Як викрутка може стерти голівку шурупа?*

Як викрутка може стерти голівку шурупа?*
Стерта голівка шурупа – одна з найпоширеніших проблем, пов’язаних з неправильним використанням викрутки. Витягнути таку кріпильну деталь з дерева чи інших матеріалів доволі складно. Доводиться використовувати плоскогубці чи навіть дриль. В більшості випадків цієї проблеми можна уникнути, правильно вибираючи та використовуючи інструмент.

Причини пошкодження голівки

Стирання граней кріпильної деталі може бути викликане наступними причинами:

• Використання інструментів низької якості, стертих, деформованих, невідповідних будові кріпильної деталі.
• Використання викрутки неправильного розміру (особливо надто маленької).
• Тримання викрутки під кутом до вертикальної осі шурупа.
• Надмірний або недостатній тиск на викрутку. Намагання закрутити шуруп сильніше, ніж це потрібно.

Що робити?

Кілька простих порад дозволять уникнути описаної вище проблеми. Викрутка повинна щільно прилягати до заглиблень на голівці шурупа. Якщо лишається вільний простір, грані при обертанні викрутки стиратимуться.

Електричний дриль зазвичай не дуже добре підходить для закручування шурупів. Він не може створити достатній крутний момент при невеликій швидкості обертання робочої насадки. Якщо запустити дриль надто швидко чи недосить сильно натиснути на неї, біта вискакуватиме і стиратиме голівку. Бажано використовувати шуруповерт чи викрутку.

Форма викрутки повинна відповідати формі заглибин на голівці шурупу. Якщо кріпильна деталь має хрестоподібний шліц, не варто використовувати інструмент з прямим шліцем, і т.д. Хрестоподібний шліц дозволяє отримати більший крутний момент і краще запобігає проковзуванню, ніж прямий паз.

Важливо слідкувати за тим, щоб лінія викрутки завжди була паралельної вертикальній осі кріпильної деталі. Якщо інструмент знаходиться під кутом до шурупа, проковзування стає більш імовірним. Втримувати викрутку в пазі значно простіше, якщо вона розташована перпендикулярно до плоскості голівки.

Навіть якщо дотримуватися усіх вищевказаних порад, хоча б зрідка майстру доводиться зіткнутися зі стертими гранями шурупа. Якщо він ще не закручений, потрібно просто замінити його на іншу кріпильну деталь. Якщо ж його треба витягнути з дерева чи іншого металу, знадобляться плоскогубці. Ними потрібно міцно обхопити голівку шурупа, тягти його на себе і одночасно обертати.

Також не варто забувати про важливість придбання високоякісних інструментів. Така викрутка має ретельно вивірену форму, виготовлена з міцної сталі та добре підходить до певного шліцу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: викрутки
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.