Великі зарплати за бюджетні кошти: хто реалізує проект з модернізації медицини на Волині

Великі зарплати за бюджетні кошти: хто реалізує проект з модернізації медицини на Волині
Від червня 2015 року в Україні впроваджується проект «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», який спрямований на модернізацію системи охорони здоров’я. На Волині охорону здоров’я модернізовують у рамках субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області», у якому працює до десятка консультантів. За рік роботи консультантам виплатили понад три мільйони гривень – 3 498 289, 78 гривні.

Про це повідомили у Волинській ОДА у відповідь на запит Четвертої влади.

Ще в березні минулого року Україна та Міжнародний банк реконструкції та розвитку підписали угоду про позику на фінансування проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі в людей». За цією угодою Україна отримала 214 729 837 доларів США, а Волинь – 30 мільйонів доларів США.

Для реалізації проекту на Волині за розпорядженням голови ОДА Володимира Гунчика створили комісію з відбору консультантів, товарів, робіт та неконсультаційних послуг. До цієї комісії увійшли чиновники ОДА та підпорядкованих їй структур:




Хто консультує?


Для консультаційної підтримки у впровадженні субпроекту на Волині комісія відібрала консультантів. Про набір на посади консультантів оголошувало Управління охорони здоров’я ОДА. Сьогодні консультантами працюють не лише волиняни, але й люди із Харкова та Києва. Заробітні плати консультантів нараховуються у доларах і є високими для волинського регіону:



Консультант з управління субпроектом Марія Адамчук є президентом благодійного фонду «СТОПРАК», який опікується хворими на онкологію.

Босак Віталій Миронович менш відомий у волинському громадському житті. У 2010 році він балотувався у депутати Волинської обласної ради від партії Єдиний центр. У біографії на сайті партії вказує, що працює підприємцем із 2003 року.

Нестеренко Ігор Вікторович за даними ЄДР зареєстрований підприємцем у Харкові з 2007 року та займається консультуванням з питань комерційної діяльності та наданням інформаційних послуг. В даному проекті він займається координацією закупівель.

Булковська Ольга Петрівна зареєстрована підприємцем у квітні 2016 року. У проекті вона займається комунікаційним напрямком. На Волині також відома як редактор інтернет-видання Волинський інформаційний портал.

Гичук Оксана Олегівна зареєстрована підприємцем у Луцьку із 2014 року. Основний вид діяльності – діяльність у сфері права. Також серед видів діяльності є консультування з питань комерційної діяльності, діяльність у сфері зв’язків з громадськістю та інші.

Киращук Дмитро Дмитрович зареєстрований підприємцем у Києві з квітня 2016 року. Займається діяльністю у сфері інформаційних технологій, консультуванням з питань комерційної діяльності, компютерним програмуванням та іншими видами діяльності.

Осмоловський Олександр Михайлович теж зареєстрований підприємцем у Києві з 2003 року. Осносний вид діяльності – консультування з питань комерційної діяльності. Крім цього займається діяльністю у сфері архітектури, інжинірингу, геології, технічного консультування, науковою та технічною діяльністю.

Перекладач Дерев’янчук Юлія Михайлівна зареєстрована підприємцем у Луцьку із кінця 2015 року. Основний вид діяльності – надання послуг перекладу.

Зарплати під контролем банку

Голова групи управління субпроектом Сергій Кошарук, який водночас є заступником голови ОДА, каже, що такі заробітні плати для консультантів запропоновані та погоджені представниками Світового банку.

– Рівень гонорару Консультантів ГУС решти регіонів залежить від вартості Субпроекту, переліку робіт та тривалості Субпроекту, проте, в середньому, вони на однаковому рівні. Світовий Банк перевіряв кваліфікацію кожного кандидата, а також запитував порівняльний аналіз усіх кандидатів, які подавали своє резюме. З кожним кандидатом, який переміг у конкурсних торгах, Комісією з відбору були проведені передконтрактні переговори. Без погодження Світового Банку неможливо підписати та розірвати контракти з наступними консультантами: Консультант з управління Субпроектом, Консультант з закупівель, Консультант з фінансового управління. Щодо цих позицій діє вимога «попередній розгляд Банку», – ідеться у відповіді Кошарука.

Також в ОДА повідомили, що консультанти з інших регіонів, які працюють у цьому проекті, працюють у Луцьку на повну зайнятість та орендують житло за власний кошт.

Щодо конкретних обов’язків та обсягу робіт консультантів, то чиновник стверджує, що це було чітко прописано в технічних завданнях на їх посади. А технічні завдання були невід’ємною частиною оголошення на проведення конкурсних торгів на Консультантів ГУС і попередньо були перевірені та погоджені Світовим банком.

Чиновник також надав основні правила відбору консультантів:

1. Відбір індивідуальних консультантів здійснюється згідно правил та вимог Світового Банку (стаття 6, ЗУ «Про публічні закупівлі»);

2. Світовий Банк здійснює нагляд над відбором індивідуальних консультантів (п. 1.16 «Керівництва з відбору та найму консультантів позичальниками Всесвітнього Банку по позикам МБРР та кредитам і грантам МАР»);

3. Критерії відбору індивідуальних консультантів базуються виключно на досвіді та кваліфікації (п. 5.2 «Керівництва з відбору та найму консультантів позичальниками Всесвітнього Банку по позикам МБРР та кредитам і грантам МАР»);

4. Відбір індивідуальних консультантів здійснюється із врахуванням їх відповідного досвіду, кваліфікації та здатності виконати конкретне завдання (п. 5.3 «Керівництва з відбору та найму консультантів позичальниками Всесвітнього Банку по позикам МБРР та кредитам і грантам МАР»).

Що робитимуть і хто за це платить

Загалом реалізація цього проекту на Волині передбачає:

реконструкцію та капітальний ремонт 86 об’єктів під амбулаторії загальної практики сімейної медицини;

закупівлю сотні автомобілів для усіх амбулаторій загальної практики сімейної медицини;

закупівлю обладнання для медзакладів первинного, вторинного і третинного рівнів;

створення реєстру хворих на серцеві недуги.

А також семінари, науково-практичні конференції та навчання за кордоном для середнього медичного персоналу, сімейних лікарів та лікарів-кардіологів.

Справа потрібна, але гляньмо хто за це платить.

За вирішення таких насущних потреб нашої медицини та роботу консультантів, на що держава позичила гроші у Світовому банку, українцям доведеться повертати позику з вітсотками вже із 2020 року. Це передбачено підписаною угодою:



Тобто високі як для Волині зарплати консультантів проекту зрештою оплатять українські платники податків.

Сподіваємося, що воно буде того варте і відібрали справді фахівців, адже великого розголосу щодо пошуку кандидатур консультантів не було, - пише видання.

Нагадаємо, що у Рівненській області консультанти такого ж проекту отримують від 30 до 50 тисяч гривень щомісяця і відібрані вони були із сумнівною прозорістю і чесністю – про це писала блогерка Четвертої влади.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І шо ця шайка спеціалістів зробила за рік? Я Вам панове скажу - а нічого просрали бабло і жирують. Дякую.
Відповісти
Волинь маючи вказаних сумнівних спеціалістів пасе задніх у реалізації проекту Маючи таку зарплату позор треба міняти їх
і взагалі як їх знайшли?
Відповісти
Останні новини
Великі зарплати за бюджетні кошти: хто реалізує проект з модернізації медицини на Волині
22 грудень, 2016, 10:23