Керівник спецоргану на Волині отримав квартиру в Росії

Керівник спецоргану на Волині отримав квартиру в Росії
Начальник управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації у Волинській області Дмитро Мартинов цього року отримав у спадок квартиру в Росії.

Відповідну інформацію посадовець вказав у повідомленні про суттєві зміни в майновому стані на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, - йдеться в матеріалі Юрія Горбача на шпальтах видання «Громадське. Волинь».

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації – особливий орган зі спеціальним статусом, який реалізовує державну політику у сфері захисту державних інформаційних ресурсів у мережах передачі даних, забезпечення функціонування Державної системи урядового зв’язку, Національної системи конфіденційного зв’язку, криптографічного та технічного захисту інформації.

До 2006 року цей орган був підрозділом Служби Безпеки України і називався Департаментом спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації.

Цей орган забезпечує урядовим зв’язком усі центральні і регіональні органи влади, військових. Також він розробляє вимоги і порядок створення та розвитку систем технічного захисту інформації, в тому числі і з обмеженим доступом, протидіє технічним розвідкам, охороняє відповідне майно.

З огляду на завдання і функції цього органу інформація про появу у високопосадовця Держспецзв’язку нерухомості на території країни-агресора виявилася несподіваною. Тому журналісти вирішили з’ясувати звідки з’явилася ця квартира та що ще пов’язує Дмитра Мартинова зі східним сусідом.

Спецслужба і 11 років у Спецзв’язку

Дмитро Мартинов працює в Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації з часу її створення, а точніше виведення з підпорядкування Служби безпеки України у 2007 році. До того посадовець ще якийсь час працював на офіцерських посадах в СБУ.

«Я був при Службі безпеки, потім плавно перейшов сюди у 2007 році. Там в мене була посада просто офіцера, старшого офіцера і все», – розповів Дмитро Мартинов.

До 2011 року він очолював сектор та відділ управління Держспецзв’язку в області. В лютому 2011 року став заступником начальника управління. На цій посаді пропрацював до березня 2015 року, коли спочатку став тимчасово виконувачем обов’язків начальника управління, а згодом і призначений на посаду начальника.

Скромні декларації чиновника

Декларації про майно та доходи Дмитра Мартинова за останні роки виглядають досить скромними як для керівника територіального органу влади. Серед членів сім’ї він вказує дружину Світлану Мартинову, яка працює начальником відділу діловодства у Головному управлінні Державної казначейської служби у Волинській області, сина Володимира та дочку Анну.

З року в рік Мартинови декларують луцьку квартиру площею 51,7 кв. м., яка записана на покійного батька посадовця Олександра Мартинова, та гараж площею 20,5 кв. м., який належить самому чиновнику. Однак, гараж Мартинових, судячи з декларацій, пустує – жодного транспортного засобу.

Змінюється у деклараціях лише обсяг доходів. У 2015 Мартинови отримали близько 185 тисяч гривень доходу. Із них більше 131 тисячі – зарплата Дмитра Мартинова, 47,7 тисячі гривень – зарплата Світлани Мартинової, 3300 гривень – стипендія сина та 4,9 тисячі – кредит у банку.

У 2016 році Дмитро Мартинов отримав майже 140 тисяч гривень зарплати, його дружина – 80,7 тисячі гривень зарплати та 124 гривні процентів у банку.

У 2017 році начальник управління Держспецзв’язку отримав 207,7 тисячі гривень зарплати, його дружина – 132,7 тисячі гривень.

Російський спадок від бабусі

У січні цього року Дмитро Мартинов подав на сайт Національного агентства з питань запобігання корупції повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, в якому зазначив, що у нього з’явилася квартира площею 40,7 кв. м. в Росії.

Оціночна вартість квартири становила 505 тисяч 453 гривні. Попереднім власником майна була громадянка Росії Анна Іванівна Мартинова.

Начальник управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації у Волинській області Дмитро Мартинов пояснив, що це його бабуся (наступні коментарі Дмитра Мартинова подані перекладеними з російської на українську, – авт.).

«Це в мене бабуся померла, а по заповіту квартира була написана на мене. Вона була на батька записана, батьки в мене рано померли, тому вона заповіт переписала на мене», – каже чоловік.

Посадовець відзначає, що через недосконалість системи подання електронних декларацій може здатися, що він цю квартиру купив. Розробники не продумали, що при поданні повідомлень про зміну майнового стану, майно може не лише купуватися, але й набуватися у спадок, і не внесли відповідний рядок з такою опцією в систему.

«Я телефонував разів п’ять (у Національне агентство з питань запобігання корупції, – авт.), всі розмови записані, то вони сказали, щоб подавав просто ніби я її купив. Ну, нема цього рядка про спадщину просто», – каже Дмитро Мартинов.

Посадовець додає, що усіма питаннями стосовно цієї квартири займалася його тітка:

-Я на тітку написав передав права спадщини на неї, щоб вона займалася цими правами продажу квартири. Зараз вона просто її продасть і все. Це робоче поселення Ішеєвка, Ульяновська область. Там де Ленін народився. У мене батьки звідти родом. Батько військовий, Ульяновське закінчив і по всій країні їздив. Зараз всі виїжджають звідти.

-А як він на Волинь потрапив?

-Служив, його направляли. Угорщина, Білорусь, Львів і вже тут осів.

-Якщо у вас є нерухомість в Росії, родина, це робить вас вразливим для російських спецслужб, на вас можуть натиснути. Не траплялося такого?

-Ну як натиснути? В мене нікого там немає уже. Вже не натиснеш.

Під час розмови Дмитро Мартинов дещо змінює пояснення і каже, що квартира не готується до продажу, а вже продана. Однак досі, і через два тижні після розмови, на сайті НАЗК немає повідомлення посадовця про це (за законом повідомлення має бути подане протягом 10 днів, – авт.).

-А хто цією квартирою користується?

-Та вона вже продана. Зараз я подаю дані і все. Там вже документи всі оформлені, а квартира уже продана, зараз я знову суттєві зміни внесу, що я її продав і все.

-Продали якимось місцевим мешканцям?

-Так, – відповідає посадовець.

Наявність родинних зв’язків із громадянами будь-якої держави не є порушенням, - СБУ

Журналісти звернулися до управління Служби безпеки України у Волинській області, аби дізнатися чи вважають у спецслужбі нормальною ситуацію, коли управління такого важливого органу як служба Держспецзв’язку очолює особа з родинними зв’язками та нерухомістю на території країни-агресора Російської Федерації, чи працюють в СБУ над виявленням осіб, які потенційно можуть потрапити під тиск спецслужб країни-агресора.

«В умовах протидії військовій агресії Російської Федерації Служба безпеки України з підвищеною увагою ставиться до будь-яких зв’язків громадян з країною-агресором. У своїй діяльності спецслужба діє виключно в межах законодавства України. Якщо виявлені ознаки злочину, правоохоронці негайно розпочинають досудове розслідування», – йдеться в офіційній позиції управління СБУ.

Однак, в спецслужбі зазначають, що сама наявність родинних зв’язків чи нерухомості на території Російської Федерації не є порушенням.

«Відповідно до законодавства України наявність родинних зв’язків з громадянами будь-якої держави не є правопорушенням. Діяльність Служби безпеки постійно спрямована на виявлення та попередження появи осіб у всіх сферах, які співпрацюють зі спецслужбами РФ. Адже країна-агресор не гребує будь-якими методами для вербування громадян України на свою користь. Тому ми постійно рекомендуємо населенню обмежити своє відвідування недружньої сусідньої держави», – додають в управлінні СБУ у Волинській області.

Із тими ж питаннями журналісти звернулися до голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Леоніда Євдоченка. Однак, за два тижні в Держспецзв’язку так і не змогли оприлюднити свою позицію із цих питань.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
до отриманого спадку! Він з пятої автоколони...
Відповісти
Вибачте,але цей інформаційний вкид не вартує виєдиного яйця.У нас президент є власником мільйонної доларової нерухомості на території країни-агресора і це нікого не турбує...
Відповісти
Не треба ганьбити порядну людину. У нас кожен другий має якісь родинні зв'язки з Росією. А отримати у спадок нерухомість, навіть у РФ, ніхто б не відмовився. А Мартинов чесно повідомив про свої статки на відміну від багатьох українських можновладців, за що його дехто хоче видаляти у багнюці.
Відповісти
СБУ треба придивитися до цього ідіота-журналіста Горбача, а не до Дмитра Мартинова. Знаю Мартинова особисто більше 20 років, знав і його покійного батька. І батько, і син - порядні люди. А те, що Мартинов не має великих статків ( і особистої машини у нього дійсно немає) - це лише свідчить про його чесність! Бо журналюгу Горбача дивує, а чому ж високопосадовець такий небагатий, невже не краде і хабарів не бере? Попривикали, що майже всі очільники держструктур в області живуть явно не по зарплатам, а "все, що нижито непосильною працею" записують на родичів. Дмитро Мартинов з цього ганебного ряду явно випадає. А ось псевдожурналіст Горбач - до нього спец.службам треба придивитися і зясувати, на чиє замовлення він робить спроби дискредитувати чесного офіцера українського спец.органу. Горбачу - ганьба!!!!
Відповісти
Останні новини
Керівник спецоргану на Волині отримав квартиру в Росії
28 квітень, 2018, 09:00