Волиняни просять МОН повернути Уласа Самчука у шкільну програму

Волиняни просять МОН повернути Уласа Самчука у шкільну програму
Волинська та Рівненська обласні організації НСПУ ініціювали звернення до МОН із проханням повернути творчість українського письменника, журналіста, члена уряду УНР у вигнанні Уласа Самчука у шкільну програму.

Про це повідомила відома рівненська письменниця Ірина Баковецька на своїй сторінці у Facebook.

«Масштабну постать української ідеології та титана вітчизняної класичної літератури вилучили із загальноосвітньої шкільної програми. Мотивація (одна із) - відтворення автором жахіть голодомору, геноцидів щодо українського народу, нації тощо, що негативно впливають на психіку дітей. Так, хай наші діти не знають відвертої історії їхнього щасливого сьогодення. І що далі? Сьогодні - Самчук, а завтра - Шевченко, за нетерпимість та нетолерантність до московітів», - написала Баковецька.

Також вона опублікувала звернення творчих організацій Рівненщини та Волині з проханням передбачити у шкільній програмі вивчення творчості Уласа Самчука (1905-1987 рр.).

Як повідомив у коментарі Укрінформу голова Тернопільської обласної організації Національної спілки письменників України Олександр Смик, відповідний лист-звернення на підтримку волинських та рівненських колег готують і на Тернопільщині, де пройшло дитинство та шкільні роки Уласа Самчука.

Довідково:

Український письменник, журналіст і публіцист, редактор, член уряду УНР у вигнанні Улас Самчук народився у 1905 році на Рівненщині. Написав трилогію «Волинь», в якій описав збірний образ української молодої людини кінця 1920-х - початку 1930-х pоків, що прагне знайти місце України у світі та шляхи її національно-культурного й державного становлення. Ідейним продовженням «Волині» є повість «Кулак» (1932 р.). У романі «Марія» (1934) відтворено Голодомор як трагедію українського народу, у романі «Гори говорять» (1934) - боротьбу гуцулів з угорцями на Закарпатті.

Письменник помер у Торонто в 1987 році.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А Християнську етику не хочете повернути?...
Відповісти
Останні новини
Волиняни просять МОН повернути Уласа Самчука у шкільну програму
10 серпень, 2019, 19:45