У Любешівському районі половина виборчих комісій не має «кворуму»

У Любешівському районі половина виборчих комісій не має «кворуму»
Під час формування дільничих виборчих комісій напередодні виборів в об’єднаних територіальних громадах на Волині виникла низка проблем.

Про це йшлося під час прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА 27 жовтня щодо проміжних результатів спостереження за першими місцевими виборами у волинських ОТГ напередодні дня голосування.

Станом на день формування ДВК 75% з них були сформовані з недотриманням різних норм законодавства. Проте більшість комісій звернули увагу на зауваження ОПОРИ. Так, основними порушеннями було те, що фіксували подання кандидатур до складу ДВК у сільських і селищних громадах від сил, які не мають фракцій у парламенті, тож згідно із законом не могли подавати кандидатур. Зокрема, такі дії вчиняли представники «Укропу» «Свободи» та «Аграрної партії України».

Чи не найбільшою проблемою стало те, що у низці ДВК не дотрималися вимог щодо чисельності комісій. Закон чітко визначає їх обсяг: для малих дільниць 10-14 осіб, для середніх - 12-16, для великих - 14-18 осіб. Проте, усі 36 ДВК у Любешівському районі сформували у складі 5-9 осіб – тобто, навіть менше обов’язкового для малих дільниць.

Координатор ОПОРИ Катерина Шарпата зауважила, що станом на сьогодні ситуація поліпшилася і понад половина дільниць довели свій склад до норми. Та ще майже 15 комісій залишаються у складі, у якому вони не мають повноважень працювати у день голосування. Ротації там відбуваються і нині.

У деяких ДВК до керівного складу мають бути включені представники різних партій. Проте у Турійському та Любомльському районі зафіксовані випадки, коли на кандидатури голови, заступника та секретаря комісії хотіли претендувати представники 1 партії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Любешівському районі половина виборчих комісій не має «кворуму»
27 жовтень, 2017, 15:28