Королі та їхня свита. СМАЧНОГО ЛУЦЬКА!

Королі та їхня свита. СМАЧНОГО ЛУЦЬКА!
Глобалізація добігла і до наших провінційних вулиць і домівок. Вплив інших народів, їх традицій відчувається все більше і більше.

Кожна волинська господиня, яка себе поважає, вже вміє готувати і лазанью, і пасту, і тірамісу. І не переконуйте мене, що це надбання італійської кухні. Ні! Це сплав кухонь наших народів (бо ж не кожне тірамісу, яке готують наші господині, італієць впізнає на смак). Це наше! (Минулої неділі на ятках на вулиці Лесі Українки продавали… медову лімончеллу).

Не за горами час, коли з нашої лексики на смітник історії відійдуть пельмені і макарони по-флотськи, а курносеньке біляве полісятко буде просити маму приготувати равіольки і панна-коту. Все змінюється в цьому світі...

* * *

До мене завітала подруга зі Львова. Людина, яка трохи бачила світу і має хороший смак. Вирішив запросити її до якогось небанального і нового луцького закладу. Вибір впав на кафе-галерею-піцерію «Маска» у Старому місті (Драгоманова, 11б).

Готувався заздалегідь. Загуглив: «кафе «Маска» у Луцьку».

Виявляється, там готує сам Юрій Кондратюк – переможець «Пекельної кухні». Скажемо не тільки «вау, круто!», а й відзначимо: коли споживаєш творчість реального повара, а не аноніма – завжди цікавіше.

А ще в кафе можна оглянути виставку картин Маргарити Паламарчук - обіцяв інтернет. Тепер зрозуміло, чому кафе-галерея.

Йдемо!

* * *

Кафе зручно розташувалося на перетині вуличок Старого міста. Тут давно бракувало якоїсь кав’ярні: не раз після оглядин Старого міста з гостями не було де й кави випити.

Фото з сайту maska.ub.ua
Фото з сайту maska.ub.ua


Заходимо, оглядаємось. Зустрічають привітно, пропонують вибрати столик. Приміщення – довга галерея з вікнами по праву руку і натяком на зонування по ліву. З усіх боків на тебе дивляться порожні очиська масок, виправдовуючи назву.

Фото з сайту maska.ub.ua
Фото з сайту maska.ub.ua


Стіни, стеля, вікна оформлені якісними й дорогими матеріалами. Хоча на підлозі і сходах зекономили: бюджет чомусь не витримував гарної плитки на підлогу і нормальних, зашитих сходів.

Не видно обіцяної виставки картин.

Елементи інтер’єру: ліпнина, розмальовані стіни, ковані прикраси, круглі кольорові плафони. Затишку не створює. Нема й помпезності Венеції, на яку, вочевидь, натякають маски та декор. Враження таке, що власникам «тулили» все, що вміли, майстри та дизайнер. Зате «по-багатому»…

* * *

Підходить офіціантка. Робимо замовлення, але нас попереджають: сьогодні бенкет, тому навіть салати готуватимуть не менше 20, а то й 25 хвилин. Та вже нікуди подітися…

Запитую: а де ж виставка картин? Виявляється, все добре – картини є. Але на другому поверсі. А там бенкет. Ну, не пощастило значить…

Оглядаю меню і винну карту. Дійсно, італійська і європейська кухні, вказана кількість кілокалорій, ціни високі. Винна карта – нічого особливого. (Ого! Шампанське «Вдова Кліко» - 1400 гривень за пляшку!)

Нюанс: дизайн меню не відповідає загальному дизайну закладу. Скромне, з фото страв і напоїв (Фото в меню – несмак, який практикують в східних та екзотичних ресторанах).

Принесли напої і салати. Раніше ніж обіцяли. Ми замовили салат з телятини з білими грибами, салат з качиним філе, рулетики з цукіні з рікотою. П’ємо сік, мінеральну воду, я взяв 50 г граппи.

Салат з качиним філе. Фото автора
Салат з качиним філе. Фото автора
Салат з телятини з білими грибами. Фото автора
Салат з телятини з білими грибами. Фото автора
Рулетики з цукіні з рікотою. Фото автора
Рулетики з цукіні з рікотою. Фото автора


Салат з качиним філе кислить - заправка «лайм» та яблуко підсилює відчуття свіжості качатини, але й дає відчуття сируватості м’яса. Не сподобалося.

Салат з телятини з білими грибами: пікантності додає кримська цибуля, свіжий мікс салату і грибів. Смачно, але буденно.

Рулетики з цукіні з рікотою: свіженькі і смакують сільським ранком. Дуже смачно!

* * *

Продовжую вивчати зал. В глибині, зліва від входу, з якого час від часу виринають офіціанти – піч для приготування піци. Біля неї вправно працює кухар. Він чомусь без білосніжного кухарського ковпака. А ковпак був би не зайвим: і шарму для кафе додав би, і санітарно-гігієнічні умови поліпшив…

Зі стін на зал витріщаються два телевізори-плазми. На них – традиційний для луцьких кафе репертуар каналу М1. Музика грає надто голосно і «не в тему».

Акустична родзинка: телефон на барі, який своїми звуковими сигналами час від часу повертає подумки у щоденну офісну рутину.

Подруга трохи забарилася, вертаючись із дамської кімнати. Там черга! Чоловічо-жіночий туалет розташований скромненько, під сходами. І видно, що на огрядних гостей заклад не чекає: прохід геть вузький. Хоча чисто.

Потім з’ясував: є ще один туалет – десь «там», біля господарських приміщень. Але якось несолідно для такого кафе з претензією. При тому, що зайняті – лише половина столиків. А що, коли буде повний зал?..

Біля стійки бару вирує життя. Пам’ятаєте фільм «Підлітки у Всесвіті»? То біля бару у «Масці» - сюжет «Підлітки на барі».

За той час, що ми перебували у кафе, біля стійки завжди були присутні від трьох до шести людей – бармен, дві-три офіціантки, ще хтось та адміністратор з виразом обличчя «чого ви всі сюди прийшли».

Час від часу хтось із офіціанток переривав це споглядання: то човгаючи по підлозі, то майже бігом, то пружним ходом на підборах прямували до столиків.

А час від часу з кухні швидко вибігав якийсь хлопчина і навприсядки ховався за стійкою бару. Може в «квача» грали?

* * *

Подали основні страви – філе «Міньйон» з овочами гриль та соусом Пеппер і молоде курча під медово-імбирним соусом. Страви виніс сам Юрій Кондратюк. Дуже приємно, все-таки повар – телезірка.

Молоде курча під медово-імбирним соусом. Фото автора
Молоде курча під медово-імбирним соусом. Фото автора

Філе «Міньйон» з овочами гриль та соусом Пеппер. Фото автора
Філе «Міньйон» з овочами гриль та соусом Пеппер. Фото автора


Філе «Міньйон» – ніжне і соковите, ззовні просмажене так, щоб можна було відчути і смак соусу, і соковитість самого м’яса. Дуже смачно!

Курча – розміру великої перепілки, імбирно-медовий соус обпалює і одночасно солодить смак. Гарно презентовано. Страви приготовані на високому професійному рівні.

Замовляємо капучіно з сиропом. Нічого особливого, я би навіть сказав примітивно, як після такої вишуканої вечері.

Нарешті можу дозволити собі випити Граппи, не перебиваючи смак.

(Повз нас прочовгала ногами чергова офіціантка. Ми з подругою переглянулися поглядами: все ж «наша» краща. Це ми про рівень обслуговування).

* * *

Принесли рахунок. Салат з качиним філе – 55 грн., салат з телятини з білими грибами – 50 грн., рулетики з цукіні з рікотою - 42 грн., чіабата (2 шт) - 10 грн., філе «Міньйон» з овочами гриль та соусом Пеппер - 87 грн., молоде курча під медово-імбирним соусом - 68 грн., сік з вишні (0,25 л) – 12 грн., вода «Моршинська» (негазована, 0,33 л) – 12 грн., Граппа традіціонале - 30 грн., апельсин свіжий 50 г – 3 грн., дві кави капучіно – 32 грн., два сиропи – 4 грн.

Загальна сума – 405 грн.

Підсумовуємо.

Розташування закладу: зручно.
Інтер’єр: повний несмак.
Обслуговування: два-три хороші тренінги не зайві, але чи допоможе?
Кухня: основні страви – на королівському рівні (ще раз – хвала і шана Юрію Кондратюку), салати – буденні.
Ціни – зависокі як для Луцька.
Чи прийду ще? За чужий рахунок – так.

Петро ВЕРЗУН

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 26
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
прикольно написано - стиль супер!
Відповісти
Петро безстрашний! Не боїться ходити по різних закладах громадського харчування і куштувати салати із недовареним качиним м'ясом! Респект! Пише дуже цікаво. Ще й вдало розмістили статтю. Якраз в обідню пору. Це своєрідне нагадування, щоб інші не забули поїсти =)). Влучно підмітив про інтер'єр. Нема нічого цікаво. Ціни занадто дорогі для Луцька. Хотілося б почитати відгук про піцу з кафе "Маска". Кажуть, що там на продуктах економлять. Підіть в "Корону Вітовта"! Фреймут там не сподобалось. А що скаже Петро про цей ресторан??
Відповісти
Ну цю зарплату він вже проїв, а на "Корону" треба 2 місяці збирати!:)))
Відповісти
Ну пісец!405 на двох! В барі "Хмельницький" ми 12 чол офігєнно посиділи з хреновухою і всього 1100 грн вийшло!
Спустіться на землю люди!
Відповісти
згоден зі всім, інтерєр відстой повний! але зараза смачно!)
Відповісти
Хороша статья. Буду заглядывать.
Посмотрите еще заграничных изданий, может какую-то интересную рубрику заведете.
Відповісти
цікаво
Відповісти
Дякую, цікаво написано. Буду чекати на нові розповіді!
Відповісти
Молодець Петро! Добре написано, але під кінець дня читати цього не можна :(
Відповісти
рубрика потрібна,бо "Ревізор" усі заклади харчування не відвідає, та й шоу це для телебачення. А тут - усе своє,знайоме, тут нічого не заховаєш і зіпсовану репутацію так просто не відмиєш! Нехай наші ресторатори будуть завжди у тонусі!І культури обслуговування, подання страв таки треба вчити багатьох!!!
Відповісти
Теж підтримую думку про інтерєр...відстій. А от кухня, дійсно, дуже смачна))))
Відповісти
все-таки ПОВАР – телезірка,....творчість реального ПОВАРА....
Ви серйозно - ПОВАР?? - КУХАР!!!!!
А так то стаття класна, давно було цікаво дізнатись саме про цей заклад, та все ніяк не виходило сходити...дякую.
Відповісти
Ревізор у Луцьку??? Цікаво, чи узгоджувались з Новим каналом питання про авторські права?
Відповісти
Ви пропустили найкраще -2 поверх!!! Якщо сидіти на балконі, дають плед і пречудовий краєвид на місто нівелює всі недоліки інтер'єру!))
Відповісти
То просто хтось передивився РАТАТУЯ і зробився невдалим ресторанним критиком!!
в Дядя Піці і Опері їж- там дешевше і напевно ще смачніше
, там не економлять
Відповісти
а яке повинне бути капучино з сиропом?????
Відповісти
мене також здивувало))
Відповісти
А людям аби ...... язиками ляпати. Гарна стаття, цікаво написана, а головне ж - правдиво,ні,треба влізти з авторськими правами, невдалим ресторанним критиком і тому подібне.До чого це? Заздрість чи комплекси? Якшо вже критикуєте, то критикуйте вміло, арґументовано,щоб було що почитати.
Відповісти
з приводу статті - як на мене все влучно та доречно написано, повністю згодна. теж 1 раз довелося відвідати даний заклад. інтер'єр - що було, те ліпили. обслуговування - як для таких цін , то дуже низьке. з приводу кухні - їли піцу, не сподобалася. ціни - справді не для Луцька
Відповісти
Мені кухня подобається. Салат "Цезар" просто божествений. А зкуштувати піцу і стверджувати, що не смачна кухня....!!!! На рахунок цін вам скажу наступне, за якісну та смачну продукцію має бути і відповідна ціна. А кому всерівно, що вживати можуть відвідати і інші заклади в Луцьку яких тисячі.
Відповісти
якщо для вас рулетики з цукіні є "сільськими" то що ви взагалі забули в Луцьку? З такими смаковими вподобаннями вам потрібно тікати з цієї країни, бо вас, напевно, всюди розчарують. Занадто у вас "ярка" реакція на цей заклад, невже всетаки щось зацепило?
Краще піти самому і оцінити ніж читати ваш художній витвір. За доповідь вам 5, можете не приходити на залік.
Відповісти
"Оглядаю меню і винну карту. Дійсно, італійська і європейська кухні, вказана кількість кілокалорій, ціни високі. Винна карта – нічого особливого. (Ого! Шампанське «Вдова Кліко» - 1400 гривень за пляшку!)"
Скажіть де можна в Луцьку побачити кращу вину карту?
Відповісти
Вчора був у "Масці" - переконався там готують найсмачніше. І піца від ше-кухара Юри Контрадюка - без коментарів. Найкраща, найсмачшіна і найлегша. Раджу не кономити на харчуванні і ходити у дійсно якісні заклади. Кондратюку - респект!!!
Відповісти
Після вище написаного, вирішила сама переконатись і на днях відвідала даний заклад. Смачно, вишукано та дуже приємна атмосфера. Не знаю чим вам не подобається обслуговування, як на мене дівчатка справляються, привітний бармен та повар, який вміло робив нашу піцу. А ціни на піцу не вищі від інших піцерій.
Відповісти
Відвідав... Кухня - супер, капучино - як капучино,смачне. А ось обслуговування на дуже низькому рівні, треба дуже високий для такого закладу з такою кухнею!!!
Відповісти
Відмічла там своє день народження.Дуже сподобалося мені і друзям)Свіжі салати,гаряча піцца,хлібна тарілка і капучино чи чай просто супер!!!
Відповісти
Останні новини
Королі та їхня свита. СМАЧНОГО ЛУЦЬКА!
07 жовтень, 2013, 13:00