Додати запис

Заклик Тараса Бульби і сьогодні актуальний

Інколи мої друзі й незнайомі люди чи жартома, чи ні - порівнюють мене з Тарасом Бульбою – напівміфічним предком- героєм великого письменника. Я це сприймаю як похвалу, хоч недавно образ Бульби паплюжив хто як міг…

А даремно! Знову й знову перечитую твір, і приходжу до думки, що заклик Тараса до козаків перед битвою під Дубном як ніколи актуальний:

«Хочу сказати вам, панове, що таке наше товариство. Ви чували від батьків і дідів, як колись шанували всі нашу землю: і грекам вона далася взнаки, і з Царгорода брала червінці, і міста у нас були пишні, і церкви, і князі були нашого роду, свої князі, а не католицькі недовірки. Та ба, все сплюндрували бусурмени, все пропало; тільки й зостались ми, сироти, та, як та вдова після смерті доброго чоловіка, також сирота, як і ми, земля наша! Ось у який час подали ми, братове, руку на братерство! Ось на чому стоїть наше товариство!

Нічого святішого й нема від товариства! Батько любить свою дитину, мати любить свою дитину, діти люблять батька й матір, та це не те: і звір любить свою дитину. Але поріднитися душею, а не по крові, може тільки людина. Бували й по інших землях товариства, а такого, як на нашій землі, не було ніде. Не одному з вас траплялося довго пропадати на чужині; бачиш — і там люди!

Також Боже сотворіння, і розбалакаєшся з ним, немовби зі своїм; а коли дійде до того, щоб вилити йому душу, — бачиш: ні! І розумні люди, та не ті; немов би й такі люди, та не такі! Ні, пани-браття, так любити, як козацька душа, — любити не тільки розумом чи ще чим, а всім, що дав тобі Бог і що тільки є в тобі, — еге! — промовив Тарас і махнув рукою, похитав сивою головою, моргнув вусом і додав: — Ні, так любити ніхто не зможе!

Знаю, погано тепер повелося на землі нашій: думають тільки про те, щоб у них були стіжки й скирти хліба та коней табуни, та щоб були цілі в льохах запечатані дорогі меди; переймають казна-які бусурменські звичаї, цураються своєї мови, свій зі своїм не хоче розмовляти, свій свого продає, як бездушну тварину на ринку.

Ласка чужого короля, та й не короля, а якого-небудь паскудного магната польського, що своїм жовтим чоботом б'є їх у пику, дорожча їм од усякого братерства. Але навіть в останнього падлюки, хоч би який він був, хоч би весь запаскуджений у сажі й низькопоклонстві, є й у того, братове, хоч крихта почуття до свого рідного.

І прокинеться воно колись, і вдариться він, бідолашний, об поли руками, вхопить себе за голову, і прокляне він нице життя своє, готовий муками спокутувати ганебні діла. Хай же знають вони всі, що означає в нашій землі товариство! Бо коли вже так станеться, що нам доведеться вмерти, то ніхто ж так не здолає вмерти, як ми, ніхто! Бо не вистачить у них на те мишачої відваги їхньої!»


Як бачимо, - наші часи мало чим відрізняються від XVII ст.: на нашій землі розвелось кодло, яке думає лише про власні ґешефти, суперприбутки та закріпачення «посполитих»; магнати-олігархи безкарно паплюжать наші традиції, мову та культуру, переймають і насаджують бозна-які бусурманські звичаї – аби не свої, і спротив цьому перетворюють на «фошизм»; милість чужого глави держави, та й не президента, а якогось бандита-олігарха дорожче для них за людяність, рідні традиції та національні інтереси! Культурні діячі, священники низькопоклонно б’ють лоба, вихваляючи це окупантське кодло, продаючи усе, що святе на світі.

Та як би там не було, - вірю – і в останнього падлюки, який він не є, - знайдеться дещиця козацької крові, бо ж звернуться вони до Бога перед смертю, спокутуючи гріхи свої… Але буде пізно – принаймні перед людьми…

Залишається і питання до нас – звичайних українців: як довго ми терпітимемо гніт окупантів, тамуючи свою козацьку кров?
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тільки козаки патріоти? На Україні ніколи все населення не козакувало.
Відповісти
Федосюк і справді схожий на Тараса Бульбу як зовні, так і внутрішньо...
Відповісти
Штапм на штапмі і штампом погоняє. Подібні сентенції вже купу разів пережовані і затерті до такої банальності, що мною вони сприймються, як мавпування. Автор, ваша рефлексія не викликає у мене нічого крім розуміння, того, що у вас не має жодної оригінальної думки і ви здатні тільки як папуга повторювати, те, що десь почули.
Відповісти
Думаю Ви шановний невірно зрозуміли Автора. Віталій Федосюк дійсно патріот, проте наші люди надто розчаровані, щоб почути волання у пустелі.
Відповісти
Саме поняття "патріот" наразі так обсмоктано і обскубано, що воно стало антонімом людини думаючої, людини мислячої, людини аналізуючої, людини, яка здатна на дії і при цьому розуміє їх наслідки. На мою думку, автор бачить патріотизм у пафосній патетиці, вдяганні вишиванок, вживанні букви "ґ" замість "г" і в криках "Кляті падлюки, москалі(олігархи, нкведисти, і т.д.) паплюжать Україну". Для мене такі персонажі настільки гротескні, що я не можу сприймати їх серйозно.
Відповісти
Мушу погодитись, що багато "патріотів" переплутали любов до України з шароварщиною. Проте пам"ятаю з чого починалась наша незалежність. Заклики Чорновола та його послідовників. Їхні дії дали могутній поштовх нашій незалежності і не їхня провина в тому, що ми не зуміли вибрати з багатьох шляхів правильного. Пан Федосюк пробує розбудити нас, хоч мушу погодитись девчому "перегинає палку", проте це запал козака. Тільки б не згорів. Буду його підтримувати
Відповісти
До чого тут штампи? До чого тут "оригінальна думка"? В житті є вічне, - класика, і класика, яка є актуальною навіть після століття чи тисячоліття написання...
В середньовіччі цитування Біблії вважалося ознакою наявності освіти, а не "відсутністю оригінальної думки".
Не туди ви дивитесь, шановні...
Відповісти
Ви займаєтесь тою ж самою рефлексією, що і автор, тому не дивно, що ви з ним згодні. "Вічне", "класика", "середньовічне", "Біблія" - це все погляд туди, в минуле. На мою думку, якщо, щось неактуальне сьогодні, його варто викидати і не зважати на те, чим воно було колись - це варто залишати історикам, архіологам - тим кому це цікаво, але не ототожнювати його з сьогоденням. Штамп відрізняється від класики тим, що в класиці завжди знаходиш щось нове: або зміст, або форму, або підтекст. Вище написанний "опус" це "жуйка", яка вже купу разів була і буде повторена.
Відповісти
Ну - судячи з грамотності "Зацікавленого" - до його авторитетної думки дослуховуються усі "аріхіологи"та всі, кому це цікаво)
Проблема в тому, що більшість не читає, того що написано. + звертання до минулого і проводження паралелей з минувщиною - завжди буде актуальним. Що було - те буде, що коїться - те буде коїться - бо нема нічого нового під сонцем...
Відповісти
Це є коментарі - тут може висловлюватись, хто завгодно і на будь-яку тему і для цього не обов"язково бути істориком, політиком, чи ставити на аватарку свій червоний диплом. Граматичні помилки властиві кожному, і вам також - в контексті цього обговорення вони не мають якої не будь значущості, якщо не є тотальними. Шкода, що ви все звели до обговорення особистостей і граматичних помилок, це свідчить про відсутність аргументів з вашої сторони, або невміння їх подати. Тому, я не бачу сенсу продовжувати з вами дискусію і дозвольте відкланятись і побажати вам тільки добра і світла.
Відповісти
Это называется репродуктивный тип мышления.
Відповісти
І все ж цікаво почути думку В.Федосюка про те як він ставиться до тих хто не є козаком, а любить Україну. Чи можливо він таких взагалі не помічає?
Відповісти
Пане Вікторе (Віталію)! На Волині ніколи не було козацтва. Ніколи!!! Козацтво було в пониззях Дніпра. Кілька років тому один розумний науковець-історик (забула прізвище), виступав по каналу "Аверс" (а згодом передача кілька разів повторювалась), з тим, що його справді тут ніколи не було. Не існує жодного документального історичного доводу про його існування на Волині, а я вірю лише документам. Можливо, йдучи у 1649 році в Берестечко, під якимось п´яним козаком спіткнувся кінь, і козак загубив люльку, яка і донині лежить в музеї, але це ще не козацтво. Дорослим дітям хотілось пограти у війну з рогатками, вони зшили собі костюми бунчужних, корінних, кошових, ройових, хорунжих, генерал-хорунжих, генерал-осавулів і т.п. і т.д. До цих дорослих дітей належать: Олешко, Пирожко, Карпюк, Стеценко, і ще з десяток таких, хто і з роками залишився в ранньому дитинстві. Я теж до 4-го класу гралась у війну, мала рогатку, деревяну шаблю і рубала нею кропиву. Але пройшло. А цих козаків як угараздило, то раз і назавжди - як Іоанна Хрестителя апокаліпсисом. Вони й досі рубають кропиву. Таких називають кретинами - в організмі бракує йоду.
Відповісти
Шановна Пані, яка була козачкою. Козаки на Волині були, Січі не було. Козаки жили по цілій Україні. Прочитайте будьте ласкаві уважно історію. Ба у нас на Волині є навіть прямі нащадки донських козаків. Міграція шановна
Відповісти
"...йдучи на Берестечко..." козак в принципі не міг бути пяним за законами військових походів. Проблема таких "була козачкою" в тому, що про козаків толком нічого не знають. Тільки й мови -- шаровари і оселедець. Козаки в дійсності -- регулярне і ірегулярне (охочекомонне) військо, до того ж спадкове (від батька до сина за умови,що останній екіпірувався і заступав в разі потреби на службу).Дворяни одним словом. Мали земельні наділи,хутори,ліси чи пасіки як плату за службу.І жили на цих наділах, в т.ч. і на Волині, навіть на території сучасної Польщі.Якщо документально, то гетьман Косинський підняв повстання (спочатку на Січі)через зем.наділ на території Полісся,яку в нього відібрав син князя Острозького.
Відповісти
пані історію мабуть вивчає по жіночих журналах та газетьонках)))
В реалі козаки як соціальна верства були не лише в межах України, але і Польщі та Московії...
Читайте джерела, а не жовту пресу.
Відповісти
Але не можна не погодитись що ці клоуни (Олешко і т.д.)понавдягали папахи і міфічні погони --- і козаки, блін. Тільки людей баламутять. Козак це в першу чергу особисто озброєна найсучаснішою зброєю людина (поляки і москалі ще луками бавились,а козаки вже користувались мушкетами). Тобто хочеш сьогодні бути козаком -- замість шаровар і бутафорської шаблі,одягай бронижилет і бери в руки калаш.Що заборонено нашими прекрасними законами. А Січ, по суті, була недержавною військовою базою. Нехай спробує хоча б один з цих "генерал-хорунжих" організувати щось подібне і захищає народ. От тоді й може присвоювати собі якісь звання. Кишка тонка -- це вже буде стаття за організацію "злочинного угрупуваня" Це не бутафорствувати
Відповісти