На Волині знайшли альтернативу газу і дровам

На Волині знайшли альтернативу газу і дровам
У Маневицькому районі на Волині впроваджують сонячні колектори – ними гріють воду та опалюють житла.

Про це йдеться у сюжеті Вікна-СТБ.

Наприклад, такі агрегати встановлюють мешканці села Велика Осниця, якого й досі не газифікували.

Борис Зарічанський, який збудував сонячний колектор, розповів про принцип його роботи.

Сонце, яке попадає на скло, нагріває металеву бляху під ним. Вона пофарбована спеціальною фарбою, щоб нагрівалося краще. Розпечена бляха нагріває труби, у які залита спеціальна рідина.

Нагріта рідина тече у бойлер і там розігріває холодну воду.

Один такий сонячний колектор важить більше сотні кілограмів. І якщо виготовити його самостійно можна, то встановити одному – ні. Власне встановлювати колектора треба на теплій південній стороні, щоб сонця було максимально багато.

У сусідньому селі Копилля волинянин Віталій робить уже другий сонячний колектор. І вже за кілька день планує встановити його поруч із першим, щоб нагрівати не лише воду, а й батареї у будинку.

Дієвість агрегата Віталій оцінив ще узимку: навіть холодне зимове сонце нагріває такий 100-літровий котел за 40 хвилин.

Брати енергію від сонця Бориса і Віталія навчили у місцевій екологічній організації. Сказали, це – найдешевша альтернативу і газу, якого на Волині обмаль, і дровам, що дорожчають.

Борис рахує вигоду від встановлення сонячного колектора: на його виготовлення витратив 2 тисячі гривень, але половину цих коштів зекономить в перший же рік використання. А як приєднає колектора до системи опалення, то заощадить на теплі до 3 тисяч гривень на рік.

Нині в районі вже встановили 6 таких колекторів, майже готові іще чотири. Це давно відома німецька технологія. Закордонні спеціалісти з українськими екологами видають вітчизняним конструкторам креслення і навчають азам збірки.

Ідеєю сонячних колекторів зацікавилась і місцева влада Маневицького району. У районі планують оснастити колекторами низку держустанов.

«Фактично люди економлять. Можна поставити бойлер електричний і він буде гріти воду. Але тоді в кінці місяця треба буде віддавати кошти, а за енергію сонця – поки що вона безкоштовна на сьогоднішній день», – розповів голова Маневицької районної ради Микола Мирюнюк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
/а за енергію сонця – поки що вона безкоштовна на сьогоднішній день»,/
Відповісти
Останні новини
На Волині знайшли альтернативу газу і дровам
14 березень, 2012, 15:01