Ніч музеїв у Луцьку. ФОТО

Напередодні Міжнародного Дня музеїв, який традиційно відзначають 18 травня, у Луцьку відбулася акція «Ніч музеїв».

Захід розпочався о 20:00 у церкві Івана Богослова, що на території Луцького Замку. Привітати працівників Художнього музею прийшли високопосадовці, священнослужителі та просто жителі міста, пише Слово Волині.

Уже шостий рік поспіль луцькі представники беруть участь у культурно-мистецькій акції «Ніч музеїв», яка проводиться під егідою ЮНЕСКО. До тематичного різноманіття програм, що зініційовані європейськими та американськими музеями, колектив долучив власний проект. Його тема співзвучна із драматичними подіями, що зараз відбуваються в Україні, і має таку назву: «… Тоді я веселий, тоді я багатий, як буде серденько по волі гуляти!» Цьогорічне дійство присвятили 200-річчю від дня народження Кобзаря.

Розпочався захід із молитви за Україну та за спокій у державі за участі насельників Жидичинського монастиря та Ігумена Константина: «Усім нам сьогодні болить наша країна. Я ще ніколи не помічав, щоб український народ став таким єдиним, яким він є сьогодні. Маючи цю народну любов і віру, давайте помолимося за нашу країну».

Після цього гостей запросили до музейного приміщення. Тут директор закладу Зоя Навроцька привітала усіх працівників із професійним святом: «Я хочу привітати всіх, хто любить музей. Перш за все, наших колег, по-друге, нашу інтелігенцію, яка приходила у найтяжчі часи до нашого музею і зігрівала ці стіни своїми усмішками, теплом і любов’ю. Допомагала нам працювати і створювати нові акції, робити щось добре на користь мистецтва і на славу нашої Батьківщини».

Із привітанням виступив міський голова Микола Романюк: «Напередодні вашого професійного свята я хотів подякувати вам, хранителям пам’яті, за те, що ви такі є. Хотілося б, щоб ваша праця ще більше закладала в душі людей любові до рідної землі, до історії. Я бажаю, щоб ваші задуми збувалися, а ми як міська рада будемо старатися допомогти вам у цьому».

Також до вітального слова приєдналися Григорій Пустовіт, Петро Пилипюк, Олег Клімчук, Анатолій Силюк.

Після урочистої частини кобзар Тарас Компаніченко разом із гуртом «Хорея Козацька» представили програму «Співи, музика та поезія українського романтизму». Звучали твори Шевченка, Куліша, Боровиковського, Гоголя, Руданського та інших.



Довідка

Вперше «Ніч музеїв» була проведена в Берліні у 1997 році. Вдруге – 1999 року за ініціативою Міністерства культури і комунікацій Франції під назвою «Весна музеїв». У 2001 році в цій акції брало участь вже 39 країн Європи та Америки, у 2005 році «Весна музеїв» переросла саме в «Ніч музеїв». 2005 року в акції взяли участь 750 музеїв Франції і 500 музеїв Європи. Українські музеї вперше масово долучились до всесвітньої акції 2008 року.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
кожний рік одне і теж саме,наче застрягли своїми розїженими дупами в часовому тунелі!Повний застой!Шість років поспіль,коли у всьому світі "ніч музеїв",в Луцьку понаїхавші полішукі влаштовують "ніч художнього музею в замку"! В нас що більше музеїв немає?
Відповісти
Останні новини
Ніч музеїв у Луцьку. ФОТО
18 травень, 2014, 15:09