Через кафе у луцькій багатоповерхівці ‒ сморід і тріщини у стінах

Через кафе у луцькій багатоповерхівці ‒ сморід і тріщини у стінах
Жителі дев’ятиповерхового будинку на проспекті Молоді, 12 у Луцьку обурені: під їхніми вікнами без їхньої згоди з’явиться два нових кафе.

Мешканка будинку Ірина Луцака розповідає, що їхній будинок проектувався як житловий з першим поверхом, призначеним для магазинів.

Час минав і на першому поверсі побудували не лише магазини, а й кафе «Орієнт». Опісля близько десяти років тому до нього добудували кухню зі сторони внутрішнього двору будинку.

Таке сусідство жителів багатоповерхівки не радує. Стосунки загострилися, коли у кафе «Орієнт» та сусідньому ТЦ «Ранет» почався капітальний ремонт, який триває вже два місяці. Згоди на проведення робіт і переоблаштування приміщення ніхто у жителів не питав. На всі звернення мешканцям відповідають, що з дозволам все гаразд.

«Прибудували. Ми слухаємо тут музику, скаржимося, боремося і ніякої уваги вам не приділяють. Тепер вони роблять реконструкцію приміщення. Валять там стіни, перебудовують. Крім того магазин «Ранет» прибудовує там ще одне кафе. Тепер у нас буде два кафе», - каже Луцака.

Мешканка іронізує, що тепер у мешканців буде завжди «свято».

Скаржаться жителі не лише на галасливих відвідувачів, які, мовляв, гуляють до першої ночі, а й на вентиляційні труби з кухні кафе «Орієнт», аромати яких вдихають на кількох поверхах.

«Тепер у «Ранет» виводять з кухонної труби витяжку вздовж наших вікон до дев’ятого поверху. Цю трубу, діаметром 30 сантиметрів, будуть утеплювати. Тобто, це буде «бочка» у півметра, яка тягнутися буде до самого верху і люди будуть слухати цей мотор», - нарікає Ірина Луцака.

18 червня жителі запросили оглянути місце будівництва спеціалістів з управління архітектури та містобудування міськради, представників товариства «М.Ж.К.», яке обслуговує будинок, інспекцію з будівельного контролю та самих підприємців.

Втім забудовники на місце не прийшли. Учасникам зібрання не вдалося додзвонитися до забудовника кафе «Орієнт» Чернецького С.Б..

Головний архітектор проекту ТЦ «Ранет» Володимир Затіраха у телефонній розмові з мешканцями повідомив, що кращого способу вивести вентиляційну трубу, ніж через усі поверхи, немає. Мовляв, якщо провести трубу по даху добудови на першому поверсі, то мешканці відчуватимуть запахи.

Переймаються жителі і за цілісність будинку. На фасаді будинку зі сторони проспекту Молоді вже з’явилася тріщина на рівні сьомого поверху.

«У зв’язку з цією реконструкцією працює вібраційна техніка. З однієї зі сторін фасаду можна вже помітити тріщину. В «Орієнті» вибили кусок несучої стіни і підставили металеву конструкцію. Конструкція значно слабша за бетон чи цеглу. На це ніхто не звертає увагу», - переконує мешканець будинку Віталій Шабала.

Жителі багатоповерхівки 16 травня 2013 року подали скаргу на будівництво до управління містобудування та архітектури. Відповіді поки що не отримали.

Чиновники ж побули на будівництві не довго, а висновок про ситуації надав лише представник Держбудінспекції.

Заступник начальника інспекції державного архітектурно-будівельного контролю В’ячеслав Королюк зазначив, що протягом 5 днів будівництво у кафе «Орієнт» перевірять.

Що ж до ремонту у ТЦ «Ранет», то поки що офіційних звернень не було, - каже чиновник. Однак додає, що оскільки є зауваження мешканців, то і на цьому будівництві буде перевірка робіт.

Втім, як зазначив Королюк, проводити перевірку проектної документації може лише Укрдержбудекспертиза. А такі послуги - платні.

Тут має «вирости» труба вздовж спальних кімнат
Тут має «вирости» труба вздовж спальних кімнат
Жителі кажуть, що замість бетонної перекладки над трубою лише поштукатурили та поклали цеглу
Жителі кажуть, що замість бетонної перекладки над трубою лише поштукатурили та поклали цеглу
Витяжка з кухні кафе «Орієнт»
Витяжка з кухні кафе «Орієнт»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: проблема
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А що в цьому будинку скільки він існує з 1991 року в подвалі постійно стоїть вода, яка є розповсюдувачем лічинки комара нікого не хвилює? Цей будинок рано чи пізно зруйнується.... Тільки на цей раз загине набагато більше людей ніж на Рівненській,109. Інженер-будівельник з 40 річним стажем....
Відповісти
то ти ще і пророк...
Відповісти
народ дивний, не знає що робити)
а от цум згорів свого часу
Відповісти
а в них на кухнях сморід ще більший стоїть, хай в себе винюхують. Тріщина на 7 поверсі, ну то питайте що роблять на 6. Всі такі грамотні, всі будівельники, всі спеціалісти, задовбали вже ці грамотєї.
Відповісти
Я знаю точно що у власників приміщень в яких проводиться капітальний ремонт є декларація на початок будівельних робіт, а це шановні "писаки" є документ який надає право проводити усі будівельні роботи, чого ви цього не написали....
Відповісти
подякуємо пану Романюку і т.з. епутатам міської ради!!!
Відповісти
А при чому тут рРоманюк... Він дозволу на реконстрекцію не видає...
Відповісти
Молоді, 8а, Соборності, 8 - будівлі приблизно одного строку зведення - там без жодних реконструкцій і без жодних барів вже давно проведено роботи з укріплення будівлі. Запитуйте в будівельників, тих що будували. Доречі на Рівненській, 109 теж буди порушені норми будівництва!
Відповісти
+5 Прораби вкрали цемент цеглу положили на пісок з голиною а тепер бля маємо те шо маємо..
Відповісти
На Соборності 26, ще крутіше там "Меркурій", застяна арка, і кожен місяць відкривать 35-40 справ... Ьез пера страшно там ходить)))... Але все добре, власник проплачує і все відкрито)))Ось так і живем
Відповісти
Любые манипуляии с несущими стенами опасны и ведут к их ослаблению. И сколько бы вас не успокаивали так називаемые "специалисты" что распил окон и превращение их в двери и витрины очень даже безопасно – не верьте.
Стена высотой в 30 метров и весом в десятки тонн несет на себе еще и бетонные перекрытия (около 100 штук в девятиэтажном доме)и всё что на них, стены-перегородки, мебель и т. д. Теперь представьте какое давление испитывает она на уровне первого этажа (а именно здесь прорезают двери и окна для магазинов). При таком давлении некачественный кирпич может трескатся с силой сопоставимой с силой разрыва снаряда. Это игра в рулетку, учитывая не всегда высокое качество раствора и кирпича, старение материала, частую затопляемость подвалов, что ведет к проседанию грунта в подошвенной части стены и ряд других факторов.
Мне могут возразить, что в скольких домах уже попробивали и ничего. Да результат варварского отношения к жилищному фонду будет всплывать со временем. Для прямого обрушения нужно, чтобы сошлось рад трагических факторов. Но знайте, что изувеченая стена висотного дома, в нижней её наиболее уязвимой части – один из них а возможно и главный. И чем больше будет таких домов, тем выше степень риска.
Я очень надеюсь, что Бог не допустит трагедии, как на Ровенской, но советовал бы лучанам очень внимательно отнестись к этой проблеме, ведь это безопасность вас, ваших родных и вашего имущества, зачастую единственного.
Відповісти
Тут ніхто не вирізає пройоми на двері.... Є ДЕКЛАРАЦІЯ ПРО ПОЧАТОК БУДІВЕЛЬНИХ РОБІТ, що ще треба...
Відповісти
Читаю уже в который раз ваши рассуждения, как по мне, то они рассчитаны на бабушек и дедушек. Вы бы уважаемый, выложили на облако эпюры с расчетами, как нагружается оконная перемычка до превращения окна в двери, и как будет изменяться нагрузка, и соответственно реакции этой перемычки, после превращения окна в двери. Вот тогда можно аргументировано доказывать, а так все это детский лепет для лохов.
Відповісти
Тобі, дурна бабо, кажуть щоб взагалі не чіпати стіни будинків, які простояли вже 20-30 років, якщо не хочеш прокинутися так як на Рівненській. Тріщину на стіні бачиш? О то і воно.
Відповісти
якщо взагалі прокинутись ...
Відповісти
Останні новини
Через кафе у луцькій багатоповерхівці ‒ сморід і тріщини у стінах
18 червень, 2013, 13:02