Верховну Раду обиратимуть по-новому? У Луцьку обговорили зміну виборчої системи

Верховну Раду обиратимуть по-новому? У Луцьку обговорили зміну виборчої системи
Народні депутати, активісти, керівники осередків партій та депутати міської ради взяли участь в публічній дискусії всеукраїнського туру «ЗміниТи».

Зустріч відбулася у просторі для роботи та відпочинку «InnerSpace» у вівторок, 26 вересня.

Зокрема участь в обговоренні взяли депутати Верховної Ради Ігор Лапін та Ігор Гузь, керівник партійного осередку «Громадянська позиція» Сергій Чуріков, депутати Луцької міської ради Борис Смаль, Павло Данильчук, Юлія Вусенко.

Організатори заходу зазначили, що протягом весни-літа 2017 року провели 63 консультації в районних центрах щодо того, як має бути змінене законодавство, щоб забезпечити однаковий доступ до політики. Участь в обговореннях взяли понад 2500 представників політичних партій, органів місцевого самоврядування та активістів.

За словами організаторів, існуюча виборча система - недосконала. Приміром, «відомі обличчя» протягують потрібних людей, які, за різними свідченнями, проплатили за місце у списках. Крім того список формують керівники партій, виборці не впливають на порядок проходження кандидатів, місця в прохідній частині списку продаються, і 80% «списочників» не представляють регіони, – переконують присутні.

Тому, зазначили учасники обговорення, метою роботи в Раді стає «відбивання» вартості місця в списку, рекламна «гонка озброєнь» дозволяє не працювати з виборцями. Тож, мовляв, такі депутати рідше голосують за реформи.

Натомість присутнім презентували пропорційну систему з відкритими регіональними списками: громадяни будуть впливати на те, хто їх представлятиме, а також можливе пропорційне представництво всіх груп інтересів, внутрішньопартійна конкуренція, відповідальність перед виборцями і партією.

Усі присутні висловили позицію щодо виборчої реформи. Народний депутат Ігор Лапін зауважив, що має великі сумніви щодо голосування за зміни до виборів 2019 року.

«Верховна Рада голосує, коли є запит громадянського суспільства. Тобто, цей парламент може проголосувати, але не для себе «любого», а для майбутніх кандидатів на виборах у 2023 році. Я не хочу критикувати колег, але усі наші середовища, які займаються виборчою реформою чомусь помічають лише мажоритарників. А ви подивіться, як працюють списочники», – додав Лапін.

Юлія Вусенко зазначила: «...якщо ми залишимо мажоритарну систему на наступні вибори, то ми отримаємо гірший парламент, ніж є зараз». За її словами, проблема – в свідомості людей, адже всі депутати представляють громадян, а не тільки «по округах».

«Потрібно виховувати відповідальність партії на виборах. Про мажоритарку хочеться забути як про страшний сон», – додала Вусенко.

Тож, організатори запрошують усіх охочих вийти 17 жовтня на акцію за підтримку виборчої реформи.

Довідка

Всеукраїнський тур «ЗміниТИ»: Взаємодія заради змін» організований громадською організацією «Центр UA» спільно з експертами коаліції Реанімаційний пакет реформ та аналітичного центру CEDOS, представниками Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України та Міністерства фінансів України.

Мета туру – залучити найактивніші спільноти країни до вироблення нової державної політики. Тур «ЗміниТИ» відбувається за фінансової підтримки Уряду Швеції, Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою».

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Росії заблокують Facebook
26 вересень, 2017, 13:27
Верховну Раду обиратимуть по-новому? У Луцьку обговорили зміну виборчої системи
26 вересень, 2017, 13:23