Як і чому потрібно навчати підлітків фінансової грамотності?*

Як і чому потрібно навчати підлітків фінансової грамотності?*
Численні дослідження показали, що гроші – це одна з тих сфер, у яких підліткам не вистачає знань. Досить багато представників підростаючого покоління зовсім не розуміють, як економити гроші, правильно їх розподіляти, та навіщо взагалі це потрібно. І значною мірою ця прогалина в знаннях пояснюється тим, що батьки зовсім не навчають дітей фінансової грамотності. Частіше дорослі розмовляють про шкоду алкоголю, наркотиків, азартних ігор, однак про фінанси чомусь забувають. В результаті підлітки потрапляють в скрутне становище, тому що зовсім не мають правильної підготовки. Що ж можуть зробити батьки, аби виправити ситуацію?

Навчання через гру

Діти не надто полюбляють засвоювати інформацію, подану в нецікавій формі. Ігри – зовсім інша річ. Вони веселі та навчають легко. Сьогодні ви можете знайти багато таких ігор, найвідомішою з яких є «Грошовий потік» - https://business-games.com.ua/. Не потрібно ускладнювати уроки важкозрозумілою спеціалізованою лексикою. Навчання на прикладах з життя – ось найкращий варіант.

Подавайте приклад

Дитині потрібно не лише пояснювати, як діяти правильно, але й підкріплювати сказане власним прикладом. Незалежно від того, є ви експертом у фінансах чи ні, завжди відверто розповідайте дітям про свої успіхи та помилки. Однак при цьому не забувайте постійно вдосконалюватися, аби подавати приклад. Зробіть сімейним правилом витрачати менше, аніж заробляєте. Постійно фіксуйте зростання заощаджень. Інвестуйте гроші та показуйте дітям, як вони приносять прибуток.

Дослідження Кембриджського університету показало, що вже до 7 років у дітей починають формуватися грошові звички. Якщо вони бачать, що батьки марнотратні, ця модель поведінки буде скопійованою. Подавайте здоровий приклад.

Будьте відверті щодо витрат

Один з найкращих методів навчання підлітків керування фінансами – бути відвертими щодо витрат і прибутків. Часто батьки схильні приховувати інформацію щодо того, скільки заробляють. Однак ці речі краще обговорювати відверто. Діти повинні розуміти, звідки беруться гроші, та що їхні запаси у батьків не є безкінечними.

Продемонструйте дитині альтернативну вартість речей. Приклад: «Якщо ти купиш цю відеогру, в тебе не лишиться грошей на кросівки». Так підліток прийматиме зважені рішення та розумітиме їх наслідки.

Відкрийте накопичувальний рахунок

Відкриття банківського рахунку для дитини є досить поширеною практикою в багатьох країнах. Рахунок повинен бути саме накопичувальним – не давайте підлітку можливості використовувати кредитні кошти. Так дитина краще розумітиме цінність грошей, оскільки власні заощадження їй більше хочеться зберігати та примножувати.

Почніть з невеликих витрат

Зазвичай підлітки не мають якогось стабільного великого прибутку. Однак часто вони все ж підзаробляють чи отримують від батьків певні суми. Тому вони цілком можуть взяти на себе й якісь витрати. Наприклад, ви можете пояснити, що підліток повинен сам оплачувати свій абонемент у спортзалі чи Інтернет-підключення. Витрати повинні бути невеликими, але достатніми для того, аби навчити дитину складати щомісячний бюджет.

Розкажіть про кредити

Кредитна карта може бути корисною для людини, яка є досить зрілою для користування ними. Якщо ж підлітки не розуміють специфіки кредитування, позики можуть стати дуже небезпечними. Поясніть, як працюють банківські кредити, які переваги та недоліки вони мають. Привчайте дітей використовувати власні, а не чужі кошти. Набагато ефективніше вміти інвестувати та отримувати прибуток, аніж постійно позичати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як і чому потрібно навчати підлітків фінансової грамотності?*
25 вересень, 2020, 00:23