Волинський Версаль: на руїнах славетної історії

Волинський Версаль: на руїнах славетної історії
У невеликому волинському містечку Олика польські магнати Радзивілли звели замок, який порівнювали із Версалем. Зараз у ньому розташовувалася психіатрична лікарня.

Про це пише Антоніна Андрійчук на шпальтах Район. Ківерці.

В Олиці нема юрб туристів, хоча подивитися тут є на що. Наприклад, костел Петра і Павла. Варто звернути увагу на особливості його архітектури. Традиційно римо-католицький собор орієнтується за віссю північ-південь, православні церкви – на схід-захід. Як не дивно, але цей костел орієнтований за віссю схід-захід.

За словами місцевого краєзнавця Анатолія Гури, який усе життя присвятив дослідженню родини Радзивіллів, для католицьких храмів це абсолютно не типово. Цікаво побачити тут і невеличкий притвор збоку. На думку пана Анатолія, наприкінці XV століття це була православна церква – один із перших кам’яних храмів Волині. Очевидно, що в часи, коли Олика перейшла до Радзивіллів, вони перебудували її на молільник. У такому вигляді вона проіснувала декілька десятків років.

Князі Радзивілли були польськими магнатами, але за походженням – литвинами. Свого коріння вони ніколи не приховували і не забували.

Миколу Христофора Радзивілла ще називають Чорним. «Бородаті» прізвиська мали і його родичі. Так, двоюрідного брата Януша Радзивіла кликали Рудим,а батька - Бородатим. Олика була їхньою вотчиною.

Онук Миколи Чорного Станіслав Альбрехт Радзивілл зафундував костел Святої Трійці у стилі римського храму ІльДжезу, який став видатною пам’яткою архітектури XVII століття. Саме тут й знаходиться усипальниця Радзивіллів.

Останнім жителем Олики з родини Радзивіллів був польський сенатор Януш Радзивілл. Він до 1939 року проживав на території Олики, але радянська влада його арештувала і забрала на Луб’янку. За клопотанням королівської сім’ї княжого нащадка відпустили. Коли почалася Друга світова війна, він повернувся до Польщі, побачив тамтешні гоніння і вирішив вимагати в Гестапо припинити знущання з поляків. Така витівка не зійшла йому з рук. Януша арештували, але після війни відпустили. У 60-х роках у маленькій однокімнатній квартирі останній житель Олики з родини Радзивіллів помер.

Олицький замок зведений у 1558 році. Зараз тут розташована Волинська обласна психіатрична лікарня №2. Подейкують, що коли запитати у місцевих, де тут замок, ті знизують плечима, але якщо сказати «Там, де психлікарня», одразу кивають головою.

Олицький замок відрізняється від більшості тогочасних фортифікаційних споруд – він зведений із чотирма бастіонами по кутах. Замки так званого баштового типу мали недолік: із башт не можна було перекрити всі підступи до будівлі, тож нападники могли прориватися через «мертві зони». А от до Олицької твердині підступитися було практично неможливо.

Тут витає дух величі попередніх епох. До реальності повертають тільки написи: «Тут була Маша», «Тут був Петя».



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Олика, замок
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинський Версаль: на руїнах славетної історії
12 травень, 2017, 12:03