Обласний краєзнавчий музей влаштував ляльковий вернісаж

Обласний краєзнавчий музей влаштував ляльковий вернісаж
У Волинському краєзнавчому музеї 24 лютого для лучан відкрита виставка унікальної колекції ляльок-мотанок «Оксанина лялька» - її автором є львівська майстриня Оксана Смерека-Малик.

Про це повідомляє відділ інформаційної роботи Луцької міськради.

На виставці представлено близько 70 ляльок. Їх виставлятимуть для показу впродовж місяця. Мотанки доповняють фотоілюстративні матеріали. Ляльки-мотанки створені з кольорових клаптиків тканини традиційною технікою без використання голки. Зшитими є лише окремі елементи одягу, оздоблення.

«Ляльки Оксани Смереки-Малик зацікавлюють відвідувачів не тільки майстерністю виконання, вдалим поєднанням кольорової гами, а й оригінальністю їх подачі. Адже виготовлені вони на спеціальній каркасній основі, яка задає ляльці певний вираз, дію. А ще майстриня відразу продумує і створює тематичні групи ляльок», - розповіли хранителі музею.

Всі вони мають цікаві назви: «Вечірня ватра», «Львів’янки – пані та панянки», «Княгині і боярині», «Пори року», «Маків цвіт», «Сни серпневого поля», тощо.

Цікаве захоплення Оксани Смереки-Малик, створення ляльок, розпочалося з 2010 року. Проте «оксанині ляльки» це не тільки забавки, це вираження власного світосприйняття, це популяризація народної культури і мистецтва, це спілкування і заохочення до творчості інших. Своїми надбаннями вона охоче ділиться з колегами, шанувальниками, однодумцями. Її ляльки експонувалися на більше десяти персональних виставках. Пані Оксана бере активну участь у фестивалях, мистецьких акціях, колективних виставках.

Роботи Оксани Смереки-Малик зберігаються в приватних і музейних колекціях України, Польщі, Чехії, Росії, Іспанії, Португалії, Бельгії, Канади, США.

Пані Оксана є також майстром-писанкарем і традиційно до Великодня вона готує писанки-подарунки для родичів, друзів, знайомих. Заняття народним мистецтвом поєднує з професійною діяльністю, обіймаючи посаду директора Художнього ліцею при Львівській національній академії мистецтв.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
я розумію, що більше можна побачити на самій виставці, але хотілося б фоток більше....
Відповісти