На Волині селяни вимагають припинити знущання з природи

На Волині селяни вимагають припинити знущання з природи
У селі Воєгоще Камінь-Каширського району на Волині бунтують селяни, стурбовані тим, що біля населеного пункту вирубують сотні гектарів дерев.

Про це йдеться у сюжеті ICTV.

Нагадаємо, про проблему повідомляла прес-служба Волинської обласної організації ВО «Свобода». У повідомленні йшлося, що після того, як лісові насадження, які були у власності Камінь-Каширського ДП СЛАП «Агроліс», були передані у державну власність, норми вирубування лісу стали становити майже 8 тисяч кубометрі за рік, а не 2 тисячі, як раніше.

Тим часом місцеві чиновники і лісівники твердять: жодних порушень немає, дерева вирубують згідно плану.

Однак селяни вийшли на протест з вимогою припинити знущання над природою. Адже вирубки, на їхню думку, загрожують і молодим насадженням, і зникненням ягід та грибів. Люди кажуть, що дерева виламують з корінням.

«Масове винищення, варварське винищення лісу, варварське відношення до лісу. Що ми дітям залишимо, онукам? А самі як жити будемо?» – розмірковує житель села Воєгоща Іван Литвинчук.

«Вони тягнуть і витягують із корінням і ті ягоди, і все геть. Не буде нічого. Вже немає ягідників, вважай», – каже жителька Воєгоща Людмила Хирляк.

Для багатьох жителів Полісся ліс – єдиний годувальник. Роботи в селі немає, тож заробляють під час ягідно-грибного сезону. А якщо масово нищити насадження ударними темпами, відомі на всю Україну поліські ліси перетворяться на пустелю. Тоді більшість сімей опиняться за межею бідності.

Місцева влада на протести селян заявляє: загрози лісам немає.
«Вони б’ють тривогу, бо думають, що вирізається масово. Повірте мені, якщо буде план вестися, буде все прораховано: приріст на рік, скільки приростає, скільки вирізаєм, скільки створюєм», – пояснює голова Камінь-Каширської РДА Іван Вовк.

А лісівники твердять, що спустошені території, де росли молоді сосни, невдовзі самі оновляться.

«Там садити ми не будемо, там просто проектуються невеличкі площі, на яких буде само заліснення. Насіння буде вилітати з шишок, і воно буде розсіюватися по площі, і воно саме буде заліснюватися», – стверджує головний лісничий державного підприємства «Камінь-Каширськагроліс» Олексій Данилевич.

Протести селян привернули увагу контролюючих органів. Ситуацію нині вивчає екологічна інспекція. Там припускають, що суцільна вирубка лісу на Поліссі все ж матиме погані наслідки.

Та остаточних висновків фахівців селяни чекати не стали. Робити з лісу пустелю заборонили – почали і вдень, і вночі охороняти територію. Відступати не збираються: кажуть, рятуватимуть природу самотужки.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Повідрубувати лапи тим вовкам і хай би самовідновлювалися, щоб не були такі хитрі.
Відповісти
вовк-брехун!в нього гарно виходить селянам лапшу на вуха вішати,а от як до діла-нього руки не звідти ростуть
Відповісти
вовк-брехун!вміє тільки гарно язиком молоти,а ділом-ліс знищувати.
Відповісти
зшущання?
Відповісти
Вже виправили, дякую
Відповісти
Останні новини
На Волині селяни вимагають припинити знущання з природи
28 лютий, 2012, 11:08