Додати запис

Простіть. Прощаю

Сьогодні особливий день. Усі просять один в одного пробачення і прощають. Позбавляються поганих думок, викидають “камені з-за пазух”… Готують душі і серця до Великого посту.

Щодо теми прощення, мені дуже подобається вислів одного з найбільших гуманістів світу, якого сам безмежно поважаю і яким захоплююся – Махатми Ганді. Він казав: “Вміння прощати – властивість сильних. Слабкі не прощають”.

А ще я ніколи до кінця не розумів от цих “загальних” прощень. Коли написав у Фейсбуці “простіть мене і я прощаю всіх” – і ніби як галочку поставив: “прощену неділю провів правильно”. Тому завжди намагаюся особисто казати “пробач мені”.

Але сьогодні зроблю це так само – привселюдно, в інтернеті. Подумав: серед тих, кому я хочу сказати “простіть”, як і серед тих, кому я хочу сказати “прощаю” – надто багато тих, кого я не маю змоги побачити, подзвонити чи навіть написати листа. Багатьох з них я ніколи й в очі не бачив.

Отож простіть мені, усі кого образив – необережним емоційним словом чи несправедливим звинуваченням. Простіть мені і знайте – сам зла ні на кого не тримаю.

Не тримаю зла і на тих хлопців, які підпалили мені ресторан. На тих, хто дав їм вказівку це зробити. На тих, хто дав вказівку брехливо цю пожежу висвітлювати у медіа. На тих, хто писав і пише дурниці і брехні про мене, мою рідню, моїх колег.

Не тримаю зла на Ігоря Палицю, Олександра Товстенюка, Ігоря Поліщука. Не тримаю зла і прощаю їх підопічних і однодумців.

Я звичайний грішний чоловік. Судити – не моя справа. Для того є Бог. Він бачить все, він знає все, він кожному дасть по його заслугах. Тож хай буде він до усіх нас милосердний і всепрощаючий.

З початком Великого посту усіх! І дай Боже нам усім дочекатися Світлого Христового Воскресіння у мирі і покаянні
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
це ви за мандан і постманданний рай просите пробаченя? Гонористо...
Відповісти