У луцькому коледжі директор вимагає з педагогів гроші?

У луцькому коледжі директор вимагає з педагогів гроші?
Депутат Волинської обласної ради Ігор Гузь просить, щоб прокуратура перевірила коледж технологій, бізнесу та права Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Як повідомляють у прес-службі депутата, 3 вересня, під час сесії облради депутат Ігор Гузь озвучив запит з приводу можливих порушень з боку директора коледжу Станіслава Щеблюка (на фото).

Однак, обранці громади запит колеги не підтримали.

Гузь вирішив не відступати і надіслав звернення прокурору Волині.


Публікуємо документ без змін та правок


Прокурору Волинської області Параці А.А.
Депутатське звернення
Шановний Андрій Андрійович!

До мене як до депутата Волинської обласної ради звернулись окремі працівники та студенти Коледжу технологій, бізнесу та права Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки з проханням допомогти розібратись в наступній ситуації.

З їхньої точки зору у вищенаведеному навчальному закладі здійснюються систематичні порушення чинного законодавства з боку директора – Щеблюка Станіслава Германовича.

1. В коледжі введена практика збору грошей з викладачів для проведення різного роду заходів (методичних об’єднань, конкурсів, зустрічей). В минулому навчальному році офіційно з кожного викладача коледжу було зібрано біля 400 грн., що в сумі складає до 30 тис. грн. Ці гроші були передані особисто в руки директорові. Проте ніякого звіту щодо витрати цих грошей колектив не отримав. На що витрачені ці кошти до цього часу ніхто не знає. Люди гроші здають, тому що бояться переслідування і врешті-решт втрати роботи.

2. В цьому навчальному році на засіданнях всіх циклових комісій було офіційно заявлено, що кожен викладач повинен здати гроші в розмірі посадового окладу, так як ці гроші потрібні на акредитацію навчального закладу. Як, директор керівник навчального закладу може дозволити це робити? А якщо він про це не знає, то для чого він такий керівник? Це повинно бути все під його контролем.

3. Виплата преміальних коштів. Чому працівники коледжу не отримують матеріальну допомогу за свою роботу уже 2 роки? Просимо розібратися, чи і адміністрація коледжу не отримувала. А якщо отримувала, то чому не аналізувалося це питання на зборах трудового колективу? Інформація про преміювання приховується, в цьому питанні немає прозорості.

4. Благодійну допомогу за останні роки заклад отримав десятки тисяч грн., проте, всі кабінети в коледжі ремонтуються знову ж таки за гроші студентів (меблі, вікна і т.д.). Куди направляється благодійна допомога ніхто про це не знає, ніхто про це не звітується. По суті студенти і їх батьки платять двічі благодійну допомогу і вкладають гроші в ремонт кабінетів.

5. Три роки підряд в коледжі працював міжшкільний комбінат. Учні шкіл № 7 і № 10 могли здобути професію кухаря і продавця. Учням читалися вибіркові предмети (це можуть підтвердити і діти і викладачі). Журнали обліку прочитаних годин були відсутні, заробітна плата видавалась із рук в руки (тобто без документів). Покажіть мені, будь ласка, навчальну програму, де читається лише декілька предметів для здобуття робітничої професії. Немає. А хто ж читав інші предмети і куди пішли ці кошти? Хто, за що і як виставляв учням оцінки? Де відповідна документація по міжшкільному комбінату? Поясніть.

6. Виплата відпускних грошей. Згідно чинного законодавства працівник за три дні до початку відпустки повинен отримати відпускні. Аналізуючи це питання, скажіть, як наш вчитель може повноцінно оздоровитись і відпочити, якщо гроші на протязі відпустки виплачувались по частинах? А остання частина грошей надійшла 28 серпня, коли вже всі вийшли з відпустки. А де гроші за платні групи, адже студенти платних груп розрахувались до кінця навчального року?

З огляду на вищевикладене, прошу здійснити перевірку вищенаведених фактів та надати відповідь у встановлений законом термін.

Сподіваюсь на підтримку та розуміння.

Депутат Волинської обласної ради Ігор Гузь

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 35
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Який СОРОМ!!!
Відповісти
Капець Щеблюку, догрався.
Відповісти
Тож треба п. директору хатку збудувати. Що ж тут нового?
Відповісти
Соромно патріоту, "свободівцю", та й рідної мови не знати...Граматичних помилок - безліч...Сором...Чи як любить пан Гузь кричати: "Ганьба!". Вчіть мову, або найміть "спічрайтера" грамотного... Брак освіти не компенсувати національною ідеєю... І це депутат...Ганьба! Вчи мову, бо інакше, "в сумі складає" погане враження...
Відповісти
Нади бога, написали йому з того коледжа інформацію, а він у звернення. Що важливіше, взяти за жбари директора харугу чи придиратися до коми і крапки?
Відповісти
ТАм не тільки директор бере хабарі там дуже оперативно та оригінально бере хабарі І.В. -зауч цього коледжу через свої викладачок організовано про це знають учні та відповідно платять. суцільна корупція в цьому коледжі .
Відповісти
Так коледж БІЗНЕСУ і ПРАВА. А на чому ж базується український бізнес і юриспруденція як не на корупційних схемах?
Відповісти
а ви давали?
вони до нього доходили?
цікаво, І.В. в мене викладав - і жодного хабаря
я ніколи не платив у коледжі!
Відповісти
А ви давали?
Скільки вчився - ніколи не платив.Знав куди поступав.Щоб здати екзамени іт.п. без вимагань "бо непоставлять оцінку" так як в інших вузах і коледжах буває.Друзі знайомі вчились і розповідали що до чого,по їх рекомендаціях і поступав саме сюди бо не міг оприділитись.
А на рах конкретної людини,не викладав нічого,хоча як розповідали то людина строга але оцінює лише по знаннях.
Відповісти
а мої діти платили і зі слізьми додому приходили, а одній не дали, то хотіла 3-ку поставити, добре, що комісія адекватна була, не дали це зробити
Відповісти
Не підтримали Гузя, бо такий безграмотний запит підтримувати соромно. Хочиш про себе заявити - віділяйся розумом, а не безграмотністю. Хто має справу з бюджетними коштами, той добре знає, що таке цільове використання та захищені статті ( є фінансування - є витрати, все просто), якщо у депутата є підозри, то треба подавати спочатку запити, добиватися звітів про використання таких коштів, а вже потім піаритися в засобах масової інформації. Облив людину брудом, а якщо це виявиться безпідставним, вибачитися буде як завжди "СЛАБО"? Зі слів депутата всі звинувачення базуються на " мені там хтось сказав", чи у нього є офіційне звернення?
Відповісти
проплатили ГуСю за наклеп і все.а йому що,гроші лишні не потрібні?
Відповісти
а це ті,хто проплатили наклеп пишуть певно
Відповісти
Дуже не серйозно зі сторони пана Гузя без фактів та об'єктивних причин підіймати галас такий, це смішно, не дивно, що колеги не підтримали його наміри. Облити безпідставно брудом будь-яку людину легко, але перед тим необхідно включати мозок. Це нагадує сплановану проплачену акцію.
Відповісти
Нікого брудом Гузь не облив. Він звернувся із зверненням до прокурора, щоб розібралися. А журналісти висвітлили його звернення. То хто кого облив брудом?
Відповісти
Соромно за наших депутатів. Чув дзвін...За такі наклепи потрібно зустрічну заяву на Гузя. Нехай підтвердить, а от чим і як це вже питання. Язиком "ПРОЧЕСАТИ" вже не допоможе.
Відповісти
необдумана безглузда заява без офіційного підтвердження певно(хтось сказав зробити,дав на лапу,та ще й піар на халяву)
Хто ж від такого відмовиться =D
Відповісти
цікаво, чи читає Гузь кримінальний кодекс та інші нормативні документи, чи він такий же далекий від юриспруденції, як і від здорового глузду?
Відповісти
вірю. що правда, сам с цим стикався і не одноразово, там у викладачів вже такси свої є, навіть прямо говорять, не соромлячись, треба ж тому гаду щерблюку здавати, то і викладачі збивають, екзамен 200грн, за практику 500грн невідомо за що. або завалать, давно вже це зробити треба було, Щерблюка за грати, щоб інші боялись.
Відповісти
правда 100%
Відповісти
соромно за наших викладачів, з парти до хабарів привчають, навіть у тих, хто хоче вчитись, дивлячись на таке здирництво, то бажання пропадає, студенти об'єднуйтесь є шанс корупцію придушити, може хоть трохи апетит пропаде, ато вже той щерблюк таку пику наїв за останні роки, ганьба!!!!!!!!
Відповісти
Ну тут не знаю кому ганьба. Вчився в коледжі,ніхто нічого не вимагає, а шукають кому заплатити горе студенти, які протирають штани бо батьки заставляють ходити на навчання. Ганьба таким батькам за таких дітей, спочатки заставляють вчитися, потім шукають тепле місце де і хто їх візьме на роботу, бігають за ними соплі витирають.
Відповісти
та ну 10 років назад вчився? дитина вчилась в школі на 8-12баліа, а тут горе студентом стала, без хабарів
Відповісти
я вже третій рік навчаюся в цьому закладі, і ця інформація , а особливо коментарі, викликали в мене феєрверк негативних емоцій і обурення!! Все що вище сказане у цій статті це брехня!!!!! Викладачі закладу викладають предмети на найвищому рівні і ніхто не вимагає хабарів!! а мамам я скажу що це не школа!! і ніхто заставляти ваших дітей вчитися не буде , і за ними ніхто бігати не буде , щоб прийшли перездали щось , доздали і так далі!!! студенти самі відповідають за рівень своїх знань!! третій навчаюся і мені жоден з викладачів ніразу не натякнув на хабар!!
Відповісти
Повірте, там твориться "бєзпрєдєл". Нажаль, іншого слова підібрати просто неможливо...
Відповісти
Подивіться щорічну статистику звільнень з даного коледжу і будете вражені цинізмом. Кожного навчального року з коледжу звільняють безпідставно без пояснень 10-12 викладачів, а це десь 15% викладацького складу. Зі всіма новими викладачами по черзі проводять "бесіди", в яких пояснюють "правила гри" в коледжі, ті хто не згодні дуже швидко або самі звільняються через психологічний тиск, або їх звільняють.
Відповісти
Студенти доречі теж в даному коледжі діляться на "касти": "звичайні" та "директорські". "Директорські" - це ті, хто проплатив директору сесію і повинен отримати стипендію, списки "директорських" студентів подають викладачам перед сесією. Що саме жахливо, що це все поставлено на поток. Я вже мовчу про те, що освіта заступника директора з навчальної роботи Макарука І.В., який ще і викладач коледжу, взагалі не педагогічна, а він отримав право "керувати" і "спрямовувати" діяльність педагогів, та й взагалі за досить короткий термін зробив "карколомну" педагогічну карєру.
Відповісти
Працював певний час в даному коледжі і бачив зсередини те, що там діється. Склалось таке враження, що це не державна освітня установа, а приватна фірма, можна навіть сказати закрите акціонерне товариство, яке очолюють Щеблюк С.Г. та його "сірий кардинал" Макарук І.В. Щеблюк займається здебільшого "фінансовими питаннями" та репресіями щодо неугодних викладачів, а Макарук здійснює тотальний контроль над викладацьким складом. Допоміжну роль, але не останню, в цьому тандемі займають заступники та завучі, які допомагають "заробляти" гроші керівництву закладу. Викладачів поставили в рабське становище, здійснюється психологічний тиск, залякування, шантаж і в кінці кінців звільнення викладачів, які не бажають брати участь у корупційних схемах адміністрації.
Відповісти
Їхала в маршрутці та мимоволі почула розмову двох жінок, діти яких нещодавно склали вступні іспити.По розмові я зрозуміла , що одна із них розлучена, а інша підприємець. Вони обговорювали розмір хабара для поступлення на безоплатну форму навчання та економічний зиск відповідно до розміру степендіі у тому бізнесово-правовому навчальному закладі... У мене зипитання , а довідку з соцзабезу додавали про малозабезпеченість директору? Бо підприємець в минулому році платила за поступлення 600 доларів, а в цьому році одинока мама - 300 доларів. Жіночки! Ви самі розводите корупцію і тому ж навчаєте своїх дітей, а адміністрація того "правового" коледжу жиріє. Де ж ті правоохоронні органи??? Ви одне одного варті!!!! Ті хто дає і та хто бере!!! Просто шкода ваших дітей, бо вони будуть жити по таким самим "законам" і правилам, яким ви їх навчили. Усіх все влаштовує. З наступаючим Днем "вчителя"!!!! Запасаємось попкорном і дивимось уважно телевізор, ім ще й премії і грамоти за хорошу роботу дадуть.))))))
Відповісти
Пане Щеблюк, перед тим як брудом обливати своїх колег, омовляти їх, ламаючи тим самим людські долі, що є особливо характерним для Вас, треба перш за все в ситуації розібратись. Але людина здатна самостійно робити висновки лише тоді, коли живе за власний рахунок, але коли за чужий - тоді й думки даеко не свої. Хто живе і діє за рахунок інших – ПАРАЗИТ. Людина-ПАРАЗИТ - істота хитра, якій щоб "тримати марку", не потрібно рости самому. Досить усього лише принижувати інших людей, щоб залишатися «на рівні». Куди простіше опускати своє оточення, ніж реально просуватися у власній еволюції. Але сурогат " розвитку" шляхом приниження інших людей - це фейк, імітація розвитку, мертвий муляж, який на ділі є скоріш власною деградацією. Для ПАРАЗИТА «свої» лише ті, хто корисний у тому сенсі «свої», що повинні допомагати йому. Але ПАРАЗИТ, на жаль не може відповісти їм взаємністю. У важкій ситуації ПАРАЗИТ в першу чергу торохтій і ледар, який не замислюється про тих, хто робить усе, що потрібно. Домовленості для ПАРАЗИТА річ абстрактна : "Моє слово: я його дав, я його і назад візьму". Характерне перекладання своєї відповідальності за те, що сталося на інших. У ситуації за обмежені ресурси ПАРАЗИТ шукає можливості обійти загальні для усіх правила і все-таки вирішити питання на свою користь, та хоч би і нечесним шляхом. Мрія ПАРАЗИТА - дружити з Удачею і знайти «скатертину-самобранку», щоб завжди мати безкоштовну халяву. У небезпечній ситуації ПАРАЗИТ спочатку не робить нічого, сподіваючись на «авось», а коли грім гряне - плаче, благає його врятувати, щоб привернути увагу тих, хто може йому допомогти. Коли зовсім припекло - він боягуз, втікає, зраджує, підставляє, омовляє, бреше, кидаючи усіх, не думаючи ні про кого. Упіймали - він зрадник, здасть усіх, аби врятувати себе. Ну що ж, так чи інакше, хто бере на себе чужі гріхи, той безсумнівно повинен за них і відповісти!..
Відповісти
Важко сказати, скільки саме «хороших людей» обслуговують наші навчальні заклади в системі вищої освіти. Цілком ймовірно, що їхня кількість вимірюється тисячами.«Хороші люди» утворюють окрему категорію зі своїми специфічними функціями. У найпростішому випадку «хороші люди» забезпечують закладу освіти додатковий притік грошей у вигляді «конвертів вдячності».. Проте через них можуть надходити й інші ресурси, таких як «спонсорська допомога», «благодійні внески», «безповоротні пожертвування», та ін.
Не секрет, що наша країна здебільшого націлена не на виробництво благ, а на їхній розподіл та перерозподіл. Ця засаднича обставина нашого життя створює стійку потребу в «хороших людях» як «своїх» у різних сегментах суспільного організму. Діти впливових посадовців, політиків чи бізнесменів стають своєрідними «агентами» корпоративної підтримки і залежність навчального закладу від таких «хороших людей» дуже велика.
З феноменом «хороших людей» великою мірою пов’язаний кадровий непотизм і фаворитизм у вищій освіті, а також надмірна тривалість перебування одних і тих же людей на керівних посадах. Задля стабільності доступу до благ необхідно гарантувати стабільність позицій «хороших людей», а це досягається через стабільні контакти, традицію, спадковість.
Зрештою, коледж міг би просто надавати «хорошим людям» хорошу освіту, але справа в тім, що в суспільстві розподілу цінність вищої освіти невисока. «Хорошим людям» не критично потрібні хороші знання, але їм виявляється необхідний диплом про вищу освіту державного зразка, без якого практично неможливе працевлаштування на державній посаді. Інституційна безальтернативність диплому державного зразка створює стабільний попит на цей документ. По суті між закладом вищої освіти і «хорошими людьми» відбувається обмін: диплом державного зразка обмінюється на доступ до благ, що існують в грошовому еквіваленті. Все це можна розглядати як ринок, на якому є товар і є покупець. Тільки зміст товару під назвою «вища освіта» поступово трансформується в контексті існуючої кон’юнктури.
Побутовість, звичність, з якою говорять про подібні корупційні практики, свідчить про те, що вони стали елементом повсякдення. В середовищі освітян корупція майже не викликає обурення. Якщо на неї і звертають увагу, то не для того, щоб викорінювати чи засуджувати як аморальне явище. Коли аморальність є масовою, вона стає частиною моралі. Корупція у вищій освіті сьогодні перетворилась на систему звичаїв, потреба в якій викликана радше способом життя, ніж чиїмись лихими намірами.
Можна привернути увагу громадськості до проблеми корупції, можна викрити когось і покарати, встановити жорсткіші правила. Напевне, це дасть якісь результати. Але чомусь думається, що вони будуть мати тимчасовий характер. Рано чи пізно репресії послабнуть, і тоді все повернеться на свої місця. Корупційні практики будуть відтворюватися, оскільки для них є якісь глибші, фундаментальні причини….
Відповісти
«Корупція руйнує суспільну свободу. Це духовне і моральне поневолення суперечить гідності людини, відбирає майбутнє, викривлює стосунки між людьми. Для корумпованої особи інші люди є просто засобами для досягнення вигоди…. Окремим видом зла, яке багато з вас відчувають найгостріше, є корупція в освіті. Вона приносить вам моральне спустошення та безнадію. Коли дитина із шкільної лави починає усвідомлювати, що формула успіху – це обман і хитрість, а не талант і праця, то її відчуття справедливості притуплюється. Згодом таке розуміння, що справедливості не існує, а закон можна порушити – учень чи студент несе далі. Бажайте великого! Не дозволяйте нікому применшувати свої мрії чи амбіції! Вчіться! Працюйте! Будьте чесними! Не давайте хабарів та не мовчіть, коли їх у вас вимагають! Корупція боїться світла і публічності. Не бійтеся того, що спочатку почуватиметеся безсилими і вам кричатимуть навздогін: «Дивак! Ускладнює собі життя». Такими самими диваками в очах фарисеїв виглядали молоді люди, які стелили свій одяг перед Ісусом, що входив у царське місто, та зрізали молоде гілля з дерев, вигукуючи: «Осанна! Благословен, хто йде в ім’я Господнє!» Спротив корупції викликає шалену протидію тих, хто не бажає змін. Так само і законовчителі вимагали від Ісуса, щоб молодь замовчала. Одначе Його відповідь була: «Якщо вони замовкнуть – каміння кричатиме!» Якщо замовкне сьогодні перед неправдою молоде серце – заволає до Бога сама українська земля!» Верховний архієпископ Києво-Галицький, митрополит Київський — предстоятель Української греко-католицької церкви Святосла́в Шевчу́к.
«Не бійтеся робити це публічно – прізвища, посади, те, що на сьогоднішній день скоєно, і нехай корупціонер відповідає не лише перед законом і правоохоронними органами, але і перед суспільством» ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ Петро Порошенко
Відповісти
Щеблюк - взяточник і корупціонер!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
Реквієм:

З країни древньої зустрів я пілігрима
В пустині, - каже він, - дві кам'яні ноги…
Стоїть, а біля них скеляста брила
Обличчям рисами занурилась в піски.

Чоло і в складці губ загнутій гордовитій,
Про пристрасті творця голосять та думки
(Що пережили ряд віків у груді тлінній),
Рука, що рухала і направляла навкруги.

На п'єдесталі ще є слова: «Склоніться!
Це – Озимандія, названий Цар Царів.
Діла мої Царі узріть – відчайтесь й всріться!...»

Тепер каміння бите, немає там нічого.
Лиш безбережжя голе і далека пустота…
Один пісок навколо куди не гляне око.
Поглинув час ту брилу, пропала суєта.
Відповісти
Коли вже цього продажного баївського казначея звільнять з посади і покарають за корупцію?
Відповісти
Останні новини
У луцькому коледжі директор вимагає з педагогів гроші?
09 вересень, 2013, 15:36