Додати запис

Волинська трагедія: взаємне прощення заради спільного успіху

Щороку на Волині згадують загиблих у Волинській трагедії 1943 року. На жаль, дедалі частіше ці пам’ятні заходи стають приводами до суперечок і взаємних звинувачень між Україною і Польщею. Цим самим лідери наших двох країн засвідчують слабкість та недалекоглядність політики щодо свого сусіда. Поляки та українці, які безневинно загинули під час Другої світової війни, навряд чи хотіли б, щоб їхні смерті були докором одного народу до другого. Вони скоріше бажали б, щоби польський та український народи навчилися жити мирно, заможно та вільно від імперського поневолення.

Закликаю Президента України Петра Порошенка та Президента Республіки Польща Анджея Дуду, а також парламенти обох країн, перегорнути трагічну сторінку нашої спільної історії та припинити подальший розбрат між нашими народами. Мудро було би наповнити змістом Спільну Декларацію, підписану цими Президентами в місті Києві 24 серпня 2016 року. В цьому важливому документі наголошувалося, що стратегічне партнерство між нашими країнами є безальтернативним історичним вибором.



Ми століттями жили, живемо і будемо жити разом. Радіймо перемогам одне одного. Нам є заради чого об’єднуватися! В боротьбі проти спільних загроз і агресора зі Сходу взаємне порозуміння гарантуватиме природний альянс України і Польщі. Зміцнення стратегічного партнерства двох країн посилить нашу спільну безпеку і безпеку усієї Європи.

Звісно, не слід применшувати Волинську чи будь-яку іншу трагедію. Ці рани залишаються на тілі нашої історії, але ми не можемо і надалі застрягати у цинічних словесних змаганнях, з чийого боку було більше жертв. Ми повинні простити одне одному і рухатися разом далі. Пам’ятаймо, що всі європейські народи на тому чи іншому етапі воювали між собою, але успішні із них знайшли способи до примирення і співпраці заради кращого майбутнього. Найбагатші і найвпливовіші дві країни ЄС – Франція та Німеччина – воювали між собою багато століть, але нині немає ближчих союзників, ніж вони. Берімо приклад з успішних!

За наш і ваш успіх!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.