У Луцьку зекономили на освітянах та медиках, - депутати

У Луцьку зекономили на освітянах та медиках, - депутати
Ухваливши 15 квітня зміни до бюджету Луцька, депутати зменшили зарплати бюджетникам, натомість не урізали «корупційні статті».

Про це йшлося на прес-конференції депутатів міськради Андрія Осіпова, Романа Бондарука, Ірини Констанкевич та Рустама Дячука у четвер, 24 квітня.

Андрій Осіпов представив результати аналізу цього рішення та розповів, на чому зекономили обранці «лояльні до міського голови».

Так, загалом депутати зекономили для бюджету 16 910 000 гривень. Більше 95% від цієї суми - зарплати,- йдеться у презентації Андрія Осіпова.

Зокрема видатки на освіту зменшили на понад 10 мільйонів, на медицину - більше 2,4 мільйона, на культуру - більше 2,5 мільйона гривень.

ОСВІТА

Так, серед витрата працівників освіти найменше урізали платню чиновникам управління освіти (3,8%). Натомість працівникам дошкільних навчальних закладів її зменшили на 11%.

Для дитячих садочків витрати на медикаменти та на проведення заходів взагалі не передбачили. Також урізали витрати на закупівлю товарів.

Для загальноосвітніх шкіл витрати на медикаменти зменшили на 95,35%: заклади залишили, по суті, без поповнення запасів ліків, каже депутат.

Також зменшили видатки на придбання товарів на 60,2%, на зарплати (3,04%), на шкільні заходи (36,7%).


МЕДИЦИНА, ЖКГ

У сфері охорони здоров’я також зекономили там, де цього робити було не варто, - пояснив Осіпов. Так, зарплати найбільше урізали медикам дитячої поліклініки міста - на 4,11%. Натомість для стоматологів зарплати не зменшили, хоча ті мають додаткову приватну практику, - відзначив депутат.

За словами Андрія Осіпова, зовсім не зменшили видатки на ремонт доріг (більше 30 мільйонів гривень), благоустрій Луцька (9,7 мільйона гривень), бюджет розвитку (43,5 мільйона гивень) та видатки департаменту ЖКГ (66,8 мільйона гривень).

Це можна пояснити тим, що у таких статтях, як ремонт доріг «є значна корупційна складова» і є чимало посадовців, зацікавлених, щоб на цьому не економили, - відзначив він.



ГОЛОСУВАЛИ «ВСЛІПУ»?

Осіпов додав, що рішення урізати бюджет прийняли за два дні - 14-15 квітня. «14 квітня його похапцем підтримали на засіданні бюджетної комісії, а вже 15 квітня підтримали на позачерговій сесії міської ради», - нагадав Осіпов.

При цьому не порадилися із представниками профспілок медиків та освітян, не звернулися до фахівців. «Це рішення без врахування думки профспілки освіти… Воно є антисоціальним та буде мати негативні наслідки для педагогів та медиків», - відзначив Андрій Осіпов.


Роман Бондарук нагадав, що більшість депутатів проголосувала за рішення попри те, що всі відомості про нього вони мали зі слів начальника управління фінансів та бюджету Лілії Єлової, а самого документу не бачили.

За словами Бондарука, варто було б скасувати такі зміни до бюджету та знайти інші можливості для економії та додаткових надходжень. Так, депутат нагадав, що місто планує закуповувати нові тролейбуси «у той час, коли людям немає чого їсти».

Депутат міськради Ірина Констанкевич зазначила, що скасування доплати вчителям за додаткові уроки та дослідницьку роботу зі школярами негативно вплине на освітній рівень та потенціал школярів: «Діти не будуть розвиватися інтелектуально, творчо».

Констанкевич запропонувала зібрати експертів та знайти інші можливості для економії із залучення додаткових коштів, не зачіпаючи освітян та медиків.

Депутат Рустам Дячук додав, що такі зміни до бюджету міський голова робить «практично в ручному режимі», а депутатам про них повідомляють практично в останній момент.

Андрій Осіпов зазначив, що частина відповідальності за такі скорочення лежить і на керівниках бюджетних закладів, адже вони намагаються «подати голі бюджети» у відповідні управління міськради, тобто не зазначають у них витрати на постіль, на інвентар, на іграшки для дітей та інше, тому, колі і ці бюджети намагаються урізати доводиться економити на життєво важливих статтях.

Осіпов повідомив, що постійна комісія міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту 24 квітня підтримала призупинення рішення про зміни до бюджету, однак остаточне рішення можуть прийняти на сесії міськради 30 квітня.

Депутат нагадав, що 15 квітня проти таких змін до бюджету голосували Олена Голєва, Богдан Шиба, Рустам Дячук, Андрій Осіпов, Роман Бондарук та Ірина Констанкевич, а Павло Данильчук просто вийняв картку в знак протесту.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Для початку Осіпову потрібно ознайомитись із змінами до держбюджету, а тоді розказувати про бюджет Луцька.
Відповісти
То капець, знайшли на кому економити!!! Хай на собі економлять, вчителі і медики і так не мають достойної зарплати(хабарництво до уваги не беремо)! Дуже обурений!!!!!!!!!!
Відповісти
Шановні депутати. Ви там поряд з Романюком,запитуйте його, піднімайте питання на сесії, на усіх комісіях, а не чекайте , поки ми прийдемо і всіх вас виженемо на пенсію.Ганьба саботажникам ! Христос Воскрес !
Відповісти
хто це тявкає ворюги і рейдери окремо мазутний ворюга по кожному дячук розкажи про вкрадений мазут про акваріум за 48 тисяч і за оборудку з передоплатою за спец автомобілі для Луцьк тепла навіть ноутбук хотів вкрасти прийшлось повернути розкажи хто закрив кримінальну справу а про рейдерів з кредитами в 36 міліонів лінивий тільки не говорив і це вони захисники засрані!
Відповісти
Останні новини
У Луцьку зекономили на освітянах та медиках, - депутати
24 квітень, 2014, 15:10