитування щодо фактів корупції в університеті під час кожної сесії. Якщо студентом зафіксовано факт вимагання або дачі хабара у вигляді грошей, цінного подарунку, послуг та іншого, він може звернутись представника студентської ради свого факультету(інституту). У випадку, якщо його заява є правомірною, ми можемо гарантувати, що факт буде досліджено з подальшим переданням заяви у відповідні органи. Ми постійно про це говоримо нашим студентам, проте не завжди вони готові розповідати про такі факти. Та все ж наразі розглядаються кілька студентських заяв і перевіряються факти зловживань викладачами. Тому результати проведених нами опитувань тішать. Сподіваємось, ці змін і далі рухатимуться у потрібному напрямку. Головне, щоб студенти ще більше усвідомлювали потребу таких змін».

За проведеними дослідженнями у СНУ імені Лесі Українки, ми отримали результати, що близько 14% студентів, які негативно ставляться до корупції – готові до активних дій щодо її викорінення. У інших навчальних закладах даних немає, бо це питання не було включено до анкетування що проводилось там. Але, інші результати дозволяють припустити, що частка таких студентіву вишах міста приблизно така ж (при обрахунках ми припускаємо похибку у 1-1,3%).

Антон Євтушок,Іванна Антонюк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 20
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Молодчинка, Іванна! Не знав, що в університеті ім. Палиці є такі розумні студенти. Таке мале, а таке розумне!
Відповісти
Ого і смішно і грішно!!! коли ж таке було... напевне багато Вам обіцяють, і "заплатити" і "продвинути" раз так гарно робите опис... Про яку гідність можна говорити... Соромно читати такі казки....скільки можна???!!!!
Відповісти
Гарний матеріал. Вітаю!
Відповісти
почнемо з того, що вибірка некоректна (для аналізу використовувались дані представників студентських самоврядувань СНУ імені Лесі Українки, Луцького НТУ, КТБП СНУ, Луцького педагогічного коледжу імені Ярослава Галана) і тому усі дані можна використовувати, а можна - ні, але, щоб це були достовірні дані, то точно -ні)))
Відповісти
Яка б там "виборка" не була, але похвальний сам факт, що університетська молодь не поза громадським життям, не поза подіями, що відбуваються в державі.
Відповісти
що справді? ...))) та молодь знає що таке громадське життя?
Відповісти
Скептики постійно перебувають в бочці з капустяним розсолом, тому довго не живуть. Це дуже важка категорія людей - як олово, як свинець. І така ж сіра. Можна не відповідати.
Відповісти
Та те що вище написано то все як твір на тему... а не факт!!! Або недуріть один одного або спустіться на землю...
Відповісти
Чому існує корупція- тому що вона вигідна і студентам і викладачам. Причина проста і зрозуміла- за роботу треба платити і не подачки, а Заробітну плату. А студенти звикли в переважній більшості балду ганяти, тому здати на халяву, без знань- це те, що їх завжди буде цікавити. А всі ці бла бла бла про свідомість, еуропейські ціності, із ряду бабусині казки
Відповісти
Мала зарплата не повод хабар брати, хай включать мозги займуться репетиторством, книги пишуть, ідуть на завод, але хабарі брати це стидоття.
Відповісти
Студенти повинні задуматись, бо сьогодні в луцьких вишах триває сесія, а половина з них як рішали, так і далі через рішал, вони не задумаються, що пройшов майдан, що триває війна, що можливо вони наступні...вони тупо рішають. Не завжди винні викладачі, знаю багато порядних, які вміють гроші заробляти на науці, на бізнесі, а не хабарях. Студенти не знають як їх здати, і шукають рішал в унівєрі. Думаю ректорам, деканам треба задуматись, і очистити факультети від рішал, бо якщо ви думаєте, що ми не знаємо призвіщ, то помиляєтесь. Просто зробіть це зараз, а то можуть і ваші голови полетіти. Відправте кого можна на пенсію, дікрєт, в ато...але хай ці люди зникнуть за час довгих зимових канікул...бо стидно рік пройшов, а черги стоять...небесна сотня це бачить.
Відповісти
Іванко, у двох волинських вишах потрібно давно змінити корумпованих ректорів та їх дочок і синів. Один Коцан чого вартий!!! А тоді, можливо, очистяться всі факультети.
Відповісти
Хто вам сказав, що коледж імені Галана? Перевіряйте факти.
Відповісти
дІкрет, рішали, прИзвІща, стидно (соромно) і т.д. Цікаво, чи в університеті усі такі "грамотні"? Це тюремний жаргон і грамотність обліковця тракторної бригади колгоспу "Тупик комунізму" кінця 50-х років.
Відповісти
Дослідження цікаве, але безрезультатине. Корупція була і латиметься доти, доки лишатиметься нинішня система вищої освіти. Головною її цінністю є диплом. Це не сприяє бажанню навчатись та приводить до вишів малограмотних і слизьких викладачів. Толкових викладачів виживають, в чому беруть участі від ректора, типу - Коцан, і до студента, типа - мажор. Коли вся робота буде переведення на отримання знань, а не диплома, коли диплом видаватимуть по завершенні дійсного засвоєння знань, навіть за 10-15 років, то не буде потреби давати та брати. Бо можна за хабарі вчитись, але не можна знайти нормальні роботу в суспільстві, в якому жисуть з прибутку.
Відповісти
а можете дати результати дослідження по юридичному факультету? ??
та самі студенти готові давати і дають хабарі!!
гнати Батюка і Лабу з університету! !
Відповісти
Результатів по окремих факультетах ніхто б не надав...
А по універу вцілому - це тільки цифри, прізвища - відсутні
Відповісти
Те, що Голову Нацбанку будуть судити, це добре. Читачам Варто знати, що у неї зарплата - 250 000 грн. на місяць. У її заступників - 220 000 грн. У кожному місті банки грабують простих людей, тому за безконтролля варто судити і начальників управлінь Нацбанку.Люстрацію їм і нари.
Відповісти
Шановна редакціє. Якщо можете, відкрийте рубрику про те, як луцькі банки грабують лучан, а прокуратура, управління нацбанку, СБУ, міліція (усіх видів) байдикують. Подібна ситуація була 15 років тому в Аргентині. Тоді люди стали громити ці банки, а на 2-й день їм усе виплатили. Чому О.Бєлік сидить при всіх президентах ? Чому його не люструє Губернатор ?
Відповісти
Підтримую! Данильчук, Москвич, Ричук, Доманська, Шелеп...скільки фінансових спеціалистів-патріотів, що саме на майдані доказали свою любов до Батиківщини, "нє прі дєлах"...
Відповісти