Знущання, побиття та катування: журналісти показали «будні» ковельської колонії

Знущання, побиття та катування: журналісти показали «будні» ковельської колонії
На телеканалі ICTV у проекті журналістських розслідувань «Більше ніж правда» у серії «Малолітні раби» розповідалося про Ковельську виховну колонію для неповнолітніх.

Про це повідомляє Район.Ковель.

Зі слів ув’язнених, дізнавшись про приїзд журналістів з Києва, керівництво колонії покращило їм раціон харчування.

Знімальна група показала працю засуджених підлітків у холодному виробничому цеху, фальсифікацію працівниками колонії документів, знущання старших «зеків» над молодшими за вказівкою наглядачів. У колонії є свої «активісти», яких називають «буграми».

В’язні розповіли журналістам про побиття руками та ногами, демонстративні покарання, а найбільшим «катом» вони називають тюремного лікаря, який вводить їм сильнодіючий препарат, після якого підліток не може їсти та нормально ходити.

«Цей препарат колеться при збудженні, психоемоційних розладах. Доза колеться, відповідно до показань», – пояснив тюремний лікар старший лейтенант Володимир Улітич.

Галопередол – сильнодіючий психотропний препарат. У спеціальних клініках ним заспокоюють буйних хворих.

«Це реальні катування. Цей препарат дійсно впливає на здорову людину. Судини в нього звужуються, починає викручувати руки. Людина стає неадекватною. Це – злочин», – наголошує правозахисник Андрій Діденко.

Тюремний лікар Володимир Улітич заявляє, що йому це дозволяє робити інструкція. Коли ув’язненого «ламає», то його підвішують на дверях карцеру. «Перевиховати такими тоталітарними методами нікого не можна», – стверджує адвокат Іван Лібенман.

Семеро засуджених Ковельської виховної колонії погодилися дати покази. Журналісти викликали прокуратуру та поліцію. Однак, виявилося, що обличчя перевіряльників неповнолітнім ув’язненим давно відомі.

«Скільки разів прокурор приїжджав… Писали заяви і нічого він не зробив», – свідчить про безнадію засуджений Михайло.

Під натиском кореспондентів прокуратура, нарешті, побачила свавілля наглядачів. Відкрили два кримінальні провадження за фактом нанесення легких тілесних ушкоджень та зловживання владою. У міністерстві юстиції, якій підпорядковуються всі колонії, теж пообіцяли, що винних покривати не будуть.

Вже у Києві журналісти з’ясували, що неповнолітні засуджені можуть працювати тільки за бажанням і не більше чотирьох годин на добу, отримуючи заробітну плату. На практиці виходить, що у Ковелі в’язні гарують з ранку до ночі, нагадуючи рабів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
розганяти старих пердунів ще з совкої системи. Це просто виродкі всі поголовно, а система міняти повністю.
Відповісти
ЛІКАРЯ першого потрібно ЗА ЯЙЦЯ ПІДВИСИТИ.
Відповісти
Останні новини
Знущання, побиття та катування: журналісти показали «будні» ковельської колонії
11 квітень, 2017, 12:02