Додати запис

Гроші , гроші, гроші…

Відгук на статтю В.Нагорного «Ви ще не виграли 300тис…?» («Волинь-нова», 31.01.2013р.)

З насолодою прочитав статтю Василя Нагорного «Ви ще не виграли 300 тисяч?..», бо й сам тимчасово попав на той гачок. Ілюзій не було щодо виграшу 100, чи 300 тисяч, але привабили мене деякі речі, які потрібні були для вжитку.

Зокрема, потрібна була парасолька. Відгукнувся. Прислали. Я заплатив. Та коли побачив на ринку таку ж, що в три рази дешевша, то розсміявся, що став спонсором для «пацанів». На цьому й закінчилась моя переписка з «шустряками».

Але те, що робить «Клуб…» - є лише «квіточки», в порівнянні з тим, як працюють нині на наших теренах різних мастей «кредитори». Яку б газету ми не відкрили, на останній сторінці кольоровими великими літерами рясніють привабливі оголошення: «Гроші, кредит, .. за 10 хвилин.., Мрії без кордонів, життя без обмежень, без довідки про доходи, оформлення за 15 хвилин, потрібні лише паспорт і код…від 10 до 500 тисяч гривень…» і т.д. і т.п.

Міні біг-борди теж нагадують, куди треба зайти за позичкою без поручителя. І я зайшов. Давай, думаю, спробую, чи справді, реклама відповідає реальності змісту.

-Прошу пана,- привітно звернулась до мене молода жінка, заглядаючи в очі
немов гіпнотизер на пацієнта,- який кредит ви хотіли отримати?
-В рекламі сказано, що можна 500000,00 гривень,- відповів я тихенько. Думаю, якщо вже брати, то повну суму, адже маю плани для того, щоб втілити їх в життя. –Чи можна?
-Так, можна,- відповіла служниця. - Тільки треба заповнити карточку, щоб ми вивчили вашу кредиторську історію. Ви вже брали коли-небуть кредит?
-Так. І зараз ще маю, який закінчую платити. – Але мені вже за 60, то чи можна ще розраховувати на кредит?- запитав знову, оглядаючи мимоволі, службовий стіл кредиторки, на якому, крім перекидного календаря, листка паперу і самописки нічого більше не було. Навіть монітора з комп’ютером, чи новобук, що придавав би солідність фірми, я не помітив ні в неї, ні у сусідки, яка також вела бесіду з іншим клієнтом.
-Це нічого,- заспокоїла вона мене ввічливо. –Ми надаємо кредити всім, віком до 67 років. –А на що б ви хотіли взяти кредит?- далі продовжувала вона бесіду.
-На спорудження Волинської Січі. Адже Волинь – край козацький, тому й треба , щоб була Січ,- переконував я з надією.
-Добре,- лагідно підтримала вона мою бесіду, - тільки нам потрібно вивчити вашу пропозицію і кредиторську історію. Ми вам повідомимо за день, два.

Слова вона дотримала. Менш ніж за добу пролунав дзвінок з тим же милим голосом:
-Вітаю. Ви успішно пройшли тест і компанія готова дати вам кредит, який ви просили, на 15 років. Коли ви зможете прийти для підписання договору? Скажіть точний час, бо в нас всі години розписані.

Я не вірив, що так дійсно реклама відповідає своєму змісту і я вже завтра зможу втілювати свої ідеї в життя. А так як надія помирає останньою, прийшов у визначений час.
-Підпишіть, будь ласка, довір на кредит і договір на страхування,- стиха мовила менеджер, передаючи мені папери.
-Почекайте,- зауважив я,- дайте мені його на ознайомлення, щоб почитала дружина, родина. Це ж документ на чималі кошти, за які треба буде платити відсотки. – І чому надруковано договір 6-м чи 8-м кеглем, коли всі ділові папери мають друкуватися 14-м шрифтом!
-Добре, я вам зроблю копію,- заходилася дівчина.
-Якщо я все підпишу, що тут написано,- повів я далі розмову, -то коли можу отримати уже кошти?
-На другий день, як тільки ви перерахуєте нашій фірмі 17650 гривень.
-Що???
-Та ви не переживайте, -заспокоїла мене співробітниця фірми ТОВ «Український прогресивний Альянс».- Ці кошти вам будуть зараховані за три місяці у погашенні кредитної заборгованості.
-Але ж я прийшов до вас позичити гроші, як пише реклама, для втілення своєї мрії,- розгортав я свої аргументи, переконуючи працівника Альянсу,- а не спочатку платити ВАМ, щоб потім отримати, а може й ні, бажану суму.

-Якби у мене були такі гроші, то і без вашої допомоги розпочав втілювати цю програму,- виходив я із спокійного стану.

-Вибачте, -заспокоїла мене молодиця,- такі у нас правила.

Більш детально з тими «правилами» я ознайомився з допомогою Інтернету, прочитавши відгуки на кредитні послуги вищевказаного Альянсу. Мов мильна бульбашка, враз лопнула та надія на швидку позичку «за 15 хвилин» і розвіялись хмари сподівань на європейський вектор банківсько-кредитної системи.

Адже у цивілізованій Европі банки дають кредити під 4-5 відсотків річних!

А якщо ще підпадають під молодіжні програми, новобудови і т.п., то взагалі, зменшують на половину. Для нас, виявляється, залишаються такі умови уже не надією, а мрією…

Пройшов рік. Я уже призабув цю історію.

Але передзвонили з офісу Міжнародної федерації Бойового Гопака. Мене, голову ради Старійшин федерації включили у склад делегації для поїздки в Канаду, щоб взяти участь у традиційному фестивалі української культури в місті Торонто. Всі витрати бере на себе українська діаспора, крім дороги. Ми там мали презентувати козацьке бойове мистецтво – Бойовий Гопак, яке відродив із небуття відомий дослідник бойових культур - Володимир Пилат.

Чудово! Але дорога, авіо-переліт коштує 26тисяч гривень. Такі кошти можна було ще знайти, та потрібно було також допомогти знайти таку саму суму і для свого товариша, інструктора Бойового Гопака Романа Ковальчука, студента Волинського політехнічного університету. Йому у банку не дають ще кредит, так як не виповнилось 21 рік. А мені не дають уже кредит, так як мені за 60. Що робити? Підвести хлопців, делегацію федерації, було б негоже.

В зір потрапила вивіска в центрі Луцька – «КредитМаркет». Зайшов в офіс. Тут уже дівчата сидять за комп’ютерами, охайно і привітно.
-Присядьте, будь ласка, що вам потрібно,- запросила симпатична працівниця.

Розповів про суть справи: чи можна швидко отримати кредит для поїздки в Канаду?

-Звичайно. Давайте паспорт, ідентифікаційний код,- запропонувала вона.

Мої дані швидко були введені у підготовлені бланки, анкети, заяви і договір.

-Розпишіться тут, і тут, і тут…,-лагідно промовляла вона. –Прийдете за два дні, або ми вам передзвонимо.
-А навіщо ще договір страхування життя позичальника?- запитав я. –У мене вже є дві страховки від нещасних випадків у двох компаніях.
-А для того,- пояснила ввічливо вона,- якщо з вами щось трапиться, не дай Бог, то щоб не було претензій ні до дружини, ні до дітей. Страхова компанія за вас потурбується у погашені кредиту.

Логічно, цивілізовано,- подумав я, набравшись терпіння в очікуванні.
І дійсно, через два дні пролунав дзвінок із «КредитМаркету», де запросили зайти за грошима. Проте, каси там не було. Видали квитанцію і направили в інший банк, де й отримали кошти на білет у Канаду.

Поїздка пройшла вельми успішно. Про цю подоріж я описав у статті «Канада очима сучасного українця», яка була опублікована у ЗМІ та в в Інтернет-виданнях.

Але «дамоклевим» мечем висів на мені кредит. Про нього я не забував ні там, ні тут, як приїхав. Будучи ще в Канаді, я надіслав дружині трохи валюти, щоб заплатила проценти, що вона і зробила. Сума вийшла чимала, 2000,00 гривень за місяць. Приїхавши з-за океану, через декілька днів, я прийшов до офісу «КредитМаркет», щоб погасити всю суму. Мені знову виписали квитанцію і направили в любий банк, для оплати, що я і зробив.

Таким чином, за один місяць користування кредитом в сумі 25 тисяч гривень, я заплатив 27671,00 гривень. Тобто, погасив тіло кредиту і заплатив проценти у 2000, 00 гривень. Тоді промайнула думка: чому у Канаді, у країнах Європи, люди отримують кредит у 2-5 відсотка річних, а у нас, в Україні милій у десять разів вищий?

Зайшовши у знайомий офіс «КРЕДИТМАРКЕТ», я попросив працівницю, щоб вона мені дала довідку про те, що я погасив кредит і до мене претензій не має.

-Почекайте,- відповіла дівчина всміхаючись,- я вам дам довідку, але ви мусите розрахуватись із страховою компанією, яка страхувала ваш кредит.

Іду в офіс філії страхової компанії «ТАС». Пишу заяву, що у зв’язку з достроковим погашенням кредиту, прошу дії договору від 27.08.2015 року припинити. Через декілька днів прийшла офіційна відповідь. Навожу дослівно деякі фрагменти: «відповідно до п.24.4. Правил страхування життя, у разі дострокового припинення дії Договору страхування життя за згодою Сторін, страховик виплачує викупну суму згідно програми страхування, за якою укладено Договір. Згідно п.12.4. Договору страхування життя протягом всього строку дії цього Договору викупна сума дорівнює нулю.

Одним з можливих варіантів для Вас є продовження дії Договору страхування життя, оскільки страховий внесок, згідно умов Договору, сплачений Вами у повному обсязі, та страхове покриття буде діяти до 26.08.2019 року».

Я пишу їм знову листа, що мене не влаштовує цей договір страхування, так як в ньому є всі ознаки ст..190 ККУ (Добровільність при шахрайстві має уявний характер, оскільки вона обумовлена обманом. Якщо потерпілий у зв’язку з віком, фізичними чи психічними вадами або іншими обставинами не міг правильно оцінити і зрозуміти зміст, характер і значення своїх дій або керувати ними, передачу ним майна чи права на нього не можна вважати добровільною. Заволодіння майном шляхом зловживання цими вадами, або віком чи станом потерпілого за наявності для того підстав, може кваліфікуватися як крадіжка, а одержання права на майно за таких обставин – розглядатися як недійсна угода (ст..51, 52, 54, 55 ЦК). Способами вчинення шахрайства є: 1). Обман, 2).зловживання довірою).

Відповідь не забарилася. 10 листопада 2015 року надійшов офіційний лист за підписом Начальника відділу по роботі з письмовими запитами клієнтів Департаменту підтримки клієнтів С.А.Герасименка: «Дію Договору страхування життя припинено з 11.11.2015р.».
Здавалося, “finita la comedia». Але це була тільки присказка. «Казка» – впереді.

На початку 2016 року «КРЕДИТМАРКЕТ» розпочинає проти мене психічну атаку. 01.02.2016 року через ТОВ «Кредитекспрес Юкрейн Ел.Ел. Сі» (м.Київ, вул.. Олени Теліги, буд.6, 04112) надходить претензійна вимога за №6171702 про сплату заборгованості за даним Договором в розмірі 4368,35 грн. А уже через місяць приходить лист-повістка про виклик до суду. В який би видумали? У Ківерцівський районний суд Волинської області, вул.Грушевського,20, 45200. Тепер ціна позову виписана уже 6813,80 грн. Разом з «повісткою» надійшов і лист під назвою «Запланована подача позову», який підписав Директор юридичного департаменту ТОВ «Кредитекспресс Юкрейн Ел.Ел.Сі» (без прізвища).

Як слухняний громадянин, їду в місто Ківерці у районий суд на призначену у повістці годину 12 год.15 хв., квітень, 2016 року (дати не має). В канцелярії суду питаю у дівчат:
- То якого ж дня має відбутися той суд і хто є судею?
- А ну, дайте нам ту «повістку»,- відповідають секретарі. –Та це ж вас «розводять»,- сміються дівчата і повертають, так звану, «повістку». –Не ви перший з такою «бамагою» приходять.

Листи, повістки, претензії, роз’яснення до них – це лише одна сторона айсбергу. Почалися масові дзвінки не тільки до мене, а й до дружини. Після них, розпочались сімейні «розборки». Літня жінка, хоч і походить з волинських «амазонок», але отримала декілька гіпертонічних криз. Тому що уже в цьому році почали надходити листи і дзвінки від «Колекторського агентства Фактор», яка розміщена по вул.. Тимофія Шамрила, буд.4-а, м.Київ, 04112. У листах і вимогах стояв уже чіткий підпис директора ТОВ «Колекторського Агенства Фактор» С.Г.Яковлєва та навіть вказаний номер телефону менеджера, який супроводжує дану справу: 044 5851055.

Тільки тепер ця колекторська контора виставляє суму «боргу» у 55510,00 грн. Ось так, панове пенсіонери: хотіли кредит, то тепер майте забаву.

Коли ще мене доймали, я відмахувався як від докучливої мухи. Але тепер, коли перейшли до дружини з погрозами і шантажем, терпець мій урвався. Терміново написав заяву у Луцьке відділення ГУНП у Волинській області, яка була зареєстрована за №6172 від 23.02.2016р. Пройшов місяць. Але, на жаль, навіть відповіді ніякої не отримав. Тоді 24.01.2017року пишу генералові Петру Шпизі, начальнику Головного управління Національної поліції у Волинської області. До заяви прикладаю ксероз-копії документів на 15 аркушах.

Її переадресовують у Луцький відділ поліції ГУНП у Волинській області підполковнику поліції Кічуку О.Б. І звідти приходить довгоочікувана відповідь:

«В ході проведеної перевірки було встановлено, що ви з даного приводу вже звертались до Луцького ВП із заявою, яка розглянута у відповідності до ст.15 Закону України «Про звернення громадян». Оскільки повторні звернення одним і тим же органом від одного і того ж громадянина з одного і того ж питання не розглядаються, якщо перше вирішено по суті, а тому Ваша заява по даному питанню розгляду не підлягає».

Це називається «приїхали». Так і хочеться запитати: «Нова поліція мене береже?». Чи тих шахраїв і рекетирів в краватках? Після перемоги революції Гідності було перейменовано МІЛІЦІЮ у ПОЛІЦІЮ. Це не просто данина моді чи європейському нахилу. Тому що саме слово уже означає: polis, policia – ЗАХИСТ. Тобто, громадяни і підприємці платять податки, щоб утримувати поліцію, яка нас повинна ЗАХИЩАТИ від крадіїв, шахраїв і бандюг.

Якщо я не отримав навіть простої відписки ще від першого звернення 23.02.2016 року, то як це розуміти, що справа «вирішена по суті»? А тому, я залишаю за собою право звернутися у прокуратуру та до Міністра МВД А.Авакова.

Може вони розтлумачать нашій поліції, як потрібно розглядати справи «по суті», щоб приборкувати спритних рекетирів у краватках і притягувати їх до відповідальності згідно Закону.


Олександр Середюк,
Ветеран праці,
Голова ради старійшин
Міжнародної федерації БойовогоГопака
0503788524
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.