Додати запис

Чи усі політики прагнуть допомогти гірникам?

23 січня у Будинку культури в Нововолинську відбулася зустріч гірників міста з народними депутатами Ігорем Гузем, Павлом Кишкарем, головою Незалежної спілки гірників України Михайлом Волинцем, міським головою міста Віктором Сапожніковим, директором програм «Центру Солідарності» у Киргистані Бобом Філдінгом та директором програм «Центру Солідарності» в Україні, Білорусі, Молдови Трістаном Масатом.
Гості встигли відвідати ВП шахту №9 «Нововолинська» та шахту №10 «Нововолинська», де ознайомилися з ходом робіт, та на власні очі побачили, як проходить будівництво новобудови, (хоча новобудовою, яка будується ось уже 25 років, це важко назвати). Після чого усі зібралися у залі для вирішення нагальних питань, основними з яких є - перегляд бюджету на 2015 рік, у якому гірники вимагають фінансування вугільної галузі, добудова шахти №10 «Нововолинська» та виплата заборгованості. Окрім цього вирішувались питання поїздки гірників до Києва, де планується пікет під стінами Кабінету Міністрів. Слід додати, що тут думки розділилася: одні рахують, що потрібно їхати, інші вагаються. Віктор Сапожніков пообіцяв організувати транспорт для шахтарів. Також думки розділилися про вихід з «червоної профспілки» і перехід до незалежної. Але і Михайло Волинець, і гірники зійшлися на тому, що спочатку потрібно об’єднатися і відстояти вугільну галузь, а потім вирішувати профспілкові питання.
Ігор Гузь, відповідаючи на запитання, запевнив усіх присутніх, що якщо Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин не дослухається до проблем гірників, він вимагатиме його відставки, і наголосив, що міський голова Віктор Сапожніков досить наполегливо домагався і продовжує домагатися роботи шахт. У відповідь міський депутат та член спілки шахтарів-інвалідів Віктор Тарасенко запропонував напряму звертатися до Кабміну та Адміністрації Президента, так як за його словами, Міністра не цікавить доля вугільників та доля шахти №10 «Нововолинська». «Двадцять чотири роки гроші крали бандити, то якщо Демчишин закриє будівництво, яке на 90% майже готове, він буде ще більшим бандитом» - зазначив він. Головний енергетик шахти №9 Михайло Хімиця висловився проти посередників на будівництві шахти №10 «Нововолинська», які розкрадають державні кошти, що ідуть на будівництво, і запропонував у випадку виділення коштів, контролювати їх працівниками. Павло Кишкар пообіцяв домогтися призначення міжнародного аудиту перевірки ДП «Волиньвугілля» та шахти №10 «Нововолинська».
Звучали пропозиції щодо створення окремих Міністерств, як було раніше: енергетики та вугільної галузі. Також шахтарі обурювалися, що вугілля Західного регіону не хочуть брати на Добротвірську та Бурштинську ТЕС, і пропонували забрати їх у власника Рината Ахметова та передати у користування держави. Як зазначив Віктор Тарасенко, ці підприємства у свій час будувалися спеціально під це вугілля, і те, що сьогодні його відмовляються брати, означає придушення економіки Західної України. Павло Кишкар запевнив усіх присутніх, що подав запит про виконання інвестиційних зобов’язань компанії ДТЕК щодо приватизації усіх активів, які вона отримали від держави. І поділився інформацією про розробку концепції енергобезпеки України, куди включено переобладнання Трипільської ТЕС на газову групу вугілля, переведення з газового опалення на твердопаливне і усіх можливостей, які є у Західному регіоні.
З підтримкою гірників виступили американські гості, які порадили «не просити подарунків у влади, яка потім їх забере», а вимагати у неї створення робочих місць.
Озвучувалось чимало гострих питань та відкритих відповідей, але, на жаль, час був обмежений, так як гірники поспішали на третю зміну. Михайло Волинець подякував усім за теплу зустріч та висловив теплі побажання. А народні депутати пообіцяли відстоювати гірничу галузь. І коли народ почав розходитись, з промовою виступив Андрій Бадзюнь (екс-голова Іваничівської РДА), який звинуватив міського голову у наявності поборів у лікарнях та освітніх закладах. Досить не зрозумілим виявились ці обвинувачення на зборах, де вирішувались шахтарські питання. І тим більше, що корупцією займається відділ по боротьбі з корупцією, а ніяк не очільник міста. Не міг цього не знати колишній керівник Іваничівського району. Це наштовхує на думку, що політики використовують проблеми гірників у власних інтересах. Голослівними були і обвинувачення у тому, що не створено нових робочих місць у Нововолинську. А ТзОВ «Кроноспан УА», БРВ «Україна», «Ханлектробау» та ряд інших підприємств, які були створені у часи, коли у місті діяв статус зони пріоритетного розвитку? Сьогодні, не дивлячись на важку ситуацію в Україні, будується ще одне підприємство ТзОВ «Птахокомплекс» «Губин», який входить до агропромислової групи «Пан Курчак». А це – нові робочі місця. Слід зауважити, що як тільки щось починає створюватись у місті, одразу знаходяться ті, хто виступає проти. Як було і з «Кроноспаном», і з «Птахокомплексом». На той момент їх не хвилюють робочі місця. І коли Павло Кишкар розповідав про залучення грантів мером на розвиток маленького містечка, що на Сході України, Віктор Сапожніков повідомив про те, що йому вдалося залучити 1 млн.300 тис. євро. Що стало досить приємною несподіванкою для народного депутата. Та щоб у городян не виникало запитань про напрямок коштів з місцевого бюджету, він порадив міському голові інформувати їх у режимі онлай.
Прозвучало питання від Андрія Бадзюня до Віктора Сапожнікова і про побори при працевлаштуванні на ДП «Волиньвугілля» під оплески гірників. Та чомусь жоден із них не назвав конкретно прізвище тих, хто бере їх. А в залі знаходився генеральний директор підприємства Михайло Гарбузюк та директори шахт, яким також, мабуть, цікаво було знати відповідь. Хочеться нагадати, що подібні звинувачення були від гірників і при керівництві генеральних директорів Анатолія Заболотнього та Миколи Клюки. І вони вимагали від хлопців назвати винних, але жоден не осмілився це зробити. А дарма. Можливо б сьогодні подібних розмов не було. Хвилювало колишнього очільника Іваничівського району питання скорочення ДП «Волиньвугілля». Чомусь ніхто йому не сказав, що цим займається Міністерство енергетики та вугільної промисловості. Перестати займатися популізмом та відповісти на ці запитання пан Бадзюнь порадив меру дати потім, запевнивши, що люди також дадуть відповідь за кілька місяців. Але Віктор Сапожніков відповів одразу: «Ви були головою Іваничівської ради. Що ви зробили для шахт? Що ви зробили для гірників? Ви хоча б знаєте, де знаходиться Міністерство?» Зважаючи на те, що ВП шахта №9 «Нововолинська» та ВП шахта «Бужанська» відноситься до Іваничівського району, і всі податки з цих підприємств ідуть не у Нововолинськ, а на Іваничі, питання цілком доречне. Та от відповіді на нього не прозвучало. Напрошується наступне питання: то хто більше переймається долею гірників, а хто популізмом?
Жанна Марковська
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Жанно, де мій попередній коментар? Сапог сказав видалити?
Відповісти
По-перше: я не писала на Волинь-пост (редакція видання його перепостила, це не забороняється). По-друге: я не ставлю коменти, і не видаляю, так як не є адміном. По-третє: якщо "Сапог" - це Сапожніков, то ви - бидло, яке, яке навіть, не вміє без хамства виразити власну думку. Четверте: я живу і працюю у ВОЛОДИМИРІ-ВОЛИНСЬКОМУ, і до Сапожнікова немає ніякої справи, так як і він до мене. І останнє: Якщо ви і перед тим написали комент, і його видалили, то можу уявити, яким він був. І підписуватись потрібно своїм іменем, а не Бог знає чим.
Відповісти
Чому на сайті ДП "Волиньвугілля" відсутня інформація про те скільки їх там працює?
Відповісти
Це запитання до адміністрації ДП "Волиньвугілля", або ж до ініціативної групи гірників.
Відповісти