Лучани перестали сортувати сміття. ВІДЕО

Лучани перестали сортувати сміття. ВІДЕО
У Луцьку вже кілька разів пробували впровадити роздільний збір сміття. У 2018 році на вулицях міста навіть почали з’являтися контейнери для сортування різного виду сміття: окремі ємності для сухих відходів, вологих та для ПЕТ-пляшок. Однак повноцінно цей проект так і не запрацював: частина містян продовжує скидати усе сміття разом і нарікає: все одно його забирає одна й та сама машина.

Що відбувається із сміттям, яке лучани викидають у контейнери, показали в сюжеті 12 каналу.

Отже, 2018-й рік: у Луцьку – спроба запровадити роздільний збір сміття. Саме тоді КП “Луцькспецкомунтранс” виграло європейський грантовий проект “Екологічна дружба понад кордонами” і гроші на закупівлю дала не міськрада, а адміністрація краю німецького міста Ліппе. На облаштування виділили 32 тисячі євро.

У Луцьку почали встановлювати окремі контейнери для сухої фракції, мокрої та ПЕТ-пляшок, а ще – монтувати сміттєсортувальну лінію в Брищі.

Увесь бюджет проекту складав 52 000 євро. Сюди входило не лише облаштування смітників, а й інформаційно-просвітницька робота щодо роздільного збору сміття.

Чинний директор КП “Луцькспецкомунтранс” Сергій Андрієвський каже: ефект від цього тоді справді був. А нині ж люди стали забувати необхідність сортувати відходи:

“Я не знаю, з чим це пов’язано. Може, це ще COVID, робота інформаційна перестала вестися, що в навчальних закладах, що з мешканцями”, – каже Сергій Андрієвський.

Нині ситуація з наповненням сміттєвих контейнерів справді невтішна: багато людей викидають і суху, і вологу фракцію разом.

Це ускладнює подальшу роботу із цими відходами. Бо далі спецтранспорт має забирати окремо вологі відходи, окремо сухі. Перші відправляють на полігон у Брище, а другі – на сміттєсортувальну лінію, що на вулиці Трункіна в Луцьку.

Вона працює уже два роки. За одну зміну тут опрацьовують 40-45 тонн сміття. Йде на переробку лише 5% від загальної маси. Відібрана вторсировина потрапляє в окремі сітки. Це ПЕТ-пляшки, скло, метал та алюміній.

Однак лучани кажуть, що не сортують сміття, бо не раз помічали, що усі відходи забирає одна й та сама машина. Це підтвердили і в КП “Луцькспецкомунтранс”. Сергій Андрієвський зізнається, що через деякі технічні проблеми зараз справді курсує лише один автомобіль, який забирає усе сміття. Але це триває лише три тижні й незабаром закінчиться. Тож він закликає усіх таки сортувати відходити.

Хай там як, а почати треба з найменшого – сортування, а для цього ще нема належних умов у всіх дворах Луцька. Та й окрім контейнерів потрібні сміттєсортувальні лінії, а головне – переробні заводи.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
сортування працює тільки тоді коли працюють всі його ланки, а не машина поламалася
Відповісти
Брехня брехнею.Сортоване сміття збирає завжди одна машина.Все в одну купу. Тоді навіщо його сортувати?
Відповісти
Як можна так нахабно брехати, що одна машина їздить лише 3 тижні?
Це брехня в стилі припиздента Зеленського.
Відповісти
В цілях власної наживи видушили з ринку приватну фірму Вторма,контейнери якої дуже зручні і неповторні для збору ПЕТ-пляшки,а тепер брехун плаче.
Відповісти
Дійсно правда.Була ця приватна фірма з хорошими контейнерами для пластику,так ні,ми не так хочемо(свої недолугі) і ось результат.Все в купу і купа сміття біля контейнерів і вітер все розносить.Де міська влада?Де сортування,контроль,вивіз,сортувальна лінія,і накінець завод,який так обіцяли?
Відповісти
Реальний приклад господарювання по чиновничому. Виграти ґрант. Витіснити приватну фірму. Все просрати. Бабло освоїти... розумні виборці знову виберуть)))
Відповісти