Скоро до школи: скупитись і вижити. ІНФОГРАФІКА

Скоро до школи: скупитись і вижити. ІНФОГРАФІКА
Літо закінчується, і навіть погода вже дихає осінньою прохолодою. Для батьків – це час купувати нову шкільну форму і складати портфель своїм школярам.

Шо і по скільки цього року на "шкільних прилавках", а найголовніше – як все купити і не покласти зуби на полицю, - вивчав Канал24.

Готувати воза взимку

Найслушніша з порад: перед закупівлею скласти список найнеобхіднішого. Ідеально – підготувати його на початку літа, коли з голови ще не вивітрились шкільні клопоти. Тим паче, перед першим вересня канцтовари можуть подорожчати (закони попиту). Але покупку шкільного одягу варто відкласти на серпень – за літо дитина може суттєво підрости.

Своїм досвідом шкільних закупівель поділилась Юлія, мама двох дочок. "Я не закуповую гуртом і скопом, бо це зайві подвиги. Збираємося поступово: то рюкзак, то канцелярія, то одяг. Головне – не бігти з натовпом і не хапати все з прилавків. Збирати поступово і без подвигів. Я не помічаю зборів, бо це не є для мене дійством для всієї сім’ї, коли за день треба набрати на рік. Це не б’є по гаманцю, бо викладаю 4 місяці по трохи, а не все в один день".

Щоправда, коли перше вересня вже на носі, думати про завчасність пізно. Отож просто з’ясуємо, що почім.

Хто дасть менше?

Вибір шкільної канцелярії зараз величезний. Окрім традиційних шкільних ярмарків, існують спеціалізовані магазини, а останнім часом стають популярними інтернет-магазини. Тут може бути прихована небезпека: часто електронні магазини пропонують дешевший товар, якість якого перевірити складно. Таким чином, доводиться покластись на удачу і на відгуки тих, хто вже раніше купував у того чи іншого продавця. Беззаперечний плюс інтернет-магазинів – тут можна запросто порівняти ціни на будь-який товар і скласти приблизний кошторис. Ми так і зробили: склали мінімальний список потрібних товарів і виписали найменші і найбільші пропоновані ціни.

Результат такий: за мінімальних вимог до якості канцелярії, потрібно викласти близько 450 гривень. (І це ще ми не враховували такі дрібниці, а саме: лінійка, стирачка, точилка для олівців, циркуль, клей. Це ще плюс 50 гривень). Якщо ж ви непогано заробляєте і можете побалувати дитину – ринок шкільної канцелярії залюбки візьме з вас і всі 1500 гривень.

Ще одна мама, Діна з Сумщини, поділилась: "Цього року замовили в інтернет-магазині набір канцелярії для моїх синів – п’ятикласника і дошкільняти, а також для племінника – чотирикласника. Вийшло 350 гривень за 3 набори ручок, зошитів, 3 альбоми, 3 фарби акварель, 3 набори пластиліну. Обкладинки у нас залишились минулорічні – вчимо дітей берегти та економити. А все інше я купила у звичайних магазинах ще на 200 гривень".

Школярик чи ікона стилю

Так само ми рахували потребу в одязі – окремо для хлопчика і дівчинки. Варто відзначити, що наші цифри у графі "Найдорожче" – досить приблизні в тому сенсі, що, як відомо, немає меж для досконалості.

Тож якщо ваша ціль – вдягти саме школяра, а не ікону стилю, то за мінімальний набір одягу як для дівчинки, так і для хлопчика, треба буде викласти не менше 2,5 тисяч гривень. А модники обійдуться батькам майже у 8-9 тисяч.

Мама Юлія радить не гнатись за шкільною формою: "Ми одяг купуємо не формений, оскільки його якість жахлива. Купуємо просто чорні брюки, піджак, спідницю. Блузи теж не формені, а звичайні. Виходить дешевше і якісніше".

На чому економити

Можливість зекономити знайдеться, якщо докласти трохи часу і зусиль. Наприклад, виготовити закладки своїми руками: нарізати смужками старі листівки, або приклеїти до корінця книги стрічку чи тасьму. Також можна власноруч зі старого обгорткового паперу виготовити обкладинки для книг.

З одягом складніше, адже діти ростуть. Хоча і тут є свої хитрощі. Наприклад, купувати спідниці і брюки з запасом довжини. І, звичайно, вчити дітей бережно ставитись до речей.

І школа скаже – "Дайте!"

Отже, разом виходить, що на 1 школяра потрібно як мінімум 3 тисячі гривень. А при розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої державою на рівні 1218 гривень, – збори до школи перетворюються на справжній квест. Особливо, якщо хтось із батьків не працює, а дітей – двоє.

До того ж, нікуди не дітись від шкільних "поборів". У залежності від стану самої школи і від совісті її директора, з батьків попросять як мінімум на господарські потреби. В середньому це 20 гривень в місяць, а от для максимуму – та сама відсутність меж для досконалості.

Щоправда, як розповіла ще одна мама Жанна, бувають винятки: "Директор нашої сільської школи – колишня керівник міського відділу освіти. То вона цього року замовила новий паркан для школи, 2 нових пластикових вікна і 3 штуки нових дверей – і все це на "зв’язках" і завдяки спонсорам. З батьків, як і кожного року, зібрали по 100 гривень на фарбу та інші дрібниці".

Залишається побажати усім таких дбайливих директорів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Немає слів ! Нехай нововладці розпишуть що можна придбати за обіцяну "єврозарплату" і як вижити.
Відповісти